TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0008 projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MULTIMÉDIA-FEJLESZTŐ SZABÓ SÓKI LÁSZLÓ villamosmérnök ELTE VIDEOSTÚDIÓ.
Advertisements

A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
dr.Daszkalovics Katalin
dr. Lukács Manuéla Linda “Hogyan véd az ötletedet
Előadás a Szellemi alkotások joga köréből
Mi lesz veled ügyvivő…(jelölt)?
Szellemi alkotások joga
Szerzői jog a digitális környezetben
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Dr. Lukács Manuéla Linda A szindikátusi és licencia szerződések, a szellemi alkotások megvalósításának eszközei ELTE Állam és Jogtudományi Doktori.
Mi is az a „Know How”.
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
ALAPFOGALMAK SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA IPARJOGVÉDELEM SZERZŐI JOG
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
A szerzői jog Takács Béla 2006.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
TÁMOP / projektKészítette: Dr. Walter Katalin irodavezető.
Szellemitulajdon-kezelés a közfinanszírozású kutatóhelyeken Németh Gábor igazgató MSZH Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központ „TTI Kerekasztal”
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Mi lesz veled ügyvivő? Az ügyvivői hivatás jövője „gyógyszeripari” ügyvivő szemével dr. Gróf Pálma.
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
A szellemi alkotások védelme és az iparjogvédelem
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Riglersystem TH Szellemi Eszköz Menedzsment a Széchenyi István Egyetemen.
TÁMOP Nyitókonferencia, március 5. TÁMOP / projekt Készítette: Prof. Dr. Horváth Béla projektmenedzser.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása I. Egyetemi innováció-menedzsment Dr. Buzás Norbert.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Fiatal feltalálóknak Pályázat. Támogatására  Fiatal kutatók,  Innovációval foglalkozó  micro- és kisvállalkozások.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
dr. Tarr Péter Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Munkaszervezési ismeretek
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Vári Péter A láthatatlan üzenet - Rádiótávközlés a mindennapok szolgálatában előadását hallhatják! December 8.
A szerzői jog.
Kié a projekt? Calderoni kerekasztal-beszélgetés március 12. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon: (06-1) 235.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Pálfi Éva A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai Balatonboglár,
Jogi ismeretek: A szellemi tulajdon védelme Szabadalmi jog dr. Vass László Ádám Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2013.
A szabadalmi oltalom aktuális kérdései Kiss Gyula Attila szabadalmi ügyvivő iparjogvédelmi szakértő
Iparjogvédelem II. I. Egyéb oltalmi formák 1. Használati minta 2. Mikroelektronikai félvezető termékek topográfiája 3. Formatervezési minta 4. Védjegy.
MIRE JÓ A SZELLEMITULAJDON- VÉDELEM ? Dr. Gács János tanácsadó Szekszárd, KIK december 12.
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Iparjogvédelem I.. Tárgyalási rend Iparjogvédelem I Lényege A szabadalmi jog Iparjogvédelem II Egyéb védelmi formák Nki vonatkozások.
1 Szellemi tulajdonjogok: bevezetés Lendvai Zsófia Budapest,
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
#15-25 Youth Marketing Forum
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
3. célterület keretében részt vevő 3 fő szakorvos jelölt
Innovációmenedzsmenti alapok
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Iparjogvédelem I..
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Előadás másolata:

TÁMOP / projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert megalapozó szervezeti fejlesztések a Nyugat-magyarországi Egyetemen Készítette: Dr.Alpár Erzsébet LL.M(München) Iparjogvédelmi szakértő

A szellemi tulajdon kezelés jogi vonatkozásai

IPARJOGVÉDELEM Megosztott szabályozás (több tv. szabályozza a speciális jogterületeket) SZERZŐI JOG Egységes szabályozás (egy tv. szabályozza a jogterületeket) Szellemi tulajdonvédelem A szellemi alkotások jogvédelme

A munkaviszony keretében létrehozott szellemi alkotások A feltalálót/alkotót terhelő kötelezettségek: A feltaláló köteles a szolgálati és az alkalmazotti találmányt, megalkotását követően, haladéktalanul ismertetni a munkáltatóval.

A feltaláló/alkotó jogai: 1. a feltalálót a személyhez fűződő jogok pl. névfeltüntetéshez való jog továbbra is megilletik. 2. a vagyoni jogosultsága, a találmány hasznosításának a joga azonban átszáll a munkáltatóra A szolgálati találmány értékesítése esetén a feltalálót találmányi díj illeti meg. 3. A szolgálati találmánnyal a feltaláló rendelkezhet, ha a munkáltató ehhez hozzájárul, vagy ha a munkáltató a szolgálati találmányra igényt tartó nyilatkozat megtételét elmulasztja.

A munkáltatót megillető jogosultságok: A szolgálati találmányra a szabadalom a feltaláló jogutódjaként a munkáltatót illeti meg. A munkáltató kötelezettsége a szolgálati találmányt illetően: 1. A munkáltató az ismertetés átvételétől számított kilencven napon belül köteles nyilatkozni arról, hogy a szolgálati találmányra igényt tart-e. 2. A munkáltató a szolgálati találmány ismertetésének átvételét követő ésszerű időn belül köteles szabadalmi bejelentést tenni; köteles továbbá az általában elvárható gondossággal eljárni a szabadalom megszerzése érdekében 3. A szolgálati találmány értékesítése esetén a feltalálót találmányi díj illeti meg.

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!