A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MIRŐL IS LESZ SZÓ? Bemutatok egy olyan l e h e t ő s é g e t, amely
Advertisements

1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
ÖTVÖZETEK ÁLLAPOTÁBRÁI
A projekt eredményei, előnyök, változások (3) Dr. Kajdi FerencDr. Martin Polovka Dr. Schmidt RezsőGyőri Tibor Schiller OttíliaTeschner-Kovács Zsófia Dr.
Az időjárás és éghajlat
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
Egészséges környezet - egészséges gyermek
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zöldségfélék.
Táplálkozási allergiák
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Az ásványi anyagok forgalma
Aminosavak bioszintézise
A tételek eljuttatása az iskolákba
FERMENTÁCIÓ MŰVELETEI
Zöldségnövények fortifikálása
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
TERRASOL komposzt a növény well-ness
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
A kutya táplálóanyag szükséglete
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
Ukončenie projektu a čo ďalej. Doc.Ing. Stanislav Šilhár CSc. Koordinátor projektu Záverečná konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Veľký Meder,
Alumínium és ötvözetei.
Reformtáplálkozás.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Malomipari termékek.
A növények táplálkozása
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Tápelemek hiánytünetei
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A.) Költséghely – költségviselő elszámolás
Anyagok 3. feladat 168. oldal.
A növények táplálkozása
Kormányszóvivői tájékoztató. ESÉLY A FALUNAK ÉS A MAGYAR VIDÉKNEK Agrár- és vidékfejlesztési költségvetés 2005.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Standardizálás Példák.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Broiler etetési eredmények a Palotabozsoki Zrt. integrációjában
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Comenius Logo (teknőc).
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
VI/1. dia Az etoricoxib tolerálhatósági profilja.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Mosonmagyaróvár november 25.
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Sarki róka Hossz: 80–110 cm Testsúly: 5,5–9,5 kg.
ISMÉTLÉS A LOGOBAN.
Növényi rostok Cellulóz
Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Mikroelemek.
Előadás másolata:

A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných potravín/ című projekt záró-értekezletére A projekt száma: HU-SK/0901/1.2.1./0010.

Az esszenciális mikroelemek hatása a búza és a pohánka minőségi tulajdonságaira Prof. Dr. Szakál Pál egyetemi tanár Mosonmagyaróvár 2012. december 6.

A mikroelemek szerepe a búza minőségére A réz, mint esszenciális mikroelem A rézhiány és hiánytünete: Hazánk talajainak rézellátottsága A réz minőségre gyakorolt hatása A N-felvétel és réz-ellátottság kapcsolata Réz-pótlási lehetőségek Réz-többlet A réz szerepe a növényvédelemben

A cink, mint esszenciális mikroelem A Zn szerepe a biokémiai folyamatokban Hazánk talajainak cink-ellátottsága Zn-hiánytünetek A Zn- és a nitrogén felvétele A Zn hatása a növényi növekedésre (triptofán) Zn-pótlási lehetőségek

Réz és cink pótlási kísérletek tönkölybúzánál Mosonmagyaróvár Lombtrágyázási kísérletek - Parcellák mérete 20 m2 Kezelések bokrosodáskor, virágzáskor Alkalmazott kezelések: Cu-zeolit (Cu= 160 g/ha) Cu-szénhidrát (Cu= 160g/kg) Cu-P + Zn-komplex (Cu= 120 g/ha + Zn = 100 g/ha) Zn-komplex (Zn= 400 g/ha)

Pohánka, vagy hajdina (3000 éve ismert) Jelentősége: Táplálkozás (jó összetétel) Humán táplálkozás, liszt (kenyér, sütemény) Lisztérzékenyek is fogyaszthatják Beltartalma: keményítő %= 60-70 élelmi rost % = 20-25 (cellulóz, lignin,hemicellulóz) fehérje % = 8-14 (búzánál 10 %)

Pohánka aminosav összetétele Hajdina liszt nyersfehérje aminosavtartalma - metionin = 3 % - lizin = 6,5 % - arginin = 11 % (A búzáéhoz képes közel kétszeres) Zsírtartalom: 1,9 % (77 % telítetlen zsírsav) Ásványianyag tartalom jelentős: Ca = 3,2 g/kg Mg = 0,8 g/kg K = 3,4 g/kg Magas Fe, Cu, Zn tartalom Alacsony Na tartalom

Vitamin-tartalom (magas, értékes) E vitamin B1 vitamin B2 vitamin (riboflavin) B3, B6 vitamin P vitamin Jelentős gyógyhatás Magas vérnyomás ellen (rutin) Rák elleni védelem Flavonoid Fitoszterol Érszűkület ellen

A hajdina összetétele: - fehérje= 12,6 % - szénhidrát = 71 % - zsír = 2,8 % - rubin tartalom – levél = 300 mg/kg – szár = 1000 mg/kg – virág = 46.000 mg/kg – mag = 150 mg/kg

Pohánka, búza beltartalma Tulajdonság Hántolt pohánka Búza szem Nyersfehérje % 15,45 14,3 Nyerszsír % 3,13 2,1 Nyersrost % 1,45 1,76 Hamu % 2,15 Élelmi rost % 11,5 11,7 Aminosav-tartalom fehérjében Lizin % 3,18 3,1 Metionin % 0,75 1,60 Treonin % 1,97 3,2 Na mg/kg 10,3 300 K mg/kg 4650 1800 Ca mg/kg 69,5 380 Mg mg/kg 2430 200 Fe mg/kg 25,1 17 B1 mg/kg 3,3 4,0 B2 mg/kg 2,8 1,5 E 102 32

Hajdina mikroelem kezeléses kísérletek Dusnok (Sárvár, levélkezelés, virágzás kezdetén) Zn kezelés kg/ha Hozam t/ha Nyersfehérje % Ca Cd mg/kg Cu Zn Kontroll 1,6 10,4 0,31 0,58 28,5 Zn 0,1 1,5 10,5 0,32 28,8 Zn 0,3 1,8 11,3 0,28 0,22 9,3 30,6 Zn 0,5 1,9 11,7 0,27 0,18 9,2 32,4 Zn 1,0 11,9 0,16 8,8 35,3

Ásványianyag-tartalom mg/kg Elem Tönköly Búza Árpa Zab Cu 11,3 4,5 4,2 3,3 Zn 35,8 25,8 32,5 26,1 Fe 37,5 33 28,0 58,0 Ca 355 437 380 796 Mg 1325 1100 1200 3000