A családterápia helye a harmadik évezredben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ami a társadalmat összetartja – a generációk együttműködése
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Szociális munka a börtönben
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
1 A négy kvadráns: Az emberi valóságok integrált térképe.
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG, FELELŐSSÉG, A LELKI ÉLET FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSE
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Alkoholizmus.
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Alfred Adler individuálpszichológiája
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
A konstruktivista pedagógia alapjai
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Családi kommunikáció - A patológia melegágya -
Konfliktuskezelés - mediációval
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Vezetés és kommunikáció
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Mediációs lehetőségek az iskola világában Önfejlesztő Iskolák Egyesülete XVII. Országos Konferencia Budapest, november
A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz? Dr. Purebl György SE Magatartástudományi Intézet.
A háborús idők emlékműveinek, katonasíroknak megőrzése Magyarországon.
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. C. Molnár Emma Szívügy Alapítvány. Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen.
Gyermek - pszichoszomatika
Speciális gyermekvédelem
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Maximális teljesítmény
Generációk és család.
„Ami a lelket megbetegíti, és ami meggyógyítja”. Miért? Bert Hellinger több évtizedes megfigyelései alapján azt vallja, nemcsak saját lelkünk rezdülései.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Generációk és család.
A szexuális abúzus és a lelki elakadások kapcsolatának vizsgálata
SZOCIÁLIS MUNKA MÓDSZEREK Pszichoterápiás módszerek
A diszfunkcionálisan működő család
A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Előadás másolata:

A családterápia helye a harmadik évezredben Dr. Koltai Mária

Paradigma váltások Intrapszichés – interperszonális (interszubjektív) Analitikus Kognitív – behaviour Személyközpontú Rendszerszemléletű Etikai Posztmodern (másodrendű kibernetika)

Rendszerszemlélet - alapelvek Cirkularitás Kommunikáció (folyamat) Homeosztázis Morfogenezis (változás) Fejlődéselv Erőforrások, hagyomámyok Rendszerek kölcsönhatásai

A családterápia filozófiája Az emberi természet alapvetően jó. Törekvés a megbízható kapcsolatra. Belső fejlődési potenciálja van. A kapcs-i torzulások kapcsolatban javulnak

A terápia alapelvei Erősíteni a családot és a természetes támaszrendszert. Kiiktatnia a vádaskodást, csökkenteni a szégyent, bűntudatot. Segíteni a szülőket, nagyszülőket, közösségi vezetőket felelősségük vállalásában. Felismerni a természetes erőforrásokat. Felismerni az időszakon, generációkon át jelentkező témákat, mintákat. Meghatározni a „miért most” kérdését. Megérteni az idősűrűséget, az életciklusuk fordulatait. Foglalkozni a megoldatlan átmeneti állapotokkal, gyásszal, ve3szteséggel, visszaélésekkel (fizikai, kémiai, stb.) Foglalkozni több generáció jellemző erősségekkel.

Feltárni és megoldani a titkokat. Bevonni az egész rendszert Feltárni és megoldani a titkokat. Bevonni az egész rendszert. Fogékonynak lenni a kulturális, nemi, faji és lelki kérdések iránt. Figyelembe venni neuropszichiátriai és egyéb egészségügyi problémákat. A rendszerrel együtt haladni. Átsegíteni a családot a tranziciós időszak akadályain. Segíteni a családot abban, hogy együtt tudjon élni a bizonytalansággal ciklikus változásokkal. Biztosítani a család értékeinek, küldetésének és örökségének a folytonosságát. Együttműködést teremteni az összes rendszer között – hálózat. Konzultálni és együttműködni, amikor szükséges. Akadályok leküzdése, folyamatosság és egyensúly helyreállítása. Delegálni (Átadni a felelőséget a családnak).

