A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Projektek pénzügyi végrehajtása. Pénzügyi megvalósítás alapvető dokumentumai  Támogatási szerződés  Szakmai és pénzügyi végrehajtásra vonatkozó előírásokat.
Advertisements

Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
Kifizetési kérelem EMVA III. tengely 1.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER, kifizetési kérelmek.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Kifizetési igénylések gyakorlati tapasztalatai
Projekt Partneri Jelentés készítése és benyújtása
Az Új Széchenyi Terv Infopontok feladatai A pályázatkezelés menete – Pénzügyek.
Támogatási szerződéstől…
A projektek pénzügyi menedzselése
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
A projektek megvalósítása I.
T Á J É K O Z T A T Ó A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett támogatás igénybevételének.
Kifizetési igénylések benyújtásával kapcsolatos tudnivalók
Projektek pénzügyi elszámolása
9400 Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely, Kőszegi u. 23. Tel.: 94/ ProjektmegvalósításNYDOP Kovács Zsolt Nyugat-dunántúli.
A pénzügyi elszámolhatóság kérdései
A projekt megvalósítása és lezárása
Tények és számok: A pénzügyi fenntarthatóság legfontosabb szempontjai a strukturális átalakulást célzó egészségügyi programokban Magyar Kórházszövetség.
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAM
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Fejlesztési Igazgatóság
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
1Kőszeg, december 12. Ellenőrzés, kifizetés folyamata Szabó András.
ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS ALAPJAI South East Europe Programban
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Közigazgatási Reform Programok IH
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
A projektek pénzügyi tervezése Pénzügyi tervezés gyakorlata
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Ellenőrzési tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési Programok végrehajtása során Novák Csaba, ügyvezető igazgató MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ.
Pályáztatás Országos Széchényi Könyvtár november 14.
Pénzügyi és szakmai elszámolás
A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások, valamint a közrendvédelmi bírságból befolyt összegek fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett.
T Á J É K O Z T A T Ó A társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadások, támogatások fejezeti kezelésű előirányzatból engedélyezett támogatás igénybevételének.
A projektek megvalósításának pénzügyi kérdéseiről.
Regionális Operatív Programok KMOP közoktatási intézmények beruházásainak támogatására Pénzügyi lebonyolítás.
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
1 „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program A kifizetések során alkalmazott árfolyamok Helgert.
TÁMOP TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA, PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS.
Számlaösszesítők használata
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
HEFOP /2 intézkedés Monitoring rendszere. Szakmai monitoring célja Mi a cél? Legfőbb célja a támogató és a kedvezményezett közös érdekének érvényesítése:
Technikai és gyakorlati segítségnyújtás Kifizetési kérelem feltöltéséhez Pályázati Tájékoztató felület az ELEKTRONIZÁLÁS bevezetését követően Előadó: Gombita.
FuturICT.hu Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma Kick-off meeting Szeged, december 7. PROJEKT SZINTŰ PÉNZÜGYI LEBONYOLÍTÁS MŰKÖDÉS.
2007. január 25.1 Kedvezményezetteket érintő változások a projekt megvalósítása során.
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
TÁMOP Projektindító nap PÉNZÜGYi elszámolás ALapok
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
KMOP „ELEKTRONIKUS HELYI KÖZIGAZGATÁSI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE” TÁRGYÚ FELHÍVÁS KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET: PRO RÉGIÓ ÜGYNÖKSÉG.
TÁMOP / „Új kor új iskola ” Pénzügyi feladatok bemutatása.
2007. febuár 6.1 Kedvezményezetteket érintő változások a projekt megvalósítása során.
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
KDOP /C- Telephelyfejlesztés Projekt finanszírozás Harsányi Andrea KDRFÜ Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit.
Az ESZA Kht. monitoring tevékenysége Rettegi Zsolt vezető monitor.
Pénzügyi Elszámolások, Helyszíni Ellenőrzések (ÚSZT) Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
Angyal László főosztályvezető november 16..
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Tájékoztató Fórum Kifizetési kérelem
Előadás másolata:

A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner

Kifizetések lebonyolítása Három alapeset: Előlegfizetés Kifizetett számlák alapján Ki nem fizetett számlák alapján

