Folytassuk… (2.).

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés.
Advertisements

Koordináták, függvények
10. gyakorlat SQL SELECT.
Lekérdezések SQL-ben Relációs algebra A SELECT utasítás
Elmaradás.  0 Számjegy. Ebben a pozícióban egyetlen számjegyet kell megadnia.  9 Számjegy. Ebben a pozícióban egyetlen számjegyet lehet megadni, nem.
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Táblázat kezelő programok
Adatbáziskezelés Microsoft Access.
Adatbázis-kezelés.
RIPORT (JELENTÉS) TERVEZÉSE, KÉSZÍTÉSE
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
5. TÉTEL. Helyzetfelmérés: A feladat elvégzéséhez tudnunk kell, hogy mi a kiinduló állapot, és mit szeretnénk elérni, vagyis mi a cél. A nem rég indított.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Adatbázis kezelés Lekérdezések Készítette: Maradics Zoltán.
Adatbázis-kezelő funkciók
Adatbázis-kezelés.
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 4. Összesítés és csoportosítás lekérdezésekben. Halmazműveletek.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 5. Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése.
Adatbázis-kezelés
Oktassunk adatbázis-kezelést! Micskei Zoltán Microsoft Referencia Iskola.
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Összesítés és csoportosítás lekérdezésekben. Halmazműveletek.
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
Microsoft Excel Függvények VIII.
Adatkezelő lehetőségek
MSACCESS Bevezetés. Üzemeltetés Hozzáférés Jogosultságok Karbantartás Mentés Stb. Felhasználói felület Űrlapok Jelentések Menük Stb. Adatnézetek, funkcionalitás.
Microsoft Access Jelentések.
SQL.
Az SQL nyelv alapjai.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Jelentések Tábla vagy lekérdezés nyomtatásban alkalmas megjelenítése.
Többtáblás adatbázisok
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Lekérdezések Páll Boglárka A lekérdezés az adatbázisban szereplő adatok kinyerésének leghatékonyabb és legsokrétübb módja A lekérdezés tulajdonképpen.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Az SQL nyelv. SQL Az SQL utasításait két fő csoportba szokták sorolni: DDL (= Data Definition Language): adatstuktúra definiáló utasítások. DML (= Data.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
ADATBÁZISKEZELÉS ŰRLAPOK.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
Adatbázis-kezelés 3-4. Adatok lekérdezése utasítás általános formája SELECT [ALL/DISTINCT] {*/, …, } FROM [ ], …, [ ] [WHERE GROUP BY, …, HAVING ORDER.
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Adatbázis-kezelés. Középszint: –1-2 tábla –SQL-nyelv és lekérdező-rács használata –Űrlap és jelentés készítés Emelt szint: –több tábla (kapcsolatok) –több.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Fájlszervezés Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése.
Adatbázisok létrehozása/kezelése Access alatt László Bunkóczi (PhD)
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Számítások az Accessben Számított mező létrehozása Az adatbázisokat érdemes úgy tervezni, hogy ne tároljunk olyan adatokat, amelyek a többiből kiszámíthatók.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 4. Adatbázis-kezelő rendszerek.
Készítette: Kiss András
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Kördokumentum készítése
Módosító lekérdezések
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Lekérdezések.
Adatbáziskezelés.
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés a táblázatkezelőkben
DDL parancsok – Tábla műveletek, mezőtulajdonságok
Előadás másolata:

Folytassuk… (2.)

Itt tartunk… Táblaműveletek Adattábla létrehozása Mezőnév Adattípus Mezőméret Elsődleges kulcs Index

Itt tartunk… Táblaműveletek Kapcsolatok adattáblák között 1:1 1:N N:M Hivatkozási integritás Kaszkádolt frissítés Kaszkádolt törlés

Itt tartunk… Táblaműveletek Adatbevitel Keresés Adatmódosítás …és csere Adatmódosítás Adattörlés Rendezés több szempont szerint

Itt tartunk… Táblaműveletek Listázás, szűrés Adatmező hozzáadása Szűrés kijelöléssel Szűrés kizárással Szűrés űrlappal Adatmező hozzáadása Adatmező méretének módosítása Érvényességi szabály/ Érvényesítési szöveg készítése

Lekérdezések

Lekérdezések Mire használhatók? A megfogalmazott kérdések elmenthetők, így nem kell mindig megismételni, elég csak „futtatni” a lekérdezést. Több adaton végzett karbantartási művelet (pl.: frissítés) gyorsabban, egyszerűbben, kisebb hibalehetőséggel végezhető el. Kiemelt szerepe van az adatbázis-kezelésben.

