Vörösiszap katasztrófa

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
Tájékoztató az almásfüzitői vörösiszap-tározók helyzetéről Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség – Németh Zoltán igazgató.
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés engedélyezése Dr. Rónaky József főigazgató.
Erdőtüzek megelőzése Kovács Zoltán tű. alezredes március 23.
Somogy megyei projektek
Kockázat és biztonság Makai Mihály BME NTI
Földházi György osztályvezető vasútbiztonsági osztály
IP kamerás videó megfigyelő rendszer
IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
TOYOTA HIBRIDEK – a fenntartható mobilitás alternatívái
BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
„ T ő lünk függ minden, csak akarjuk!” Széchenyi István Forrás: MAG Zrt.
Toma Pál Budapest, március 28.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Várpalota elkerülő építése
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Bauxit Alumínium Székely Géza Imre.
Veszettség elleni védekezés tapasztalatai Magyarországon
MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatóság Vasútbiztonsági Osztály
A tiszai cianidszennyezés
Felszíni vizek minősége
Vörösiszapok kezelése és hasznosítása
Vízenergia.
KÖRNYEZETI KÁROK, KÖLTSÉGEK, KOCKÁZATOK
Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A MÁV Zrt. helyzete és szerepe a vasúti közlekedés biztonságában
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
megújuló hatósági felügyelete
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A katasztrófavédelem tudományos megközelítése és multidiszciplináris jellege Szépvölgyi János MTA Kémiai Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Geotermikus energia és földhő hasznosítás.
Tavak, tározók rehabilitációja
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
23. Szappanfőzés.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
86. sz. főút Szombathely - Vát szakasz ( – km szelvények között) kivitelezési munkálatai Lakossági fórum október 09.
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Viczián István Juhász Viktor
Az almásfüzitői-zagytározók környzetgeomorfólogiai viszonyai
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Statisztika I. Áruforgalom elemzése Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
„Hódmezővásárhely – Mártély – Székkutas Ivóvízminőség-javító Projekt”
Vörösiszap katasztrófa!!!
Az agrárgazdaság finanszírozási lehetőségei Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
kockázat risk Risiko Риск
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
A vörösiszap-katasztrófa 5 év után, egy környezettan szakos főiskolai hallgató szemszögéből Készítette: Nagy Petra Elérhetőség:
A kommunális szennyvíziszapok mezőgazdasági kihelyezésének jogszabályi háttere, engedélyeztetése BAKA GYÖRGY Környezetvédelmi szakmérnök Öko-Eco Bt.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
(L)áss a mélyére.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
Lakatos János Prof. Dr. Biró Borbála, egyetemi tanár,
Globális környezeti problémák
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Nagybányai ciánszennyezés
Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál
Előadás másolata:

Vörösiszap katasztrófa Juvancz Zoltán

2010 október 4. A tízes kazetta gátja átszakadt 300×500 m, 30 m magas salakbeton gát Megközelítőleg 1 millió m3 vörösiszap zagy kiömlött.

mi történt? gátszakadás 500-700 em3 kiömlik 10 km2-re 10 halott, 150 sérült kár eddig 23 mdFt

A maró áradat végigpusztított az alacsony területeken A rombolóhatást fokozta az anyag nagy sűrűsége és a magával ragadott tárgyak ütése.

A vörösiszap ömlés kiterjedése Előtte Utána

Mi a vörösiszap A vörösiszap a Bayer timföldgyártás mellékterméke. Magas pH értéken az alumínium nátrium sója (Na3AlO3) kioldódik a vörösiszap mellől. A visszamaradt vörösiszap összetétele: A nyomnyi nehézfémek lúgos oldatban nem oldódnak fel.

Mi a vörösiszap A vörösiszap EU besorolás szerint nem veszélyes hulladék, mert a zagyból a lúgot visszanyerik Európában. A MAL technológiájában a nátronlúgot nem mossák ki, ezért a vörösiszap rendkívül maró marad. A vörösiszap tixotróp tulajdonágú. A vörösiszapot nedves állapotban (folyós) tartották a kiporzás elkerüléséért.

Hibás állapotok A tározóra nem érvényesítették a Seveso II előírásokat. Tisztázatlan felelőségi viszonyok: A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség nem átgondolt engedély kiadása. Nem lehet a kolontári jegyző hatásköre egy veszélyes üzem engedélyezése és ellenőrzése. Nem volt lakósági riasztórendszer.

