A LÉLEK GYÓGYÍTÁSA MŰVÉSZETTERÁPIÁVAL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Advertisements

Szociális és Munkaügyi Minisztérium (?) Zalaegerszegi Gyermekotthona Terápia - megjegyzések október 12.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Kulcsárné dr. Papp Enikő:
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A kulcskompetenciák.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A képzőművészet-terápia
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
 L.U.N.A. - (Lét - Utak, Nevetés, Alkotás) Kommunikációs és önismereti komplex művészeti program drámacsoportja a Jóvá–Tett-Hely Közösségi Foglalkoztatójában.
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Szocioterápia szerepe az időskorúak gondozásában
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Az óvoda és az iskola együttműködésének megvalósulása a Naprakészség TIOK-ban Mérleg.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Tudásközösség – a hagyományőrzés legősibb és legkorszerűbb formája
Fogd A Kezem Alapítvány
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A pszichikumról általában
Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
NÉPMŰVÉSZET ÉS ORVOSI REHABILITÁCIÓ Dr. Pető Zoltán SZTE ÁOK, Neuropsychiátriai Rehabilitációs Osztály S z e g e d.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS
vizuális kommunikáció
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
A talentum A tehetségfejlesztés programja SZOMBATHELY(kick-off)
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Életvezetési kompetenciák fejlesztését célzó programok megvalósítása.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Lehetőségek az esztétikai nevelésben - esztétikai nevelés és drámajáték -
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A szocializáció folyamata
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A képzőművészet-terápia
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Fenomenológiai megközelítés
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A LÉLEK GYÓGYÍTÁSA MŰVÉSZETTERÁPIÁVAL Dr. Pető Zoltán Szeged A Magyar Tudomány Ünnepe, Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron, 2007. november 20.

„Arra kell nevelnünk eszméletünket és szemléletünket, hogy a köznapiban, a környezőben, a mindennapokban is látni tudjuk az egyszerit, a csodálatosat és a látomásszerűt” (Márai sándor: Füveskönyv) Helikon, 1977. 117.oldal

A létezés négy pillére: hatékonyság kreativitás illetékesség képesség (Descartes)

A gyógyítás és a művészet is : SEGÍTŐ KAPCSOLAT Lényegük: emberi szükségletekre és igényekre helyezett hangsúly, aktív megoldáskeresés (alternatívák), emberi erőforrások felhasználása, önállóság minél teljesebb megteremtése, ”előítélet és sablon” mentesség, az emberi méltóság tisztelete

Sopronról: 1799. JENNER himlőoltás 1801. HELL JÁNOS Bene Ferenc gróf. Széchenyiné NEHRER FERENC: csokoládé HILLEBRAND VINCE: Hillebrandin ZETZ GUSZTÁV: festőművész KUGLER HENRIK: édesség DR. VASVASOVSZKY JÁNOS: humanitás, lélekgyógyászat. „MUNKA ÉS SZORGALOM- TUDÁS ÉS CSELEKVŐ ÉLET” (Kossuth Lajos)

A gyógyítás értéke: a személyiség kibontakoztatása, a társas reakciók harmonikussá tétele, az önsegítő és társ-értékelő attitűd formálása, az élményfeldolgozással való bánásmód tanulása, aktív részt-vállalás a társadalmi értékteremtésben

Művészet-terápiák értéke: A személyiség kibontakoztatása, A társas reakciók harmonikus dinamizálódása, Az élményfeldolgozás tanítása, Önmagunkkal (és másokkal) való bánásmód megtanulása, A „másság” érték-különbségével való megküzdés tanulása

„Ki farag valaha bennünket egészre, ha nincs kemény vésőnk, hogy magunkat vésse” (Babits Mihály)

Felhasználás: megelőzés művészetek gyógyítás művészet terápia rehabilitáció művészet pszichoterápia

KÖZÖS VONÁSOK: Szocioterápiákban Művészetekben olyan segítség (élmény) nyújtása mely a szóbeli, a viselkedésbeli, a csoportos és egyéni közléseket túl ható folyamat.

Szocioterápiák: Művészetek: az egyén belső világából kiszakadt, elementárisan individuális szimbolika felszínre jutása, dimenzionálisan ad többet, mint az egyszerűbb módszerek, új lélektani elemek felszínre juttatásával az én-kifejezésmódokat bővíti.

A lélek gyógyítása: A humán tevékenységek teljes skáláját felölelve, a társas kapcsolatok dinamikájára építve a tanulás, a képesség hasznosítása, a kreatív önmegvalósítás elősegítése. (Másoknak és magamnak hasznára lehetek, kárt nem okozok, épülni törekszem.)

