Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lekérdezések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lekérdezések."— Előadás másolata:

1 Lekérdezések

2 A lekérdezések segítségével egy vagy több tábla vagy lekérdezés rekordjaiból az előre meghatározott kritériumoknak eleget tevő részhalmazt tudjuk megjeleníteni. A lekérdezés alapjául szolgáló táblákat és lekérdezéseket összefoglaló nevükön rekordforrásnak nevezzük

3 A lekérdezések típusai:
Lekérdezések létrehozása A lekérdezések típusai: Módosító Választó Kereszttáblás SQL-specifikus

4 Választó lekérdezés Azt a lekérdezést, amely egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg, és a táblák illetve az adatbázis tartalmát nem módosítja, választó lekérdezésnek nevezzük.

5 Lekérdezések létrehozása (módosító lekérdezés)
A módosító lekérdezés olyan lekérdezés, amely több rekordot változtat meg egyetlen művelet során. Négy típusa van: táblakészítő egy vagy több tábla adataiból új táblát hoz létre, hozzáfűző táblák rekordcsoportjait adja más táblák végéhez, Frissítő megváltoztatja rekordok egy csoportját egy vagy több táblán, törlő egy rekordcsoportot töröl egy vagy több tábláról. Az akció lekérdezések segítségével különféle változtatásokat hajthatunk végre a meglévő táblák tartalmával, illetve új táblát hozhatunk létre. Megkülönböztetünk táblakészítő, törlő, hozzáfűző és frissítő lekérdezést. Az akció lekérdezések előnye, hogy egy művelettel több rekordot is módosíthatunk, létrehozhatunk vagy törölhetünk a táblában. Fontos megjegyeznünk azonban, hogy az akció lekérdezések segítségével sem végezhetünk olyan műveletet, amely megsérti a táblákra vagy mezőkre vonatkozó integritási szabályokat, például egy mezőbe nem kerület olyan érték, amely ellentmond a mezőre beállított érvényességi szabálynak. Az akciólekérdezések alkalmazását minden esetben gondoljuk át, mivel a végrehajtott módosítások véglegesek.


Letölteni ppt "Lekérdezések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések