Család Rokszin Mónika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
Advertisements

Kell a gyereknek a korlát!?
Az addiktív személyiség
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT
Család.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
A normálisnak tekinthető krízisek a családban.
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
Szociális tanulás formái
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
A szülő-gyermek szeparáció hatásai
Rokszin Mónika Pszichológus
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Konfliktus és konfliktuskezelés
Rokszin Mónika pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Egy eklektikus szerző humanisztikus oldala
Családi vállalkozás.
CSALÁD.
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Egyéni döntések a szervezetben
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
Képesítési Keretrendszerek Európában
CARL ROGERS
A haldokló beteg ápolása
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Krízis.
A változások menedzselése, szervezetfejlesztés
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Az én szüleim és a te szüleid
Konfliktusfelismerés fáziskéséssel (meghalljuk-e a másik vészjelzéseit…)
Egyéb dinamikus elméletek
Mit tartunk ma normális családnak?
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Nevelés és nevelői attitűdök
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Autonómia és felelősségvállalás
Mindennapi veszteségeink
Elfogadás a családban.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
ÉLETKORI KRÍZISEK K. Németh Margit.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Speciális gyermekvédelem
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
A család Önszabályozó rendszer, két alapvető funkció:
Személyiségfejlődési zavarok
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Családi életciklusok. Az életciklus fogalma,egy gondolkodási keret arról, hogyan is működik egy család a kulturális és társadalmi normák talaján. Azt,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Egyéb dinamikus elméletek
Irgalom a családban.
Az érzelmi és az értelmi szabályozás egyensúlya a kisgyermek fejlődésében  (Az iskolai életre való felkészülés érzelmi társas meghatározói) A játék, mint.
A család ahonnan jövök.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
A diszfunkcionálisan működő család
A konfliktusok hátterében fennálló családi problémák
Előadás másolata:

Család Rokszin Mónika

Rendszerszemléleti alapfogalmak: Általános rendszerszemlélet (Bertalanfi nevéhez fűződik) Önmagából létezik. Egységes egész, amely egymással kölcsönösen kapcsolatba álló részekből áll. Az egész több mint a részek összesége  non szummtivitás elve! A környezettől határral van elválasztva. A család félig áteresztő szemipermeábilis határ. Képes infót felvenni és küldeni környezetbe/ környezető. Nem teljesen átjárható. Szabályokat, hierarchiát hoz étre.

Két fontos működése van a családnak, amit biztosítani kell a családtagok számára: Állandóság: kapcsolatban áll a biztonság igényével. Változások: Vannak külső állapotok, amik változtatják a családot. A változás a fejlődéshez szükséges. A család mint rendszer alrendszerekből áll. Szülői alrendszer/házaspári, gyerek alrendszer. Közte határ húzódik

Határok:  Egészséges határ jele: _ _ _ _ Világos, rugalmas jól hierarchizált, szabályok világosak, érthetők. Patológiás  Diffúz határ: …. Egyik alrendszer benyomódik a másikba., nem tartják tiszteletben az egyéni határait. Alrendszerek összemosódó Előnye: nagyobb támasz, biztonság. Hátránya: elkeni az egyéni felelősséget, nincs autonómia, nem felelős a tetteiért. Jell.: nincs ajtó, „mi” szócska használata, egymás szavába vágnak stb.  Túl merev határ jele: kicsi kötődés, és nagy autonómia, kevés kontroll.

Lineáris okság helyett cirkuláris okság Lineáris okság helyett cirkuláris okság. Nincs lineáris ok-okozati összefüggés, hanem folyamatos kölcsönhatás van. Neutralitás. A tartalom, helyett a folyamatra koncentrál Fontos a komm!!! A család, mint rendszer homeosztázisra, egyensúlyra törekszik.

Rendszerben van  Elsőfokú változás: a rendszer alapszabályai nem változnak meg.  Másodlagos/másodfokú: a rendszer alapszabályai változnak meg. Normatív krízis vagy terápia köv. Kölcsönhatás: a család egy nagyobb rendszer része, minden hat mindenre, kölcsönhatás van köztük. SubsystemSystemSuprasystem Tünet akkor van, a család az alapszabályokat nem tudja megváltoztatni, pedig kellene.

