Ókori irodalom V. Lírai műfajok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A görög líra i.e. VI. század
Advertisements

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
„Boldog, ki hinni tudja, hogy még a tenger tévedésből partra ér! Mit nem tudunk, épp arra volna szükség, s amit tudunk, semmit se ér.” Tengerár
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Csendes pohárköszöntő újév reggelén
Újévi áldás.
Gondolatok a barátságról
Köszöntés Download von Funny-Powerpoints.de
Őszinte bocsánat.
A Királyok Királyának élete. Sok - sok évvel ezelőtt élt egy király. Nem volt egy átlagos király. Más volt, mint a többiek. Miért? A legtöbb király palotában.
Zene: Cserháti Zsuzsa A diavetítést készítette: őszi szél
Előadó: Csabai János színművész-rendező Zene: Jelenik Vendel
Zsikazsu Emlékkönyve.
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Újévi áldás.
A görög és római líra.
Zene: Charlie - Ha messze mész
Szerelem „Azt kértem Tőled, hogy szeress még. Azt mondtad, hogy Neked ennyi nem elég. Annyi mindent adhatnék még hát kérlek Kicsim kérlek maradj még! Maradj.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Versek
Névnapodra Szeretettel!
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
Napra Valentin.
A fény szebbé teszi napjaid! Készítette:driszkili.
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
GYÉMÁNT ÉS ARANY.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Ballagók búcsúztató áhítata.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Úton böjtben.
Boldog 2014-et !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
"Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!"
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Lehet hogy az út oda vezet, ahol élet sincs már,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
Advent idején.
A görög líra Apolló és a líra.
Terhes örökségeink A társaddal együtt megkapod a rokonságát és a múltját is: gyermekkora élményeit, hiányait és lelki sebeit Lehet, hogy csak később tudod.
Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézusom, üdvösségem.
Te vagy reményem sziklaszála, Erősségem, én Istenem!
BETLEHEM.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Csendben és bölcsen...
Isten hozott köztünk!.
ISTEN hozott köztünk!.
Isten szívén megpihenve forrjon szív a szívre hát
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Nem tudom mikor lesz.
Tudod most új élet vár.
Gazdagabb vagy bárkinél,
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Lelkem áldja Neved Istenem, Mert Te fény vagy a sötétben
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Megújul a szívünk, megáldja életünk Ő, aki él. Alleluja!
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
Feladatok a tananyaghoz A görög líra. Előismeretek a műnemekről a) Mi a közös és mi a különböző az epikai és a drámai alkotásokban? b) Mi jellemzi a lírát,
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
A görög líra vázlat. 1. A líra kialakulása történelmi háttér (poliszok)
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.
Harmatozzatok égi magasok
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
Évközi 26. vasárnap Október 1. – „A” év.
Előadás másolata:

Ókori irodalom V. Lírai műfajok

Melikus költészet Jellemzői: lantkísérettel énekelt monódikus költészet strófikus kompozíció oktató és szatirikus szándék hiánya szubjektív, középpontban az érzelmek közönség: szűk, baráti kör

Alkaios Kr. e. VI. század, Mytiléné Arisztokrata család sarja, testvére: Antimenidas harcolt az athéniak ellen Sigeum birtoklásáért, de eldobta a pajzsát, amelyet az ellenség hadizsákmányként egy teremben akasztott föl Harcos arisztokrata volt – szemben a démos növekvő hatalmával

Alkaios a 45 olympias idején fivérével és Pittakosszal együtt segítette Melanchros tyrannos hatalomra jutását amikor számos küzdelem után Pittakos lett az uralkodó (589-579), Alkaios és párttársai száműzetésbe mentek Alkaios Egyiptomba, fivére Nebukadnezárhoz mint kereskedő Babyloniába

Alkaios Pittakos uralkodása idején megkísérelte a visszatérést, de börtönbe került, majd kiszabadították Elkeseredett ellenfele a tyrannosoknak és Pittakosnak

