Bevezetés a pszichológiába

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Első előadás.
Advertisements

A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Carl Gustav Jung ( ) orvosi egyetem
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
1 A négy kvadráns: Az emberi valóságok integrált térképe.
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
és a legkevésbé teljes az
BELÉPÉS A TUDAT ALATTIBA. meditáció kommunikáció tudat emelés.
A PSZICHOLÓGIA TÉMÁI, TÖRTÉNETE, NÉZŐPONTJAI, MÓDSZEREI
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
A „közbülső változók” bevezetése
Behaviorizmus (előzmények)
Kognitív megközelítések
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A test-lélek probléma a filozófiában
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A középkori filozófia főbb kérdései
Ápolásetika.
Fenomenológiai megközelítés
A társadalomtudományi kutatás módszerei
A modern világirodalom
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
A pszichológiai fejlődés
Bevezetés a pszichológiába
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
A pszichológia főbb területei
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Három hagyomány a valláslélektanban
Bevezetés a pszichológiába
Valláslélektan Chris Dykhuisen Honors 201 November 4, 2003.
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
A KORAI FELVILÁGOSODÁS EURÓPÁBAN
Pedagógiai antropológia és etika
Első előadás fóliái szeptember 11..
Az intelligencia körülhatárolása és mérése
A pszichikumról általában
Edward Sapir ( ).
Pedagógiai személyiségértelmezések
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
A pszichológia mint tudomány
Fenomenológiai megközelítés
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Általános művészetpszichológia 1. I. rész Illés Anikó ELTE TáTK, Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Szociálpszichológia Tanszék Művészetterápia.
FEJLŐDÉSLÉLEKTAN.
Kognitív pszichológia
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
Pszichológiai Ismeretek
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A harmadik erő elméletei
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Filozófiatörténet előadások 1I.
Mi a személyiségpszichológia?
A FELVILÁGOSODÁS PEDAGÓGIÁJA
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Fenomenológiai megközelítés
Komenczi Bertalan Információelmélet
III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Bevezetés a pszichológiába Boross Ottilia Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A pszichológia természete a viselkedés az érzelmek és a megismerés tudománya Naiv pszichológia Vizsgálatának tárgya: megfigyelhető viselkedés mentális folyamatok érzelmi és fiziológiai reakciók (embereknél és állatoknál)

A pszichológia gyökerei vallás (kereszténység, buddhizmus) irodalom (Homérosz, Shakespeare) filozófia (Szokratesz, Platon, Arisztotelesz) fiziológia (Hippokratesz) gyökerei mélyek, története rövid

Nevezetes dichotómiák lélek - test anyag és a szellem kapcsolata, lélek lókusza empiricizmus - racionalizmus tabula rasa bennünk levő gondolatok, képességek öröklés - környezet gének tapasztalat velünkszületett tanulás ösztönös nevelés készen kapott, merev rugalmas determinizmus – indeterminizmus rendezett világ szabad akarat mindennek van erkölcsi felelősség értelme, célja cselekedeteink irányítása oka, jelentése döntés a kezünkben eleve elrendeltség ok-okozat felismerése

a lélek magában hordozza az ismereteket, ideákat, melyek a való világtól függetlenül, önálló léttel bírnak lélek: ész, szellem, (ét)vágy ember lelke = világ lelke egyszerű, testetlen, kezdet és vég nélküli ép lélek: bölcsesség, erkölcsiség, harmónia tökéletes dolog helye a tökéletes forma (koponya -gömb) = lélek az agyban Platon (427-347)

Arisztotelész (384-322) tudás nincs tapasztalat, emlékezés képzet nélkül minden élő dolog rendelkezik lélekkel (psychével) vegetatív szenzitív racionális. létezik egy, az anyagi formáktól független Isten az ideák a konkrét valóságban, az egyedi dolgokban vannak dualizmus a lélek székhelye a szív artériás kamrája Arisztotelész (384-322)

Hippokratész (460-ca. – 370 BC) temperamentumok szangvinikus kolerikus melankolikus flegmatkus agy a tudat szerve Hippokratész (460-ca. – 370 BC) testnedvek vér sárga epe fekete epe nyirok Galénusz (129-kb. 200)

Szent ÁGOSTON (354 – 430) a szellem tükör, amelyen keresztül Isten képmását, halványan bár, de megpillanthatjuk a lélek tanulmányozása: introspekció szabad akarat gondolkozás emlékezet

Rene Descartes (1596-1650) „cogito ergo sum” test-lélek dualizmusa (gépben lakozó szellem) testünk mechanikusan működik (reflexek) lélek a testtől független gondolkodó képződmény a tobozmirigyben az életszellemeket a testi idegek szállítják (interakcionalista) Isten, én, tökéletesség, geometriai axiómák, végtelen - velünk született fogalmak Kartéziánus világkép Rene Descartes (1596-1650) „cogito ergo sum”

Frenológia Franz Gall a koponya formája meghatározza az egyén (1758-1828) a koponya formája meghatározza az egyén személyiségjegyeit és mentális képességeit.

