Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Advertisements

Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A kutatási program rövid bemutatása
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Partnerség és hálózatok – elmélet és gyakorlat Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Kézenfogva Alapítvány módszertani újdonságok 2009 november, Nyíregyháza 1.Aktív Műhely a fenntartható foglalkoztatásért! - pályázat 2.Európai Gondozási.
Workshop ‘International reflections’ Meghívott előadók: Maruja Gutierrez Diaz Tom Schuller Stephan Vincent-Lancrin Levezető elnök: Bodnár Viktória.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító Pécsi Tudományegyetem „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskola Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin Cím: Helyi környezet és felnőttkori tanulás (Local environment and ALE) Alcím: A felnőttkori tanulást támogató regionális együttműködések lehetséges modelljei Magyarországon Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin Mit kutatok? A felnőttkori tanulás folyamatának keretet adó, annak eredményességét befolyásoló helyi és regionális irányítási és együttműködési struktúrák új modelljeit, a „tanuló város”- és „tanuló régió” - koncepció és irányítási gyakorlat elméleti kérdéseit. Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin Milyen aktuális kérdésekre keresek választ? Milyen módon lehet a felnőttkori tanulást új, „modern” irányítási struktúrákba helyezni? Milyen környezet segíti a felnőttet az életen át tartó tanulás gyakorlati megvalósításában? Milyen módon lehet hatékonyan összehangolni a felnőttkori tanulás tartalmi és módszertani fejlesztést, a koordinációt, a pénzügyi támogatást, az ellátórendszert, a minőség menedzsmentet és az ellenőrzést? Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin Miért ezt a problémát kutatom? Az életen át tartó tanulás (LLL) valamennyi ország számára kulcskérdés, stratégiai terület. Kutatások bizonyítják, hogy közvetlenül hatással van a munkaerő minőségére, a demokrácia gyakorlására, az életminőségre, a mobilitásra, a társadalmi integráció erősödésére, valamint az egészségi állapotra is. Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin Kutatásom kiindulási pontja és célja: Hogyan lehetne a felnőtteket nagyobb tanulási aktivitásra ösztönözni a formális, a nem-formális és informális tanulás szintjén. Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin Hipotézisek (1-4) 1) A tanulás kérdésének térségi szemléletű megközelítése nagyobb garanciát nyújt az eredményességre. 2) A potenciális tanulók bevonása a helyi és regionális felnőttképzési politikák kialakításába, azok végrehajtásába és irányításába nagyobb részvételi aktivitást eredményez. Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin Hipotézisek (1-4) 3) A tanuló régiók koncepció segíti a felnőtt tanulók eredményes és hasznos szakképzését, a tanulási hajlandóság megerősödését. 4) A felnőtt önálló tanulás magas szintje önmagában nem járul hozzá a gazdaságfejlesztéshez csak akkor, ha azt már a javak és szolgáltatások termelése érdekében tervezték meg. Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin A kutatás fő témái (1-6) 1/ A tanulás-fogalom expanziója – az iskolai oktatástól a tudástársadalomig (70-es évektől napjainkig) időbeli kiterjedés – életen át tartó tanulás térbeli kiterjedés – tanuló régiók gazdasági kiterjedés – tudásipar Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin 2/ Tanuló régiók és a regionális gazdaságfejlesztés összefüggései tanuló szervezetek tudás alapú, tanuló gazdaság tudás-termelés és megoszlás innovációs rendszerek Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin 3/ A tanuló régiók funkciói és szerepei (Hassnik,R (1999) What does the learning region means for economy geography? - elmélete alapján) a makro-folyamatok térbeli eredménye, mikro-szintű egyvelege a szervezetek tanulásának, mezo-szintű elméleti regionális fejlesztés, Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin 4/ Típusok, megközelítések (Florida,R (1995) Towards the learning region - elmélete alapján) elméleti-strukturális modell elméleti szereplő-orientált modell tevékenységorientált modell Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin 5/ Regionális politika és tanulás – az EU szociális és régiós politikájában Egész életen át tartó tanulás és az aktív állampolgárság összefüggése; A gazdasági növekedés és a tanulás összefüggései; A tanulás és a szociális kérdések összefüggése; A multikulturális régió és az egész életen át tanulás; Információs és kommunikációs technológiák alkalmazása; Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin 6/ Nemzetközi stratégiák az egész életen át tanulás regionális hálózatainak fejlesztésére: Dél-Korea, Ausztrália, Svédország, Németország Magyarország Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin A kutatás módszertanáról Kvalitatív módszerek: Tanuló interjúk, vezetői interjúk (civil szervezetek, vállalkozások, közigazgatási szakemberek), felnőtt tanuló-interjúk. Statisztikai elemzések: KSH, EUROSTAT, OECD adatbázisok másodelemzése. Dokumentumelemzés: helyi tervek, programok, kínálatok elemzése Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció

Kutatószeminárium 4. Vezeti: Dr. Forray R. Katalin Kutatási ütemterv 2009. február - kutatásindító tanulmány március – április - OECD dokumentumok május – fordítások június – július –augusztus – EU dokumentumok szeptember – kutatásindító tanulmány megírása   Pordány Sarolta: Környezet és felnőttkori tanulás, Ph.D. disszertáció