Szállodagazdálkodás és vezetés I Dr. L. Juhasz PhD
Szállodavezetés és gazdálkodás I. – Előadás Szállodavezetés alapjai „Vezetés” Szállodavezetés és vezetés tudomány kapcsolata, klasszikus vezetés fogalma, Szállodavezetés fogalma, szállodavezetés lehetőségei és keretei, komplexitása, vezetői döntések 2. előadás Szállodagazdálkodás „Gazdálkodás” Szervezetek gazdálkodási céljai, szállodagazdálkodás Szálláshely szolgáltatás piaci jellemzői, Megvalósíthatósági terv felépítése 3. előadás Szállodavezetés tárgya „Szálloda” Szálláshely szolgáltatás, üzemeltetésének jogi feltételei, Szállodák osztályba sorolása és szakmai csoportositása Szállodák marketing terve 4. Előadás Szállodák tevékenységei „Program” Szállodaipar fejlődése, hazai viszonyok, jövő szállodái, Vendégglobalizáció, működtetési program, alaptevékenységek, általános tevékenységek, 5. előadás Szállodák értékesitése „Értékesités” Értékesítés fogalma, folyamata, célja, disztribúció, csatornák, szobafoglalás, rendszerek, folyamata 6. előadás Szállodák üzemeltetési konstrukciói „Üzemeltetés” tulajdonosi konstrukciók, szállodai befektetések előnyei és hátrányai, üzemeltetési formák, tulajdonjog gyakorlásának eszközei, beruházások, szállodaipar szereplői (tulajdonos, üzemeltető, szállodavezetés), jogi formák Dr. L. Juhasz PhD
Szállodavezetés és gazdálkodás I. – Előadás Szünet és ZH 7. Előadás Éves üzleti terv a szállodákban „Tervezés” Éves üzleti terv felépitése, Elkészités folyamata és résztvevői, tervezési módszerek, Budget szerkesztése eltérő tulajdonosi konstrukciójú szállodáknál 8. Előadás Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása „Termék” Eladott szoba, turizmus alanyai, vendég, szálláshely kiválasztás, Szegmentáció (nemzetiség, kor, nem, szociális helyzet, motiváció), vendégéjszaka, vendégstatisztika, mutatószámok, 9. előadás Szállodai vendéglátás bevétel gazdálkodása „Vendéglátás” szegmensek, eladott étkezések, árak, sajátosságai, rendeleti szabályozás, statisztikai rendszer felépítése, bevételi terv felépítése, mutató számok, 10. előadás Típus és egyéb tevékenységek bevétel gazdálkodása „Tipus” típusok (gyógy, wellness, sport, üdülő, konferencia, apartman) adottságok, sajátosságok, szegmensek, egyéb bevételek, bevételi terv, 11. előadás Egyéb bevételek „Egyéb” Szállás, vendéglátás, egyéb bevételek adottságok, sajátosságok, szegmensek, bevételi terv, Dr. L. Juhasz PhD
Szállodavezetés és gazdálkodás I. – Előadás Szálloda éves bruttó bevételgazdálkodás „Bevétel” szálloda bruttó bevételi terv felépítése, tevékenységek, összetétel, részarány, bevétel növelés vezetői döntései, termelékenység fogalma és növelésének vezetői döntései 13. előadás Szállodavezetés és környezet „Környezet” Környezeti hatások és vezetés, környezeti hatások, Makrogazdasági, Szatelit számla, turizmus állami és civil szervezetei, Turizmus fejlesztési programjai Dr. L. Juhasz PhD
Dr. L. Juhasz PhD
Dr. L. Juhasz PhD
Szállás tevékenység kapacitás példa Dr. L. Juhasz PhD
Szállás tevékenység kapacitás példa Szoba foglaltsag % eladhato / eladott Atlagar / revpar Arkapacitas % Atlagar / RR Szobakapacitas Ft / Maximalis bevetel 0.6667 ADR / 19.500 Szk Ft 683.280 RR x eladhato 19.500 x 0.6667 13.000 ADR 19.500 x 73.000 1.423.500 Bevetel / ADR eladott 683.280 / 1.423.500 = = 48 % 379.600 x 1.2 455.520 / 13.000 35.040 / 73.000 48 % Dr. L. Juhasz PhD
Szállás tevékenység kapacitás példa ? Dr. L. Juhasz PhD
Szállás tevékenység kapacitás példa Bevételkapacitás % árkapacitás % x szobafoglaltság % Bruttó Bevétel / Maximális bevétel 46 % 10 szobafoglaltság % 65 % Bruttó bevétel 73,000 * 0,65 = 47,450 * 17,000 = 806,650 árkapacitás % Átlagár / RR Maximális bevétel RR * eladható 23,800 * 73,000 = 1,737,400 46 7,000 / 9,800 0,714285714 0,71 * 0,65 = 46,15 = 46 % 806,650 / 1,737,400 = 0,464285714 = 46 % Dr. L. Juhasz PhD
ÁFA 20 % Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Haszonkulcs % Bevétel / ELÁBÉ - 100 ELÁBÉ Bevétel - árrés Bevétel Bruttó / 1,2 Árrés Árrés adag * adag 75,555 90,666 / 1,20 64,222 815 * 78,840 ELÁBÉ Bevétel - árrés Haszonkulcs % Bevétel / ELÁBÉ - 100 11,333 75,555 – 64,222 ÁFA 20 % 75,555 / 11,333 0,66667 567 % 667 - 100 0,6667 * 100 Dr. L. Juhasz PhD
ÁFA 20 % Dr. L. Juhasz PhD
Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Arres % Arres / Bevetel Arres % 116.618 / bevetel Arres % 100 – Elabe % Bevetel ACR / adag 71 100 / 29 164.263 1.389 * 118.260 71 % Dr. L. Juhasz PhD
Szállodai gazdálkodás és vezetés Köszönöm 2006 / 2007 Dr. L. Juhasz PhD