Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Broiler etetési eredmények a Palotabozsoki Zrt. integrációjában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Broiler etetési eredmények a Palotabozsoki Zrt. integrációjában"— Előadás másolata:

1 Broiler etetési eredmények a Palotabozsoki Zrt. integrációjában
Kisjuhász Gabriella fejlesztő mérnök/szaktanácsadó AGP Magyarország Kft.

2 Etetési kísérlet Helyi adottságok feltérképezése - istálló típusa,
- padozat, alom, - etető és itató berendezések, - szellőzés, - szervizperiódus hossza, fertőtlenítés, - állatsűrűség (állat/m2), - állomány nagysága

3 A rendelkezésre álló alapanyagok
- minősége: vizsgálatok - mennyisége: készlet függő felhasználás Jelenlegi takarmányozási technológia ismerete (intenzítás, fázisok) Alkalmazott kokcidiosztatikum (dózis, kezelés hossza) - állapot felmérés (Lesion Scoring, előrejelzés) Premix kiválasztás – egyedi igény szerinti formulázás - telepspecifikus, sőt rotációspecifikus takarmányozás

4 Javasolt takarmányozási technológia
0 – 11 nap 0,30 kg/db prestarter 12 – 17 nap 0,50 kg/db indító 18 – 29 nap 1,50 kg/db nevelő 30. naptól vágásig kb. 2,00 kg/db befejező

5

6 Takarmánykeverék összeállítás
Alapanyagok prestarter tk. indító tk. nevelő tk. befejező tk. Kukorica (8,5%) 52,5% 55,5% 50,0% 51,0% Búza (11,3%) 5,0% PL73 Növényi fehérje (73%) 2,5% Extr. szójadara (46%) 30,0% 24,0% 25,0% Full-fat szója (33,7%) 3,0% 6,0% 9,0% Napraforgó olaj 1,0% Növényi zsírpor 40% PB251/NN Broiler indító kpremix 4,5%/NN 4,5% PB252/M Broiler nevelő kpremix 4,5%/N PB253 Broiler befejező kpremix 4% 4,0% Összesen 100,0%

7 Táplálóanyag-összetétel
Beltartalmi paraméterek prestarter tk. indító tk. nevelő tk. befejező tk. ME baromfi MJ/kg 12,18 12,49 13,02 13,22 Nyers fehérje % 22,55 21,03 20,30 19,04 Lizin 1,31 1,22 1,15 1,08 Metionin 0,60 0,59 0,53 0,50 M+C 0,89 0,87 0,82 0,79 Treonin 0,86 0,80 0,77 0,72 Triptofán 0,25 0,23 0,22 Nyers rost 3,43 3,21 3,34 3,41 Nyers zsír 4,07 4,65 7,06 7,47 Kálcium 0,96 0,95 0,90 0,85 Foszfor 0,78 0,76 0,71 Felvehető foszfor 0,43 0,41 0,36 Nátrium 0,15 A vitamin NE/kg 14923,00 13790,00 D3 vitamin 4320,00 4020,00 E vitamin mg/kg 75,00 55,00 50,00 Narazin 69,75 Nikarbazin

8 3.rotáció KIÉRTÉKELÉSE Paraméterek KONTROLL AGP Telepített fajta
Mértékegység KONTROLL AGP Telepített fajta ROSS 308 Telepített darab db 137700 82518 Elhullás 1-10 nap % 1,40 Elhullás 3,60 4,40 Nevelési napok száma 42,00 44,30 Átlagsúly kg/db 2,23 2,41 Fajlagos takarmányfelhasználás kg/kg 1,86 1,85 Termelési index 275 281

9 Takarmánykeverék összeállítás
Alapanyagok prestarter tk. indító tk. nevelő tk. befejező tk. Kukorica (8,5%) 48,0% 51,0% 43,5% 43,8% Búza (11,3%) 10,0% PL73 növényi fehérje (73%) 5,0% 2,5% Extr. szójadara (46%) 29,5% 23,5% 27,5% Full-fat szója (33,7%) 3,0% Napraforgó olaj 1,0% 0,7% Növényi zsírpor 40% 9,0% PB251/NN Broiler indító kpremix 4,5%/NN 4,5% PB252/M Broiler nevelő kpremix 4,5%/M PB253 Broiler befejező kpremix 4% 4,0% Összesen 100,0%

10 Táplálóanyag-összetétel
Beltartalmi paraméterek prestarter tk. indító tk. nevelő tk. befejező tk. ME baromfi MJ/kg 12,16 12,47 12,88 13,10 Nyers fehérje % 22,55 21,03 20,49 19,41 Lizin 1,30 1,22 1,14 1,08 Metionin 0,60 0,59 0,52 0,49 M+C 0,90 0,87 0,81 0,78 Treonin 0,86 0,80 0,77 0,73 Triptofán 0,25 0,23 0,24 Nyers rost 3,44 3,23 3,42 3,50 Nyers zsír 3,98 4,56 7,06 7,50 Kálcium 0,96 0,95 0,85 Foszfor 0,76 0,71 Felvehető foszfor 0,43 0,41 0,36 Nátrium 0,15 A vitamin NE/kg 14923,00 13790,00 D3 vitamin 4320,00 4020,00 E vitamin mg/kg 75,00 55,00 50,00 Monenzin-Na 100,00 Narazin Nikarbazin

11 5.rotáció KIÉRTÉKELÉSE Paraméterek KONTROLL AGP Telepített fajta
Mértékegység KONTROLL AGP Telepített fajta ROSS 308 Telepített darab db 85374 130007 Elhullás 1-10 nap % 1,10 2,40 Elhullás 4,30 5,70 Nevelési napok száma 42,50 42,30 Átlagsúly kg/db 2,28 2,33 Fajlagos takarmányfelhasználás kg/kg 1,85 1,80 Termelési index 276 289

12 Összegzés A takarmányozási költségek az összes költség 60-70%-át teszik ki. A gazdaságos termék előállítás egyik fontos feltétele tehát a takarmányozási költségek optimalizálása. Az Önök sikere a mi eredményességünk záloga. ÁLLUNK RENDELKEZÉSÜKRE!

13 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "Broiler etetési eredmények a Palotabozsoki Zrt. integrációjában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések