Hulladékok kezelése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet változása A rendelet.
Levegővédelmi jogszabályi előírások alkalmazása a megújuló energiaforrás engedélyezése során, különös tekintettel a biogáz-, biofermentáló üzemekre és.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Elektronikus hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás
A környezetvédelmi termékdíj szerepe a hulladékgazdálkodásban*
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
10. Tétel.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Zalaegerszeg december 13.
e-jövedék konferencia
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Állam munkavédelmi feladatai
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A FAVI adatszolgáltatásban várható változások
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
A hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozás változásai
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
A veszélyes áruk vasúti szállításának szabályozása
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A hulladékról szóló évi CLXXXV. törvény végrehajtási rendeletei
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Vállalkozók új EBK oktatási rendszere
Kockázat-csökkentés – kockázat-tűrés:
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
Egységes Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer
A kémiai biztonságról közérthetően
Gondi Csaba megbízott osztályvezető
A hulladékok fajtái és jellemzői
Szelektív hulladékgyűjtés
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
VAL, VÉL adatlap változásai, önellenőrzés adatlapjai
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Dr. Petrus József Csaba vezető-tanácsos Környezetfejlesztési Főosztály Felelős műszaki vezető – Szakmai nap című továbbképzés Budapest, február 08.
A FAVI-ENG rendszer Felszín Alatti Víz és Földtani Közeg Nyilvántartási Rendszer (FAVI) Engedélyköteles tevékenységek információs alrendszer (ENG) 2008.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
A HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSÉNEK ÉS AZ ANYAMÉRLEG KÉSZÍTÉSÉNEK FONTOSSÁGA március 8. Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és.
Önkormányzati feladatok D R. S ZENDREI G ÁBOR C SONGRÁD M EGYEI K ORMÁNY H IVATAL É LELMISZERLÁNC - BIZTONSÁGI ÉS Á LLATEGÉSZSÉGÜGYI I GAZGATÓSÁG 2013.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer fejlesztése – változások az adatszolgáltatás területén Kertész-Káldosi Zsuzsanna Hulladékgazdálkodási.
a logger-használat kérdései
ADR: kit érint, kinek kell foglalkoztatnia biztonsági tanácsadót?
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
Előadás másolata:

Hulladékok kezelése

Mi a hulladék? A 2000. évi XLIII. törvény (Hgtv.) meghatározása, miszerint: A hulladék bármely, a Hgtv. 1.sz. melléklete szerinti kategó-riák valamelyikébe tartozó tárgy vagy anyag, amelytől bir-tokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles. A hulladékok tételes jegyzékét a hulladékok jegyzékéről szóló 16/2001. (VII.18.) KöM rendelet tartalmazza. Ez a jelenleg érvényes Európai Hulladék Katalógus (European Waste Catalogue, röviden EWC) alapján készült hulladékjegyzék.

Hulladékok típusai: Veszélyességi besorolás alapján 1. nem veszélyes hulladék 2. veszélyes hulladék A halmazállapotuk szerint: szilárd, folyékony iszapszerű gáznemű

Nem veszélyes hulladék pl.: kommunális hulladék papír hulladék szélvédő gumi lökhárító

Tárolás: elkülönített helyen, jelölve Ártalmatlanítás: kommunális hulladék – Városi közszolgáltató (pl. SZOVA Zrt.) , pénzbe kerül papír hulladék – újrahasznosító cég (pl. MÉH), ingyenes v. pénzt kapunk érte gumi – vásárlás helyén v. más ártalmatlanító cég (ingyenes v. fizetünk érte) szélvédő, lökhárító – ártalmatlanító cég – fizetünk érte

A veszélyes hulladék fogalma: az a hulladék, amely vagy amelynek bármely összetevője, illetve átalakulásterméke a rendeletben meghatározott veszélyességi jellemzők valamelyikével rendelkezik és a veszélyes összetevő olyan koncentrációban van jelen, hogy ezáltal az élővilágra, az emberi életre és egészségre, a környezet bármely elemére veszélyt jelent, illetve nem megfelelő tárolása és kezelése esetében károsító hatást fejt ki.