Kapcsolati dimenziók Tények (sors, kor, származás, betegség…) Pszichológia (érzelmek, motiváció, kötődés, bizalom, tárgykapcsolatok…) Tranzakciók (játszmák, trianguláció, koalíció, parentifikáció…) Kapcsolati etika (jogosultság, lojalítás, főkönyv, adás – kapás…) Ontikus dimenzió (kölcsönös létezés, egymásra utaltság, bioszféra…)

A családterápia iskolái Pszichodinamikus Transzgenerációs Tapasztalati (élmény központú) Strukturális Stratégiás

Új irányzatok Kognitív – viselkedésterápiás Szociális konstruktivista Pszichoedukatív

Szabályok az alkoholista családban: Az iszákosság a család életében a legfontosabb dolog, az alkohol életük központi tartalma. Tagadás: Nem az alkoholizmus a családi probléma oka. Tagadják az iszákosságot, később a függőséget, szerintük az alkohol csak a konfliktusuk tompítója, s nem a nehézségek gyökere. Nem maga az alkoholista a felelős – bűnbak képzés. A status quo-t mindenáron fenn kell tartani. Mindenkit rá kell venni, hogy az ivást támogassa. Senkinek nem szabad beszélni arról, ami a családban történik. Senki nem nyilváníthatja ki valódi érzéseit. Az érzések elaltatása: alkoholista itallal, kodependens pedig szuperfelelőséggel. Következmény káosz. Becsapják a világot és magukat is. Kodependens szerint, ha nem iszik minden rendben van. A gyerekek különböző szerepeket kényszerülnek játszani. Közös bennük a bűntudat és a lojalitás konfliktus. (Mindkét szülőhöz egyformán kötődnek, ezt azonban lehetetlen kifejezniük.) Gyakori a trianguláció, melynek révén nem valódi konfliktusra, hanem a problémás gyerekre összpontosítanak.

Családterápiás bibliográfia

Családterápiás „alap irodalom” Paul Watzlawick- John H. Weakland- Richard Fisch: Változás Gondolat Kiadó, Bp. 1990 Dr. Koltai Mária: Család – pszichiátria – terápia Medicina Kiadó, Bp. 2003 Else-Marie van den Eerenbeemt-Ammy van Heusden: A változó egyensúly Coincidencia Kft. Bp. 2001 Salvador Minuchin: Családok és családterápia Animula Kiadó, Bp. Virginia Satir: A család együttélésének művészete. Az új családműhely BFI-Bp. Michael F.Hoyt: A konstruktív terápiák kézikönyve

Dr. Székely Ilona: Tárgykapcsolat-elmélet családterápiában Animula Kiadó, Bp. 2003 John Byng-Hall: Munkám családi szkriptekkel Animula Kiadó, Bp. 2002 Judith Siegel: A bizalom helyreállítása Animula Kiadó, Bp. Bagdy Emőke-Mirnics Zsuzsanna-Vargha András: Egyén pár családterápiás Animula Kiadó, Bp. 2007 H.&I.Goldenberg: Áttekintés a családról (első kötet) Animula Kiadó, Bp. 2008 H.&I.Goldenberg: Áttekintés a családról (második kötet) H.&I.Goldenbert: Áttekintés a családról ((harmadik kötet)

Párkapcsolat-párterápia Augustus Y. Napier: A törékeny kapcsolat Animula Kiadó, Bp. 1990 Tóth Miklós: Házasságterápia Gondolat, Bp. 1989 Riekje Boswijk-Hummel: A párkapcsolat forradalma Ursus Libris, 2007 Brigitte Spangenberg: Mesék elvált szülők gyermekinek Sziget Kiadó, 1998 Mira Kirshenbaum: Menjek vagy maradjak? Park Kiadó, Bp. 1998 Harville Hendrix: Pár-bajok és békés megoldások Park Kiadó, Bp. 1988 Dr. Székely Ilona: Én – Te – Mi Megújulás Családterápiás Intézet, Pécs, 1995

Speciális témák Túry Ferenc: Anorexia, bulimia Print-X- Budavár Kiadó, 2005 Silvano Arieti: Skizofrénia a családban Gondolat Kiadó, Bp. 1979 Liz Kuipers- Julian Leff – Dominic Lam: A szkizofrénia családgondozása Coincidencia Kft. Bp. 2001 Dr. Kelemen Gábor: Az addikciók széles sprektuma Országos Alkohológiai Intézet, Bp. 1994 Luigi Onnis: A pszichoszomatikus zavarok rendszerelmélet Animula Egyesület, Bp. 1993 Szexuális gyermekbántalmazás a családban Animula Kiadó, Bp. 2001