Diád- működés:  Szövetség: 2 ember támogatja egymást.=  Túlinvolvált diád: kevés autonómia Szembenállás, konfliktusos jellemző.

Triád működés  Koalíció: 2 ember szövetséget köt a 3. ellen a csal. belül.  Konfliktuseltérítés( detouring) sem megoldani, sem elkerülni nem tudják a problémát, ezért a feszültséget egy 3. személyre rátolják. Jell. Túlzott mértékben érzékenyek a gy. Reakcióira (hasfájás, fejfájás) a gy. Tartja össze a családot és kényszeríti a szülőket szülő szerepbe.  Trianguláció: a gy. olyan helyzetbe kerül, hogy mindkét szülő el akarja hódítani. a gy. Konfliktusa, h. ki mellé álljon.  minden megnyilvánulását meg kell gondolnia.  Megfordult háromszög: Perverted. A gy. irányítja szülőket. mindenbe beleszól. Haley. A terapeutának szövetséget kell kötnie a gy.-el szemben. A szülőket a hierarchia csúcsára tenni. A jogokat érvényesíteniük kell. Ezt követően a konfliktusos kapcsolattal kell megoldania

Párráválás Elakadás oka: mindketten v.melyik szakasz nincsenek egy fázisban. 1. Szimbiózis(S): Mi a fontos. szerelem időszaka hangsúly az azonosságon feltétel nélküli elfogadás gondolati eggyéválás Fontos, jó időszak Probléma: hosszú távon kell az önazonosság.

1/a S-S: szimbiózisba ragadnak be Jelige egyek vagyunk! Különbségeket igyekeznek eltüntetni. Elhagyástól való félelem Nehezen viseli a szeparációt Nem kérnek segítséget S-S ben Nincs szex 2 ember kell Eredeti családban összemosódást, veszteséget feltételeznek. 1/b Ellenséges függő: Jelige se veled se nélküled Bekebelezéstől és elvesztéstől is fél Kapcsolati minta  megmentő, megmentett.

2. Leválás, differeciálódás (D) ÉN a fontos Feladat a különbségek tolerálása vita 2/a S-D: Stávolság csökkentése Dautonómiát szeretne Jellemző: illúzió veszteség, féltékenység Háttérben veszteség van. Ter: autonómia fontosságának hangs. 2/b D-D: a másik véleményének elfogadása vélemények egyeztetése

3. Gyakorlás (P) Ők a fontos Kifelé fordulás, mások hangsúlya, véleménye mások megítélése 3/a S-P jelige: Ne hagyj el! Hagyjál békén! S: elhagyástól való félelem, féltékenység, veszekedés P: makacs, türelmetlen, empátia hiánya Válás veszélye fenyeget. Ter: határok lazítása, közös alapok hangsúlyozása

4. Újraközeledés (R): Te fontos Kapcsolathoz újra visszatérnek, fontos a másik véleménye. Egyensúly az én és te között. 4/a P-R féllábbal kint- féllábbal bent R: újraközeledést szeretne, behívja a másikat a betegséggel. 4/b R-R: újra megtalálják egymást jövőkép a kapcsolatról. 5. Érett kapcsolat: határok-intimitás szabályozása közelség- távolság jól működik

Családi életciklusok 1. Párrá válás: a. érzelmi leválás a szülőktől b. önálló identitás c. intimitás elköteleződés 2. Kettőből három: elemi őskapcsolat érzései aktivizálódnak, férj szerepe

3. Kisgyermek, isk. gy. a családban (apa lány ödipusz fixáció 3. Kisgyermek, isk. gy. a családban (apa lány ödipusz fixáció. Helyzet regenerálása. 4. Pár kamasz gy.-el 4 éves szakadék. Kötés: ösztön színt: regressziós igény én színt:kognitív szinten bírálják felül a gy.-et. felettes szint: bűntudat Kitaszítás: zárcsere Delegáció: a szülő vágyainak beteljesítése.

5. Üres fészek: Mérleghinta gy. szülő között 6. Élet alkonya: inaktív időszak kiszolgáltatottságtól való félelem. 7. Pár egyik tagja meghal gyász.

Technikák GenogramÁbrák Gyurma Réka esete Szobor Magatartás zav. család Levél Gyász Gy. elvesztése Videó Célja, alkalmazása