Fizikai, kémiai, biológiai veszélyt jelent(het) környezetre, emberre olaj olajszűrő akkumlátor hűtőfolyadék elektronikai hulladék

Ártalmatlanítás olaj, olajszűrő – vásárlás helyén – ingyenes akkumulátor – vásárlás helyén – pénzt kapunk érte hűtőfolyadék - vásárlás helyén v. más ártalmatlanító cég (ingyenes v. fizetünk érte) elektronikai hulladék – ártalmatlanító cég - ingyenes v. pénzt kapunk érte

Tárolás Tárolásuk munkahelyi gyűjtőhelyen ajánlott! Létezik un. üzemi gyűjtőhely is, de annak szigorú feltételei vannak (csurgalékvíz figyelő, szigetlési rend stb.) Tárolás fémhordókban ill. tálcákon ajánlott. Hulladékokat (hordókat) jelölni kell: EWC szám, megnevezés, halmazállapot A hulladék törvény értelmében, veszélyes hulladék maxi-mum egy évig tárolható a hulladék termelőjének telep-helyén.

Elszállítás A hulladék elszállítására legyen szerződés, az „ajtón bekopogtatónak” ne adjuk oda. Hulladék elszállítás veszélyes hulladék esetén csak „SZ” v. „K” kísérőjeggyel történhet (általában az elszállító cég hozza a kitöltve a kísérőjegyeket). A csomagolásnak az ADR előírásainak meg kell felelni, ellenkező esetben súlyos bírság mint a fuvarozó cégnek mint a feladónak!

Szükséges adatok: KÜJ szám (Környezetvédelmi Ügyfél Jel) KTJ szám (Környezetvédelmi Területi Jel) GLN szám, http://www.gs1hu.org/; Ha a KTJ szám nem a székheléyre vonatkozik, hanem egy a székehelytől eltérő telephelyre, akkor meg kell kérni a telephelyre is.

KÜJ, KTJ szám beszerzése hol: Környezetvédelmi felügyelőség

KTJ szám: Környezetvédelmi Területi Jel

Jövedéki termékhez ill Jövedéki termékhez ill. hulladék (olaj) elszállításhoz GLN szám igénylése www. gs1.hu

Hulladék információs rendszerbe (HIR) való bejelentkezés hol: Környezetvédelmi felügyelőség amennyiben 10 főnél több alkalmazott van v. 200 kg-nál több veszélyes v. 2.000 kg-nál több nem veszélyes hulladék keletkezik, a HIR-be be kell jelentkezni, évente hulladékos bevallást kell tenni (tárgyévet követő március 1-ig)

A hulladékokról nyilvántartást kell vezetni Egyéb nyilvántartás A hulladékokról nyilvántartást kell vezetni

Anyagmérleg kell a veszélyes hulladék képződő technológiáról Anyagmérleg kell a veszélyes hulladék képződő technológiáról. (vezessük a beérkező anyagokat – pl- olaj) Az anyagmérleg fontos eleme, hogy igazolja a tevékenység jellegéhez és forgalmához képest arányos folyékony veszélyes hulladék elszállítását. Pl. olajcserét vágző autószerelő műhely nagyságrendileg ugyanannyi olajat kellene, hogy elszállíttasson, mint amennyit vásárol. ill. járműbontás során a szárazratétel során is keletkezik kalkulálható mennyiség.

Fáradtolaj A fáradt olaj eredeti rendeltetési céljára már nem használ-ható, hulladékká vált ásványolaj alapú kenőolaj. A hulladék olajok kezelésének részletes szabályait a 4/2001.(II.23.) KöM rendelet tartalmazza A szállítást engedéllyel rendelkező szakcég végzi, mely az olajat olajfinomítóban adja le anyagában történő újrahasz-nosítás céljából. Az átvételről veszélyes hulladék kísérőjegyet ("Sz" jegyet) kap a fáradt olajat átadó. Így a jogszabályoknak megfelelően, törvényesen el tud számolni a tevékenysége során keletkező fáradt olajjal (veszélyes hulladékkal) az állami hatóságok felé.

A fáradt olaj minősége: Csak az olyan olajat lehet díjmentesen elszállítani, amely más egyéb folyékony hulladéktól elkülönítve, zárható edényben kerül gyűjtésre. A fáradt olaj alatt gépekből leeresztett ásványi, szintetikus és félszintetikus motorolajakat értjük. Nem szabad a fáradt olajjal együtt gyűjteni más anyagokat, pl. üzemanyagmaradványt sem!

Szükséges adatok: KÜJ szám (Környezetvédelmi Ügyfél Jel) KTJ szám (Környezetvédelmi Területi Jel) GLN szám, Ha a KTJ szám nem a székheléyre vonat-kozik, hanem egy a székehelytől eltérő telephelyre, akkor meg kell kérni a telephelyre is.

A fáradt olajat kizárólag hulladékégető berendezésben lehet elégetni, az arra vonatkozó valamennyi előírás betartása mellett. Hulladékot égetni hulladékégető berendezésben – annak kapacitásától függetlenül – kizárólag csak a területileg illetékes I. fokú környezetvédelmi hatóság engedélyével lehet.