Alkaios Tépik gondbamerült szívem a kételyek; Mit hoz majd a jövő, nem tudom, ó, fiam. Tűrjük, bármi csapást küld Kronidész, maga Dönt mindig, amikor emberek életét Fölforgatja… (Fohász a hazáért)

Alkaios Nem értem ésszel, honnan is ér a szél, Mert egyszer innen zúdul az ár felénk, majd onnan – így futunk e kettős vész közepette sötét hajónkkal. Míg annyi kínnal álljuk a bősz vihart, De már az árboc-tőbe kapott a hab, s a szélcibálta nagy vitorlák rongya lefoszlik ezer cafartban. (az állam hajója)

Alkaios Nem kell a bajnak önmagad adnod át, Mert el mit érsz, ha mindig a baj gyötör, barátom? ámde drága gyógyszer bort a pohárba töltve inni. (Bordal)

Sapphó Szülei: Skamandronymos (Skamon), Kleis alacsony volt és sötétbőrű testvérei: Zarichos és a borkereskedő Charaxos alighanem előkelő származás: gazdag arisztokrata állítólag volt egy Kleis nevű lánya s barátságban volt Alkaiosszal különféle hölgyekkel volt kapcsolatban, leghíresebb Erinna (Hélakaté címmel írt költeményt)

Sapphó Tarka trónodról, ravasz istenasszony, Mért küldesz nékem, szerelemkirálynő, Bút és bajt mindég, te örök leánya fényes egeknek? Mért nem jössz inkább, ahogy egyszer jöttél, Hallattad kérő szavamat, kiléptél Kedvemért apád aranyos házából és befogattad

Sapphó Cifra hintódat; lebegő galambok Vonták azt fürgén a sötétbe-süllyedt Föld felé; szárnyuk sebesen csapdosva vert a nagy égben, S már itt is voltak; te pedig, te boldog, Istenarcodon mosoly ült, és nyájas Szóval kérdeztél, mi bajom van és mért hívlak az égből És mi volna megkeserült szivemnek Kívánt orvossága? „Ki bántott, Sapphó?

Sapphó Kit küldjek kemény szerelem szavával téged ölelni? Ha eddig került, ezután majd üldöz; Hogyha semmit nem fogadott el, eztán Ő ad már, s ha nem szeretett, szeret majd, bár ne akarjad.” Jer most is hozzám, a nehéz gondokból Oldd föl szívemet, s amiért eped, ne Sajnáld teljesíteni; légy harcomban drága szövetség.

Sapphó Ez lovasrajt, az gyalogoshadat vagy Nagy hajókat tart e sötét világon Legkülönbnek – én: amiért a szívünk gyúl szerelemre. (…) Bezzeg inkább lássam a lépte báját És az arcán felragyogó derüt, mint Lűd szekérsort vagy gyalogoshadat, mely fegyveresen küzd! (Anaktoriához)

Anakreón Gyűlölöm azt, aki telt kupa mellett, bort iszogatván, háborut emleget és lélekölő viadalt. S kedvelem azt, aki bölcs és Aphrodité meg a Múzsák szép adományairól zengve szeretni tanít.

Anakreón A halánték deres immár, a haj őszül koponyámon, Fiatalságom elillant, feketéllnek fogaim már, Oda van múltam, az édes, rövid és csúf, ami jön még. Remegek már a haláltól, hisz a Hádészban a szöglet, Ami vár rám, hideg és szűk, a lejárat is ijesztő, S aki egyszer lemegy, az már soha fel nem jön a fényre… (töredék a halálról)

Alkaios és Sapphó

Római líra Catullus (85?-55?) Lesbia-szerelem carmina varia epigramma(ta) Odi et amo…

Aranykori költészet Vergilius Bukolikus költészet - eklogák locus amoenus műfaji keretek, műfaji variációk (dalverseny, szerelmi varázslás) Példakép: Theokritos (idillek) allegorikus értelmezés IV. ecloga – Krisztus-prófécia

Nicolas Poussin

Guercino

Et in arcadia ego I tego arcana Dei

Köszönöm a figyelmet!