Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elek, október 1.Keresztes György1 A természetközeli erdőgazdálkodás szükségessége és alkalmazásának lehetőségei Magyarországon a bujáki FAO-projekt.
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Szőnyi János „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamos energia ellátásban” december 15. Az erdészet energetikai alapanyag termelési szállítási.
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron április 06.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
XXXI. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia Tűzifa hiány? Dobogókő November 08. Jung László EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettes.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében.
Mit jelent és miért fontos a felelős erdőgazdálkodás?
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Magán-erdőgazdálkodói Tesztüzemi Hálózat és erdészeti foglalkoztatási potenciál Erdővagyon-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet Schiberna Endre 2011.
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
Élőhelyvédelem 2005/2006. tanév 3. előadás. A magyarországi erdőgazdálkodás rövid története I. történelem előtti korok: földművelő népek, kiterjedt legelők.
Egyek-Tiszakeszi közötti hullámtér erdeinek vízgazdálkodási szempontú vizsgálata Bukovenszki Ádám 2011.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Darányi Ignác Terv – ÚMVP módosítása II. tengely december 11. Galambos Annamária mb. főosztályvezető VM – Agrárfejlesztési Főosztály.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
TÖOSZ – Balástya márcuis 21, Csorvás március 22. ERDEI ISKOLÁS ÜZENET GYULA-VÁROSERDŐRŐL Puskás Lajos okl. erdőmérnök c. egy. docens.
Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, június 17. Környezet és Energia Operatív Program.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A különleges tejtámogatás
„ Polgár az európai demokráciában”
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége "A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában" Az európai vidékfejlesztés környezeti jelentősége.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme
A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása
Erdő- és fagazdálkodás
Erdő- és fagazdálkodás
A Tvt. és a Ktv. V. ea.. A) Kvt évi LIII. tv. A környezet védelméről, hatályba lépés: dec. 19. Célja: - ember és környezet harmonikus kapcsolatának.
Természet- és környezetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Környezetjogi alapelvek
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Vegetáció- és tájtörténet VII.
Vegetáció- és tájtörténet VI.. más erdőszemlélet! szántóterület nyerése legelőterület nyerése bányászat háborúskodások termőhelyi változások (ártér átalakulása,
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Natura 2000 területek fenntartási tervei
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
Nemzeti Parkok.
Ember és környezetének viszonya
Védett természeti területek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
Élőhelyvédelem 2006/2007. tanév. Vizes élőhelyek veszélyeztettsége és védelme Hazai elterjedésük: gyakorlatilag mindenhol, de főleg az Alföldön (ott egykor.
Élőhelyvédelem 2008/2009. tanév 2. előadás. Magyarország természetes vegetációtérképe.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Mit mondanak a számok? Boros Attila erdészeti igazgató Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ravazdi Erdészet.
A természetvédelem.
Talajok konkrét természetvédelme
Élőhelyvédelemhez kapcsolódó dokumentációk a gyakorlatban
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Előadás másolata:

Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében Biológiai sokféleség megőrzése, tájképvédelem Talaj-, levegő- és vízvédelem Az erdő, mint a pihenés színhelye Tartamos gazdálkodás a fenntartható fejlődés érdekében

AZ ERDÉSZETPOLITIKA JELELEGI FŐBB CÉLKITŰZÉSEI Az erdők környezeti, gazdasági és szociális szolgáltatásainak hosszú távon való biztosítása többcélú, tartamos (fenntartható) erdőgazdálkodással A fenntartható gazdálkodáshoz fűződő társadalmi érdekek és a tulajdonosi, ill. a gazdálkodói érdekek közti összhang megteremtése Őshonos fafajokból álló természetes vagy a természeteshez közelálló erdő- társulások megőrzése, területüknek a termőhelyi tényezők függvényében történő növelése Erdőtelepítéssel az erdőterület növelése mintegy 26-27% -os erdősültségi szint eléréséig

Az erdészet a fenntartható gazdálkodás alapelveit több évszázada alkalmazza, de hosszú történelmi fejlődésre volt szükség addig, míg a jövőért érzett felelősség a mindennapjaink részévé vált. Hajdan az erdőt közvagyonnak tekintették, szabadon használhatták, sőt irthatták is. Mindez nemegyszer az erdő pusztulását okozta. Magyarország területén több száz éve folyik erdőgazdálkodás, az ország jelenlegi erdőterületének közel harmada telepítésből származik

MAGYARORSZÁG ERDŐTERÜLETÉNEK ALAKULÁSA 1992 896 1879

MAGYARORSZÁG ERDŐTERÜLETE NAPJAINKBAN

Az erdőterület megoszlása Az ország földterülete művelési ágak szerint Az ország teljes területe: 9303,0 ha Lakosság száma: 10,10 millió fő Erdőterület (erdőtervezett): 1.973.638 ha Erdőterület (erdővel borított): 1.842.831 ha Erdősültség (faállománnyal borítottra vetítve): 19,8% 1000 lakosra jutó erdőterület: 182 ha/1000 fő Az erdőterület megoszlása elsődleges rendeltetés szerint

ERDŐ ÉS TERMÉSZETVÉDELEM Védett természeti területek Összes terület (ezer ha) Ebből erdő (ezer ha) Nemzeti parkok (10) 484,5 204,5 Tájvédelmi körzetek (36) 316,5 171,0 Természetvédelmi területek (142) 27,6 12,0 Országos jelentőségű védett területek összesen: 828,5 387,5 Az országos jelentőségű védett természeti területek 47%-át borítják erdők. Ezekben az erdőkben a gazdálkodási korlátozásokat „A természet védelméről” szóló 1996. évi LIII. törvény tartalmazza.

Erdők tulajdonjogának változása 1992 2002 Erdőgazdasági Rt TSZ Egyéb állami Közösségi Magán

Levélvesztés az ICP Forests megfifyelési rendszer alapján Az erdők állapota Egészségi állapot Levélvesztés az ICP Forests megfifyelési rendszer alapján

FAKITERMELÉS

ERDŐFELÚJÍTÁS

ERDŐTELEPÍTÉS Új elem a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben megfogalmazott ún. mezőgazdasági területek erdősítése program Felhasználható támogatási keret 2004-2006-ig: 79 millió € Terv szerint 30.000 (38.000) ha telepítés 3 év alatt 2004 ősz és 2005. tavasz: 900 db támogatási kérelem 8200 ha jóváhagyott telepítés (ezek elvégzése folyamatban) (14 millió € összeg (2005 évi kifizetés)). Az őshonos fajok részaránya a telepítésben jelentősen megemelkedett.