Lekérdezések Mezők kiválasztása Rekordok kiválogatása Sorba rendezés Pl.: utasainknak csak a nevére és a telefonszámára van szükség Rekordok kiválogatása Pl.: adott időszakban induló utak adatai Sorba rendezés Pl.: adott célországon belüli indulási időrend

Lekérdezések Több adattáblában tárolt adatok összeválogatása Pl.: utasok befizetései alapján (ki, mikor, mennyit, melyik útra fizetett be) Számítások Pl.: nettó árból bruttó ár számítása Pl.: egy-egy út befizetéseinek összessége

Lekérdezések Adatkarbantartás Rekordokon egyszerre végrehajtott módosítás, törlés, új adat felvitele, új adattábla létrehozása Pl.: repülős utak árainak 10%-os emelése

Lekérdezések fajtái Választó Paraméteres Egy vagy több táblából válogathatjuk ki a rekordokat különböző szempontok szerint sorba rendezve. Számításokat végezhetünk. Paraméteres A szűrési feltételt a lekérdezés futtatásakor kell megadni.

Lekérdezések fajtái Kereszttáblás lekérdezés Összesítő számításaink eredményeinek megjelenítését átszervezhetjük olyan táblázatba, ahol a csoportosító mezők tartalma a táblázat bal oldali oszlopában, illetve az első sorban lesz, a kettő metszéspontjában pedig a kiszámított érték olvasható le.

Lekérdezések fajtái Módosító (akció) lekérdezések Az adatbázis tartalmát változtathatjuk meg. Több rekord módosítható egyetlen művelettel: Adatmódosítás (frissítő) Adattörlés (törlő) Adattábla adataiból egy másik adattábla kiegészítése (hozzáfűző) Adattábla adataiból egy másik adattábla létrehozása (táblakészítő)

Lekérdezés objektum

Lekérdezés – Tervező nézet (üres)

Lekérdezés – Tervező nézet

Lekérdezés – Adatlap nézet

Választó lekérdezés Készítsünk lekérdezést, amelybe az utasok nevét és telefonszámát gyűjtjük össze! Lekérdezés típusa Mezőlista Kiválasztott mezők Tervezőrács

Választó lekérdezés És az eredmény:

Választó lekérdezés Készítsünk olyan listát az utakról, amelyben szerepel az út elnevezése, a célország és az út időtartama! (Célország szerinti sorrendben)

Választó lekérdezés Keressük ki a 10 legdrágább utat! A lekérdezés az Út elnevezése, az Ország és a Részvételi díj mezőket tartalmazza!

Számoljunk!

Összesítések Group By Sum Avg Csoportosítja a rekordokat adott mező tartalma szerint. Sum Összegzi adott mező tartalmát. Avg Átlagértéket számít adott mezőben.

Összesítések Min Max Count A mezőben előforduló legkisebb értéket adja. Max A mezőben előforduló legnagyobb értéket adja. Count Megszámolja a rekordokat adott mező alapján.

Összesítések Expression Where A mező számított mező. A mező az összesítésben nem vesz részt, csak szűrés történik a tartalma alapján.

Számolás lekérdezésben Számoljuk ki, mennyi volt eddig az összes befizetés!

Számolás lekérdezésben Számoljuk meg, az egyes úttípusokból mennyi van az adatbázisban!

Számolás lekérdezésben Jelenítsük meg úttípusonként a legmagasabb és a legalacsonyabb árat, illetve számítsuk ki az úttípusok átlagárát!

Számolás lekérdezésben Számítsuk ki a 28- as útra történt befizetések összegét utasonként! (az utasok számával együtt)

Számolás lekérdezésben Számoljuk meg, hányan jelentkeztek a 28- as útra! Azt is számoljuk ki, hány üres hely van még az útra?

Számolás lekérdezésben Számítsuk ki az utak érkezési napjait! A lekérdezésben az út elnevezése, az ország és az időpontok szerepeljen. A lekérdezés az indulás szerint, azon belül pedig ország szerint legyen rendezve! Csak azokat az utakat lássuk, amelyek nem bármikor indíthatók.

Választó lekérdezés Egyszerűbb feltételek megadása Milyen városlátogató útjaink vannak? Mely utak indulnak Ausztriába? Vannak-e I. és IV. kerületi utasaink? Kik azok az utasok, akik irányítószáma 11-gyel kezdődik, de nem XI. kerületiek? Melyek a szállodai (hotel) elhelyezéses utak?

Választó lekérdezés Egyszerűbb feltételek megadása Milyen, 50 ezer forintnál nem drágább útjaink vannak? Kik a törzsutasok? Melyik utak indulnak 2009. július 31-én? Melyik útra lehet bármikor indulni?

Választó lekérdezés Lekérdezés több feltétel alapján Olaszországi körutazások Augusztusban induló utak Ökotúrák és az 500000 Ft-nál többe kerülő utak (speciális ajánlatok) Környező országok útjai Mediterrán nyaralások

Általánosítsunk!

Paraméteres lekérdezés Alakítsuk át a 28-as útra vonatkozó lekérdezésünket úgy, hogy bármely út adatait meg tudjuk jeleníteni!

Paraméteres lekérdezés Készítsük el létszámra is az általánosítást!

Számolás lekérdezésben Számítsuk ki, júliusban mennyi volt a befizetés?

Paraméteres lekérdezés Általánosítsuk az előző lekérdezésünket: A befizetett összegeket napi bontásban jelenítsük meg, bármely napra vonatkoztatva.

Számolás lekérdezésben Jelenítsük meg, melyik hónapban, melyik országba hány út indul!