Gyakorlati Üzemgazdaságtan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Termeléstervezési számítások
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Winbelépő - Munkaidő nyilvántartás
A tevékenységhosszak és az erőforrás- mennyiségek kapcsolata Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Általános áruismeret Termékfelelősség
Depóniagáz, mint üzemanyag
A termelésirányítás folyamata
DTFSZTIR Diszkrét termelési folyamatok számítógépes tervezése
Makroökonómia 5. előadás.
6. A szerelés szervezettsége
DTFSZTIR Diszkrét termelési folyamatok számítógépes tervezése
Szakmai folyamatszervezés 2.ea.
Üzemszervezés gyakorlatok
Számítógéppel segített folyamattervezés (CAPP) helye és szerepe CIM rendszerben A tevékenységmodellekben a számítógéppel segített folyamat-tervezés egy.
Vállalat kínálati magatartása
Tökéletes verseny és monopólium
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
1.1. A gépipari termékek hierarchikus struktúrája
A gazdasági fejlettség mutatói
Műszaki Alapozó és Gépészmérnöki szak Gépgyártástechnológiai Tanszék
Értékesítési csatornák
MFG-Pro váll-ir. rendszer bemutatása
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
A magyar háztartások fizetési szokásai
Értékteremtés folyamata
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje 3. előadás
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Célja:az adott járműpark üzemképes állapotának biztosítása. A karbantartás folyamatait gyakran az üzemeltetést is kiszolgáló.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Just in Time.
Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája.
Gyártási rendszerek tervezésének módszertani alapjai
3.2. A munkadarabok felfogása és központosítása
1 Tájékoztató rojektről április 23. Tájékoztató az EKOP1.A „Adatállományok központosított átvételét, átadását kezelő, valamint.
Kapacitás menedzsment
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Beszerzési megtakarítások mérése
Önköltségszámítás.
Gyártási folyamatok tervezése
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 9.
Háttértárak.
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
A szellemi tulajdon védelme és menedzselése című projekt résztvevői értékelése.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Avagy 10 perces szerszámcsere.  Manapság a fogyasztók elvárják, hogy a termékekhez megfelelő minőségben, mennyiségben, árban, időben jussanak hozzá.
Rólunk részletesen… Bemutatkozás Tevékenységeink Technológia
Technológiai folyamatok tervezése I. 5. előadás
Protean Process Monitoring System Rövid ismertető.
KSG MONOGRAM KFT ÉVA HÍMZŐHÁZ ALAPÍTVA: 2000 KISBÉR Kossuth Lajos u 9. Telefon, Fax:
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán.
Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar
Senior műanyag fröccsöntő gépbeállító
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kapacitástervezés.
Tanulási görbék.
A regionális gazdasági integrációk
Kapacitástervezés.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Előadás másolata:

Gyakorlati Üzemgazdaságtan Gyártási rendszerek szervezése

Hagyományos gyártási rendszerek -Műhelyszerű -Csoportos rendszerű -Folyamatos rendszerű

Korszerű gyártási rendszerek -A gyártás automatizálása -Rugalmas -Számítógéppel integrált

A GYÁRTÁSI TÍPUSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA ÉS ELHATÁROLÁSA   A gyártás jellemzői Egyedi Sorozat Tömeg A feladat ismétlődése rendszertelen periódikus állandó Egyidejüleg gyártásban lévő darabok száma egy több igen sok Gépek, szerszámok, készülékek univerzális vegyes speciális Fizikai dolgozók képzettsége legmagasabb (szakmunkás) alacsonyabb, vegyes (betanított) beállítók: maximális; kezelők: minimális Technikai tervezés mélysége legalacsonyabb (műveletirányítás) műveletterv legmélyebb (mozdulatterv) Tervezés-szervezés központosíthatósága legkisebb átmeneti legnagyobb Előkészítési költségek kicsi nagyobb nagy (típusváltás) Gyártási költségek nagy kisebb alacsony Anyagok rendelése nem méretre részben méretre méretre Anyagok készletezése alapanyag klt. spec.alapanyag klt. klt.nem jell. Gépek elrendezése technolóigiai szakosodás tárgyi szakosodás Jellemző gyártási rendszer műhely csoportos folyamatos

Termelőegység átlagos tömegszerűségi foka

Tf: a termelőegység átlagos tömegszerűségi foka T: a termelőegységre háruló termelési feladat munkaidőigénye (óra/db) Imh: a termelési feladat megoldásába bevont munkahelyeken ténylegesen rendelkezésre álló produktív időalap (óra/év) Q: a termelési feladat volumene (db/év) ti: a termelési feladat egységnyi mennyiségének előállításához szükséges munkaóraigény az i- edik munkahelyen (óra/db) gi: átlagos gépállomány az i- edik munkahelyen (db) Im: a termelőegységben rendelkezésre álló munkarend szerinti időalap az i- edik munkahelyen (óra/év) Iv: a munkarend szerinti időalapból levonandó kieső idők (pl. karbantartás) az i- edik munkahelyen (óra/év) Az átlagos tömegszerűségi fok 0 és 1 között mozog, vagyis

Gyártási típusok elhatárolása Gyártás típusa   Az átlagos tömegszerű-ségi fok (Tf) A Gyártási folyamat és egyes részei kivitelezésének a jellege Tömeggyártás Folyamatos tömeggyártás Tf = 1 A gyártási folyamat egészét és egyes részeit (műveleti) megszakítás nélkül kivitelezik (folyamatos gyártási úton) Egyszeri tömeggyártás Tf < 1 (gyakorlatilag 0,8 és 1 között) A gyártási folyamat megszakítás nélküli, egyes munkahelyeken azonban megszakítások előfordulnak, (a gyártási út egyes keresztmetszetei nincsenek maradéktalanul terhelve) Sorozatgyártás Nagysorozat gyártás Tf < 1 (gyakorlatilag 0,6 és 0,8 között) A gyártás megszakításos, de a folyamat rendszeresen ismétlődik, a munkahelyek jelentős részén a gyártás adott műveletét megszakítás nélkül végezhetik a sorozatba tartozó munkadarabokon Középsorozat gyártás Tf < 1 (gyakorlatilag 0,4 és 0,6 között) A gyártás megszakításos, de egy- két munkahelyen elérhető a közel teljes terhelés Kissorozat gyártás Tf < 1 (gyakorlatilag 0,2 és 0,4 között) A gyártás megszakításos, egyetlen munkahelyen sem lehetséges maradéktalan terhelés (még a főmüveletet végző munkahelyen sem) Egyedi gyártás Tf » 0 (Gyakorlatilag 0- nak tekinthető) A gyártmányok egyes darabjai csak előre ki nem számítható időközönként ismétlődnek a munkahelyeken