Kifizetések a kedvezményezettek részére Előleg kizárólag indokolt, a Támogatási szerződésben meghatározott esetekben általában ott, ahol nincs elegendő saját forrás forrása csak a hazai támogatás lehet mértéke: a hazai és uniós támogatás együttes összegének maximum 25 %-a speciális nyilvántartási kötelezettség a KSZ-nél non-profit kedvezményezetteknek ahol az ESZA biztosítja a társfinanszírozást legalább 3 havonta időközi kifizetés a kedvezményezett által ténylegesen teljesített kiadások és projekt előrehaladási jelentés alapján időközi kifizetésnek nem feltétele az előleg teljes összegének felhasználása

Kifizetések a kedvezményezettek részére Számlák alapján történő kifizetések: A: a kedvezményezett nevére szóló, általa kiegyenlített számlák támogatás-tartalmának megtérítése (főszabályként) a kedvezményezett kifizeti a számlát – „megelőlegezi” a támogatást (forrás, költségek) támogatás megtérítésének igénylése – a számla és a szükséges dokumentumok benyújtása a KSZ-hez a KSZ – az ellenőrzéseket követően – a jogos támogatás összegét megtéríti a kedvezményezett számlájára

Kifizetések a kedvezményezettek részére Számlák alapján történő kifizetések: B: a kedvezményezett nevére szóló számlák kiegyenlítése közvetlenül a szállító részére nagyobb projektek (SA beruházások) saját forrásrész befizetése nincs el nem számolható forrásmegelőlegezési költség a kifizetési folyamat időigénye – fizetési határidők

Kifizetések a kedvezményezettek részére

0. lépés – a kifizetések költségvetési feltételeinek megteremtése A forrásgazda feladatai: tervezés OP-nként, IH-kkal együttműködve EFK számla megnyitása OP-nként (Ft) rendelkezési jog biztosítása az IH-nak Az IH feladatai: intézkedésenkénti lebonyolítási számla (Ft) nyitása rendelkezési jog biztosítása a KSZ-nek

Kifizetések a kedvezményezettek részére A szállító/kivitelező számlát nyújt be a kedvezményezettnek (1.) A kedvezményezett: ellenőrzi a nevére szóló számlát igazolja a teljesítést a kifizetés támogatási szerződésben rögzített módjától függően kifizeti a számla ellenértékét (2/A),vagy átutalja a saját forrásrészt a lebony.szlára (2/B)

Kifizetések a kedvezményezettek részére A kedvezményezett benyújtja támogatásigénylését a KSZ-hez (3.) eredeti számlá(k), teljesítésigazolás, összesítés finanszírozási források szerint a számla kiegyenlítését vagy a saját forrás átutalását igazoló bizonylat, előrehaladási jelentés (OP-nként eltérő feltételek)

Kifizetések a kedvezményezettek részére A KSZ ellenőrzi és összesíti a kérelmeket, forrást igényel az IH-tól (4.) 100%-os dokumentum alapú ellenőrzés (tartalmi és formai) szükség esetén helyszíni ellenőrzés költségjogosultság elbírálása KSZ hitelesítési jelentés forrásigényléshez szükséges összesítések az IH-nak (hetente) EMIR

Kifizetések a kedvezményezettek részére Az Irányító Hatóság ellenőrzést követően jóváhagyja a kifizetéseket (EMIR) rendelkezik a hazai és uniós támogatás összegének az EFK számláról a lebonyolítási számlára utalásáról, (5., 6.) A KSz/IH rendelkezik a lebonyolítási számláról (7.) történő átutalásokról a már kifizetett számla támogatástartalmának megtérítéséről a kedvezményezett részére (8/A), vagy a még ki nem fizetett szállítói számla kiegyenlítéséről a kedvezményezett által átutalt saját forrásrész felhasználásával (8/B)

Kifizetések a kedvezményezettek részére Az Irányító Hatóság igényli a KH-tól az uniós támogatási forrásrész megtérítését (9.) az igénylés dokumentuma a MÁK kifizetést igazoló bizonylatai EMIR A Kifizető Hatóság rendelkezik az EU támogatás átutalásáról az EFK számlára (10) utólagos megtérítés 5 napos határidő

Hogyan kapjuk meg tehát az „EU pénzét”? Az ország 7% előleget kap A Magyarország és a Brüsszeli Bizottság közötti elszámolást a kedvezményezett igazából nem érzékeli - így nem kell „várnia” sem a Brüsszelből érkező pénzt A folyósított támogatásban kimutatják az EU források arányát Ha forintban kötöttük a támogatási szerződést, nem terhel árfolyamkockázat

Köszönöm a figyelmet!