Empirista örökség John Locke tabula rasa (1632-1704) Ideák Asszociációk Absztrakciók

Emmanuel Kant (1724-1804) az empirista és racionalista felfogás szintézise

A Tabula Rasa a nyugati filozófiában “Semmi nincs a képzeletben, ami először ne lenne az érzetekben” — Aquinói Szt. Tamás Az eszméket összekötő három elv a hasonlóság, téri-idői érintkezés és az ok-okozati kapcsolat . — David Hume „Így tehát nincsen emberi természet, minthogy nincs Isten annak elképzelésére... az ember semmi más, mint amivé önmagát teszi." — Jean-Paul Sartre

Evolúciós felfogás Charles Darwin (1809-1882) Az emberi faj nem különbözik alapvetően a többi fajtól Alapvető tulajdonságai – érzelmek, intelligencia - sem A fajok, a viselkedés és az érzelmek is evolúciós törvényeknek engedelmeskednek Charles Darwin (1809-1882)

Sir Frances Galton 1822-1911 meteorológus felfedező eugenika ... geográfus meteorológus felfedező differenciál-pszichológia ujjlenyomat azonosítás statisztika korreláció eugenika ... A genetika előfutára, meggyőződéses örökléselvű, Charles Darwin másodunokatestvére

Wilhelm Wundt a kísérleti pszichológia atyja (1832-1920) Európa orvoslást, fiziológiát, fizikát tanul (Helmholtz) az első pszichológiai laboratórium: 1879 – Lipcse az első pszichológiai iskolák egyikének, a strukturalizmusnak a megalapítója módszere: introspekció Wilhelm Wundt a kísérleti pszichológia atyja (1832-1920) Reakcióidő-vizsgálatok

Egyesült Államok Kémia, orvostudomány, fiziológia tanítómesterei: Hermann Helmholtz Pierre Janet Az első (?) amerikai pszichológiai laboratórium: 1875 – Harvard a funkcionalizmus megalapítója az emberi élmény szerveződése, a tudat, érzelmek Egyesült Államok William James 1842-1910 (a regényíró Henry James bátyja) „Az első pszichológia előadás, amit hallgattam, az enyém volt...”

Egyesült Államok angol irodalmat, filozófiát, pszichológiát tanul mesterei: Wundt William James Az első (?) amerikai pszichológiai laboratórium: 1884 – John Hopkins University kutatásai: gyermekkori fejlődés pedagógia evolúció nemi különbségek Stanley Hall 1844-1924 „serdülőkor: vihar és szenvedély - (Sturm und Drang)”

Jean-Martin Charcot (1825-1893) neurológiát, pszichológiát tanul terapeuta – hisztériás betegekkel foglalkozik Hipnózist alkalmaz Salpetriere-kórház

Behaviorizmus fontos: látható viselkedés, helyzetekre adott válasz állati viselkedésből indul ki fontos: látható viselkedés, helyzetekre adott válasz nem fontos: belső, mentális állapot (fekete doboz: bemenet- kimenet) gyermeknevelésnél is alkalmazza John B. Watson 1878-1958

Watson: „Ha adtok nekem egy tucat egészséges, ép gyermeket, s olyan környezetben nevelhetem fel őket, amilyenben én akarom, bármelyikőjükből – függetlenül eredeti tehetségétől, hajlamától, képességétől, foglalkozásától s fajától – garantáltan olyan szakembert nevelek, amilyet akarok: orvost, ügyvédet, művészt, kereskedőt, főnököt vagy akár koldust, tolvajt is (1930)”

kísérleti pszichológiát tanul 1904-1990 írónak készül kísérleti pszichológiát tanul érdeklődik az operáns kondicionálás (viselkedés módosítás) iránt hisz a társadalom kondicionlás segítségével való megjavításában (utópisztikus) Kubrik: Gépnarancs

Skinner-ketrec

Gestalt pszichológia ellenreakció Wundt strukturalizmusára Wolfgang Köhler 1887-1967 Szultán

Gestalt: Az egész több mint a részek összessége

Pszichoanalízis A tudat nem osztatlan (tudattalan, tudatelőttes) pszichoszexuális fejlődés pszichoterápia Szabad asszociáció, „dívány-módszer” Kollektív tudattalan Extra-introverzió Sigmund Freud 1856-1939 Carl Gustave Jung 1875-1961

Mai megközelítések Behaviorista nézőpont ma már kevésbé szélsőséges középpontban a környezet ingerei gyors, látványos (nem mindig tartós) terápiás eredmények Pszichoanalitikus nézőpont hangsúly idről az egora fontos: alkalmazkodás, kompetencia, autonómia, kötődés, tárgykapcsolatok, új terápiás eljárások Szubjektivista (humanisztikus) nézőpont fontos: világ szubjektív tapasztalása, ember jólléte, egyes események egyedi értelmezése, ember egyedisége, emberi értékek nem törekszik a viselkedés előre jelzésére Kognitív nézőpont fontos: megismerő, mentális folyamatok, érzékelés – észlelés, emlékezés, gondolkodás, problémamegoldás, döntéshozatal, nyelv Biológiai nézőpont redukcionista, emberi reakciók (viselkedés) a fiziológiai folyamatok eredménye

A pszichológia legfontosabb alterületei Biológiai pszichológia Kísérleti pszichológia Fejlődéslélektan Szociál- és személyiségpszichológia Klinikai pszichológia és tanácsadás Iskola- és neveléspszichológia Munka- és szervezetpszichológia Kognitív idegtudomány Evolúciós pszichológia Pozitív pszichológia Kulturális pszichológia

Kutatási módszerek kísérletek (függő és független változók) tesztek megfigyelés kérdőíves eljárások esettanulmányok

vége