Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, 2012. május 9. Dr. Németh Norbert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Legújabb ismereti eredmények •A 2011-es II. János Pál boldoggá avatására több millió zarándokot vártak – joggal. •De a médiának sikerült olyan hangulatot.
Advertisements

Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Feltehetek egy kérdést?
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
A Garay János Gimnáziumban
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
„A Honlapod a Holnapod” online marketingkommunikációs workshop december 3. Varga István
Folyamodjatok az Úrhoz,
A SIKERES ÉLET TITKA.
Albert Einstein idézetek.
„Férfinak és nőnek teremtette”
A test teológiája 1. előadás A férfi és a nő eredeti egysége
Gondolatok a művészet rendszeréről
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI
Ádventi ráhangoló gondolatok
Albert Einstein idézetek.
Pótfelvételi 2013 Általános információk NYME SEK SZOMBATHELY augusztus 1. Előadó: Németh Péter.
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Isten misztériumának előzetes kérdése
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
A leendő 1. osztályosoknak: április 7-8-án a beiratkozáskor, A leendő 5. osztályosoknak: május 20- ig kell nyilatkozni a döntésükről.
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
VTT-BudapestSchanda János VE-Professzor Emeritus – CIE-MNB Színészlelet és „lágy” metrológia CIE TC 1-65:A framework for the measurement of visual appearance.
Gitáros énekek.
Életige 2008 június Szöveg: Chiara Lubich.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Zene nem szól már és minden távol jár, jöhetek Hozzád
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Edward Sapir ( ).
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Rajzfejlődés-áttekintés
Mi is az az Advent?.
Készítette: Jon A. Palmer
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Csendes Keresztút.
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
Folyamodjatok az Úrhoz,
Az Élet Igéje szeptember.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Az első csoda: Kánai Menyegző
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
Református istentisztelet
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
A teljes ember bevonása a liturgikus cselekményekbe
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
A teremtő és gondviselő Atya
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
Előadás másolata:

Média és Gazdaság, ha a keresztény hit számít NymE-SEK, Szombathely, május 9. Dr. Németh Norbert

Zsidó levél 1,1-3. „Sokszor és sokféle módon szólt Isten hajdan az atyákhoz, ezekben a végső napokban Fiában szólt hozzánk, akit a mindenség örökösévé tett, aki által az időket is teremtette. Mint dicsőségének kisugárzása és lényegének képmása, ő tartja fenn hathatós szavával a mindenséget.”

Érzékszervek csodálatos csatornák  segítségével a ember a külvilággal dolgaival csodálatos és szoros kapcsolatot létesíthet,  ezek által kommunikálunk,  a látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás által képződnek a gondolkodás elemei.

Vizualitás…  Nem csupán a szavak, hanem képek, érintések vagy hangok által „tudhatunk” a legértékesebb dolgokról, mint pl. a szeretetről, a kedvességről, a hűségről, a szépről.  Régészeti és antropológiai kutatások is megerősítik, hogy az ember egy vizuálisan kommunikáló lény. A barlang festmények, (K.e. kb – ) még mind máig képesek elénk varázsolni a régi világ állatait, tárgyait, életmódját és eseményeit.

A média és a valóság között egyre növekvő távolság  Global warming / globális felmelegedés.  H1N1 Érdemes idézni a morális pánik két jellemző tulajdonságát: „Először is a média úgy ír le, úgy állít be évtizedek óta fennálló társadalmi problémákat, mintha újak lennének, vagy mintha az utóbbi időben drámai növekedésen mentek volna keresztül. Másodszor a szájhagyomány útján terjedő statisztika segítségével eltúlozza a jelenségeket és hatásukat.”

Chauvet-barlang  Élményüket nem szavakba öntötték, hanem képekben fejezték ki a számukra lényegest, valamint az őket érintő eseményeket, történéseket. E a képek szinte minden korszakot átlépték, s képesek „elmesélni” nekünk, hogy akkor mi volt.  A kutatók geológiai minták és csontmaradványok szénizotópos kormeghatározása alapján, stílusa, kidolgozottsága miatt akár évesek is lehetnek az itteni barlang-ábrázolások.

Média és képek…  A képek informálnak, de főleg formálnak bennünket.  A képek és a kinyilatkoztatás: A kinyilatkoztatás folyamán Isten képek által „mutatkozott” be.  Jézus „képesítette”, azaz illusztrálta nekünk mind a Mennyei Atyát, mind Isten országát.  A média és a gyermek: A gyermek a 4. életévig képekben és szimbólumokban «gondolkodik», logikája «képi logika». (Istenképek).

Fontos módszertani kritériumok:  Maradjon meg az egyensúly a kép és a szó között - A média eszköze az – csupán eszköz - nem tanárpótlás.  Nem minden eszköz megfelelő a valóság közvetítésére.  A média használatának előnyei / hátrányai:  Egyre több embert befolyásol a média (+/-)  A média problémák megoldására több lehetőség kínál.  Általa sok értékes és hasznos információhoz juthatunk.  Új viselkedési normákkal is találkozhat.  A horizont számára kiszélesedik.  A média romboló ereje.

II. JÁNOS PÁL KATOLIKUS SZAKKOLLÉGIU M SZOMBATHELY Felvételt hirdet a Szombathelyi Egyházmegye a 2012/2013-as tanévre a szeptembertől kapuit megnyitó, teljesen felújított, belvárosi egyetemi szakkollégiumába (Hollán E. u ) végzős középiskolások, egyetemisták és főiskolások számára ! A jelentkezés határideje: augusztus 1.