Az alkotó tevékenység: Kreativitás, fejlesztés, önállóság, kitartás, állhatatosság, akaraterő, motiváció, fantázia. Alkotó önvédelem: Értékteremtés, megismerés, élménybefogadás, kontroll, önkontroll, korrekció

AZ ALKOTÁS – MINT KÖLCSÖNHATÁS: kultúra iskolázottság hagyomány egyéniség KÖLCSÖNHATÁS (+) (-) ALKOTÁS ADÓ VEVŐ

Az alkotás szerepe a gyógyulásban ELMÉLETI SZINT A vizuálisan látható élmény Tevékenység, alkotás A vizuálisan, nem látható, belső élmény Az előterv, az elképzelés, a gondolatiság A cselekvő folyamat A látható, megvalósult anyag

Gyakorlati szint Terápiás szint Gyógyulási szint Ismerkedés az anyaggal, figyelemfelkeltés Előkészítés, próbálkozás A kész alkotás Tudatos(abb) tevékenység Terápiás szint Terápiára irányulás Terápiás szerződés Önerő mozgósítása Cselekvés A megvalósulás Gyógyulási szint Ráirányulás Az önmegvalósítás Kontroll Önkontroll

„in arte voluptas” (a művészet gyönyörködtet) Festők: Ágoston Ernő, Horváth József, Mende Gusztáv, Mühl Aladásr Építészek: Handler Jakab, Hild Vencel, Otto Hofer, Medgyasszai István Zeneszerzők: Liszt Ferenc, Goldmark Károly Műgyűjtemény: id. Storno Ferenc Műemlékvédelem: Ágostházi László, Beck Zsuzsa

Művészet és gyógyítás Érvényes a naiv művészet fogalmazása: megkísérlik azt a természetet újrateremteni, melyben eddig is jól érezték magukat, a (spontán életben), önkifejezésben megőrizni a teljesség, a szervesség élményét, mely az individum számára is átélhető lehet.

Kreatív terápiák: a befogadás-élmény-alkotás hatásain alapuló eljárások. Zeneterápiák: a muzsika katalizátor hatásának alkalmazása, a katarzis-élményrendszerek rezonanciája. Képzőművészeti terápiák: az alkotás, az önkifejezés kialakítása és fejlesztése. Biblioterápiák: alkotás-megismerés, és feldolgozás, mások élményre rezonancia, projektív mechanizmusok kibontása, vélemény és ítéletalkotás. Színjátszás-terápiák:: szereptanulások, kommunikációk és metakommunikációk adása – vétele, viszonyulási funkciók gyakorlása, élményreakciók.

Mozgásterápiák: motoros jelenségek és kifejezések megvalósítása, erő és ügyesség gyakorlása, gesztus- és kifejező mozgás felszínre hozása. Játékterápiák: elvonatkoztatás, örömfelfedezés, gyakran változó világjelenségek, a reális és „álom” – elemek jelenlétével való bánásmód. Szociális készségek terápiája: önálló életvitelre felkészítés, önérvényesítő viselkedés, élettevékenység programok. Terápiás közösség: személyzet – páciensek mikroközössége. Dinamika, demokratikus szervezet és közösség építése. Folyamatszabályozás rendszere. Tolerancia, permisszivitás, realitás kontroll.

Hat becsületes szolgám van, mindenre ők tanítottak, amit tudok. A nevük: mit? - hogyan? miért? - hol? mikor? - ki? (Rudiard Kipling)

A művészeti terápiák előnyei: Túlsegítenek a terápiás elakadásokban, Prae-és posztverbalis kifejezésmódokat bocsájtanak rendelkezésünkre, Megfoghatóvá tesznek eddig meg nem értett kifejezéseket, Tárgyiasan láthatóvá teszik a terápiás folyamatokat, Sokféle interpretációs lehetőséget kínálnak fel, Új típusú hidat alkotnak a páciens és a terapeuta között.

fokozatosság és folyamatosság, Művészeti terápiák előnyei: fokozatosság és folyamatosság, kommunikációs funkcióbővülés, kognitív - emocionális alkalmazkodás, szociális értékteremtés tanulása (egészség-érték!) ismerethasznosítás bővítése

„Az emberek egymásért születtek, vagy tanítsd, vagy tűrd hát őket” (Marcus Aurelius)

Cél: a mikrokörnyezetbe és a társdalomba való visszaillesztés, a felelősen viselkedő, megfelelően szocializált, hatékonyan tevékeny egyéniség újjá szervezése a mindennapokra való felkészítés

„A művész, aki mindenben a tökéletességre törekszik, semmiben sem fogja elérni” (Eugene Delacroix)

Terápiák veszélyei: - intrapszichés sérülés, - interperszanális zavar, kommunikációs gát, elhárítás növekedése, peremhelyzetbe kerülés, „bűnbak”-képzés, hiányos visszajelzés, hibás azonosulás.

„Hatalmunkban áll szépséggel megtölteni ezt a jelentéktelen kis életet, s így adni értelmet neki.” Szent-Györgyi Albert: „A béke élet- és erkölcstana” (1938)