Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Pályaválasztás 2014/15.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Az idegen nyelvi kompetencia fejlesztésének programja
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Globalizáció és oktatás
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A fejlesztés hatása a szervezetre
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
NAT 2007 kompetenciák.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
AZ EREDMÉNYESEBB TANÁRKÉPZÉSÉRT
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
A tanárképzés szerkezete
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Reflektív gondolkodás
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
EKE NTDI-DIGITÁLIS PEDAGÓGIA PROGRAM 2017
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
Báthory Zoltán: Pedagógiai értékelés (A mérés, értékelés szerepe a pedagógiai folyamatban és az intézmény-rendszerben). MÉCS konferencia, Kecskemét,
Előadás másolata:

Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia október

A konferencia főbb témakörei (32 szimpóziumban és 15 tematikus blokkban összesen 227 előadás és 42 poszterbemutató) IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia október Nyelvi (anyanyelvi, idegen nyelvi) kompetenciák az uniós csatlakozás tükrében Anyanyelvi oktatás helyzete határon túli magyar iskolákban Idegen nyelvi tudásszint mérésének módszerei, a validitás kérdése Idegen nyelvi kompetenciák (kétszintű érettségi, fordító, szakmai idegen nyelv) Nyelvtanulási képesség mérésének módszerei A kommunikáció elméleti és empirikus kutatásai Kommunikációs nehézségek - megváltozott tanulási feltételek A kommunikáció mint a problémamegoldás eszköze A nyitott tanulási formák szerepe a kommunikációs képesség fejlesztésében

A konferencia főbb témakörei (32 szimpóziumban és 15 tematikus blokkban összesen 227 előadás és 42 poszterbemutató) IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia október Képességfejlesztés, tehetséggondozás, felzárkóztatás, esélyegyenlőség Pszichomotoros képességek fejlesztése A modern tesztelmélet szerepe a tudás- és a képességvizsgálatokban A tanulási képesség fejlesztése, aktív tanulói eljárások Tanítási-tanulási stratégiák, az optimális tanulásszervezés módszerei A problémamegoldó gondolkodás fejlesztésének módszerei Az oktatás időszerű kérdései Kisebbségi oktatás, felzárkóztatás Az értékelés diszfunkcionális tényezői - az értékelés „fekete pedagógiája” A kétszintű érettségi Tantárgyi módszertanok Kooperatív tanulás, projektmódszer A kompetenciafejlesztés időszerű kérdései a középfokú oktatásban (OKI felm.) A felsőoktatás kompetenciaalapú megújításának érdései

A konferencia főbb témakörei (32 szimpóziumban és 15 tematikus blokkban összesen 227 előadás és 42 poszterbemutató) IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia október Információs és kommunikációs technológiák, e-learning Virtuális tanulási környezet és a virtuális egyetem modellje Az élethosszig tartó tanulás Sportpedagógia A játékosság és a játék nevelő hatása A testi nevelés új dimenziói

A konferencia főbb témakörei (32 szimpóziumban és 15 tematikus blokkban összesen 227 előadás és 42 poszterbemutató) IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia október Folyóirat-szekció A Magyar Pedagógia Educatio Pszichológiai Szemle Iskolakultúra Új Pedagógiai Szemle Oktatás és uniós csatlakozás, összehasonlító pedagógia A technikai nevelés az Európai Unióban Európa és oktatás - a bolognai folyamat A tanárképzés időszerű kérdései a bolognai dekrétum tükrében Összehasonlító pedagógia - történelemtanítás, német és angol nyelvoktatás

A konferencia főbb témakörei (32 szimpóziumban és 15 tematikus blokkban összesen 227 előadás és 42 poszterbemutató) IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia október Pedagógusképzés Tanárjelöltek és tanárok gondolkodásának és nézeteinek vizsgálata - reflektív tanárképzési modell (empirikus vizsgálatok) (elnök: Falus Iván; opponens: Perjés István; 4 előadás) Tanárjelöltek pedagógiai gondolkodásának, az osztálytermi jelenségekkel, a tanári tevékenységgel kapcsolatos vélekedésének vizsgálata A tanárjelöltek tanárról alkotott nézeteinek vizsgálata, a tanári énkép változása Az adott pedagógiai szituáció vizsgálata - szándék - tett -hatás (a reflektív tanárképzési modell)

A konferencia főbb témakörei (32 szimpóziumban és 15 tematikus blokkban összesen 227 előadás és 42 poszterbemutató) IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia október Pedagógusképzés A tanárképzés alapkérdései - a nevelés szintjei és színterei (elnök: Bábosik István; 5 előadás) A nevelési tényezők és a nevelő hatások összefüggésrendszere, a nevelés szintjei A szakdidaktikai kutatások és a pedagógia kapcsolata - a „didaktikai szituációk elmélete” A gyakorló iskola szerepe a tanárképzésben a tanárjelöltek és a mentorok véleménye alapján Egy régi módszer új szerepben - a gyermekközpontú nevelés

A konferencia főbb témakörei (32 szimpóziumban és 15 tematikus blokkban összesen 227 előadás és 42 poszterbemutató) IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia október Pedagógusképzés A tanárképzés gyakorlati műhelyei az egykori Debreceni Egyetemen (elnök: Brezsnyánszky László; opponens: Kelemen Elemér; 4 előadás) A Debreceni Egyetem nagyhírű professzorainak (Karácsony Sándor, Kelemen László) emléke - tudományos iskolateremtés körülményei, a műhely szakmai kisugárzása A tudománytörténeti kutatás aktualitása - a pedagógusképzés útkeresése