“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Advertisements

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Közösség-gazdaság A Mária Rádió fenomén, mint gazdasági modell „A válság – lehetőség” konferencia Szabó Tamás.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger június
Fenntartható fejlődés és információs társadalom fejlesztés
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A társadalmi változások elmélete
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A környezetjog elvei.
Természeti erőforrások védelme
Bevezetés a Társadalomföldrajzba Népesség – népesedés Települések világa – urbanizáció Gazdaság Globalizáció Fenntartható fejlődés Fenntartható területfejlesztés.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Környezeti nevelés és fenntarthatóság Salgótarján, NEMZETI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI KERETSTRETÉGIA Prof. Dr. Veress Gábor © Veress,
A vidéki tér sikertényezői
UNIVERSUM UNIVERSITAS Egység és változatosság. Egy egységes egészet alkotó, szabályosan egymásra ható, vagy egymástól függő dolgok csoportja. Az Általános.

Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Környezetjogi alapelvek
A globalizáció ma már mindenkit érint, még ha nem is figyelünk fel rá. Napjainkban egyre világosabbak az összefüggések a gazdasági globalizáció és környezetünk.
A fenntarthatatlan világ
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A muzeális intézményrendszer átalakítása
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Mandulavirágzás Tudományos Napok A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ELMÉLETI ALAPJAI Dr. Hajnal Klára PhD egyetemi adjunktus PTE TTK Földrajzi Intézet Társadalomföldrajzi.
Ember és környezetének viszonya
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
A környezetvédelmi jog története
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Fenntartható fejlődés
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
LEADER, Identitás, Sport
Vállalati fenntarthatóság
Fenntartható Fejlődés
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Báthory Zoltán: Pedagógiai értékelés (A mérés, értékelés szerepe a pedagógiai folyamatban és az intézmény-rendszerben). MÉCS konferencia, Kecskemét,
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”

“ A FOGALMAK TARTALMAT CSAK AZÁLTAL NYERNEK, HA - AKÁR CSAK KÖZVETVE IS – AZ ÉRZÉKELT ÉLETTEL VANNAK ÖSSZEFÜGGÉSBEN. EZT A KAPCSOLATOT AZONBAN SEMMIFÉLE LOGIKAI KUTATÁS NEM FEDEZHETI FEL, EZT CSAK ÁTÉLNI LEHET - ÉS MÉGIS – ÉPPEN EZ A KAPCSOLAT HATÁROZZA MEG A FOGALOMRENDSZEREK MEGISMERÉSI ÉRTÉKÉT” (A. EINSTEIN)

„Az emberiséget kísérő véget nem érő krízisek alapvető oka az emberi gondolkodás folyamatában feltárható és mindenre kiterjedő összefüggéstelenség.” David Bohm (kvantum fizikus)

Környezet és Fejlődés ENSZ konferencia Rio de Janeiro, 1992 A fenntartható fejlődés érdekeinek középpontjában az emberek állnak...A fejlődési folyamatot ismételt értékelésnek kell alávetni a tudományos kutatások eredményeinek fényében....a fejlődés fogalma nem tisztázott,...szükség van holisztikus fejlődéselméletre, interdiszciplináris kutatóprogramok és demonstrációs modellek felállítására.. Agenda 21.

“A FEJLŐDÉSHEZ VALÓ JOGOT ÚGY KELL ÉRVÉNYESÍTENI, HOGY A MA ÉLŐ ÉS A JÖVŐ NEMZEDÉKEK FEJLŐDÉSI ÉS KÖRNYEZETI SZÜKSÉGLETEI EGYARÁNT KIELÉGÍTÉST NYERJENEK'' (AGENDA, 1992)

A FEJLŐDÉS EVOLÚCIÓ TELJESEBB, BONYOLULTABB, ÖSSZETETTEBB RENDŰ, MAGASABB MINŐSÉGŰ ÁLLAPOT FELÉ IRÁNYULÓ VÁLTOZÁS, KIBONTAKOZÁS, KITELJESEDÉS, AMELY SORÁN ÁLTALÁBAN BONYOLULTABB STRUKTÚRÁJÚ, VÁLTOZATOSABB ÉS DIFFERENCIÁLTABB RENDSZEREK JÖNNEK LÉTRE

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ALAPELVEK: EGÉSZ - SÉG TELJESSÉG GLOBÁLIS TUDATOSSÁG EVOLÚCIÓS TRENDEK BIOSZFÉRIKUS TÖRVÉNYEK: SZERVEZŐDÉS MŰKÖDÉS TÁRSADALMI ALAPELVEK: MÉLTÁNYOSSÁG IGAZSÁGOSSÁG SZOLIDARITÁS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIOSZFÉRA: A „TERMÉSZETES EVOLÚCIÓ” FOLYAMATÁNAK MEGŐRZÉSE ELSŐDLEGES ÉRTÉK: BIODIVERZITÁS TERMÉSZETVÉDELEM KÖRNYEZETVÉDELEM

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS TÁRSADALOM DEMOKRÁCIA SZUBSZIDIARITÁS ÉLET-HOSSZIGLAN TANULÁS KÖZÖSSÉGEK CIVIL TÁRSADALOM

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS GAZDASÁG : LOKÁLIS-REGIONÁLIS CIKLUSOSSÁG DIVERZITÁS HATÉKONYSÁG

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS AGRÁRIUM LOKÁLIS-REGIONÁLIS KOMPLEX: TERMÉSZETVÉDELEM TERMELÉS TERÜLETI POLITIKA TURIZMUS