Hibás építmény A csurgalékvíz felfogására épített gyűjtőcsatornában megelégedtek a csurgalék elvezetésével, nem az eltömésre koncentráltak. Magasan ált a csurgalékvíz. 2009-ben magasítás. Legömbölyített sarkok hiánya. A túl sok folyadék, hullámzás miatti dinamikus terhelése.

Riasztás Rendőrség Tűzoltóság- MÁV Mentők Katasztrófavédelem Lopás elleni őrszolgálat Katasztrófa turisták elhajtása

Elsődleges mentés Emberek kiszállítása nehézgéppel. Élőlények lemosása Gázpalackok leengedése Alvizi riasztás, semlegesítés Helyszíni válságstáb

Megfelelő öltözetek Kezdetben nem voltak tisztában a maró hatással. Eleinte gázálarcot viseltek porálarc helyett.

A vörösiszap áradat a Torna patakon keresztül eléri a Marcalt

A csóva pH-jának csökkenése A Rába és Duna élővilágának nem ártott a katasztrófa.

Marcal mentesítése Problémát jelentett, hogy hogyan jutassák a Ecet Gipsz Problémát jelentett, hogy hogyan jutassák a semlegesítő anyagot a vízbe. Miért nem használtak HCl-t vagy H2SO4-et?

MAL ZRt-ét érintő intézkedések Termelés ideglenes leállítása Állami felügyelet 2011 február végén a MAL Zrt. átállt a száraz technológiára. Az átállás költsége 550 mFt volt Kártérítési perek

Nem volt megfelelő kommunikáció Nem volt a válságstábnak kiépített kommunikációja a lakósággal ezért többször pánikszerű hamis riasztás volt. A Greenpeace hamis fényképet közölt. Nem volt sugárveszély A vörösiszapnak nincs magas nehézfém tartalma.

BAD MANAGEMENT WITH DESTINY AZ EMBERNEK NEM SZABAD ÖSSZEKEVERNIÜK A ROSSZ A MENEDZSMENTET A VÉGZETTEL 10 % 90 % ONE MUST NOT CONFUSE BAD MANAGEMENT WITH DESTINY

Új biztonsági gát építése A támfal több helyen megrepedt, ezért figyelő pontot létesítettek. 2011.10.09 Kolontárt ideglenesen kiürítették. Biztonsági gátat építettek Kolontár elé.

Az ujjá épített támfal

A megszáradt vörösiszap kis szemcsék és lúgosság miatt veszélyes Nem volt sugárveszély.

A vörösiszap mérete miatt veszélyes Somlai J. et al. Magyar kémikusok Lapja 65 (2010) 378-379.

Kiépített riasztó rendszer

A gipsz hatása A gipsz összefüggő réteget ad, aminek a tetején algabevonat képződött. Padisák J. etal. Vörösiszap katasztrófa: következmények és tapasztalatok MTA, 2011. március 1.

A gipszréteg „rohadást” okoz az eredeti üledékben A balest előtt a patak ökologiai állapota jó volt. Padisák J. etal. Vörösiszap katasztrófa: következmények és tapasztalatok MTA, 2011. március 1.

Néhány potenciális hasznosítási területet szemléltet a következő táblázat:

2011 február végén a MAL Zrt. átállt a száraz technológiára 2011 február végén a MAL Zrt. átállt a száraz technológiára. Az átállás költsége 550 mFt volt.

Megoldás a Dudarit

Megoldás a Dudarit Dudarit (tőzeg) magas humusztartamú szerves anyag. pH csökkentés Kiporzás akadályozás Magas tápanyag tartalom Ide dudarit képe

A MAL Zrt. X. sz. vörösiszap tározójának kockázatkezelési tapasztalatai Integrált kockázatkezelés Folyamatos Összpontosított Elkülönölt kockázatkezelés Eseti Nem összpontosított vs. Dr. Tóth Ferenc vezérőrnagy

Vörösiszap megfelelő felhasználása

lehet másképpen? lúgosság csökkentése (5-7 átmosás) kezelések világszerte: Out: tengerbe öntés, nedves tárolás In: száraz tárolás (sz.a. > 60%), vörösiszap feldolgozása 2011 február vége: a MAL Zrt. átállt a száraz technológiára. Az átállás költsége 550 mFt volt.

Vörösiszap remediáció olasz náddal (giant reed)