Az HR magyarországi helyzete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Cafeteria megoldások - Nálunk többet ér a pénze!
Advertisements

Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Szervezetfejlesztési Program
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A humán erőforrás jövőbeni kihívásai
To protect the confidential and proprietary information included in this material, it may not be disclosed or provided to any third parties without the.
Nyerjünk együtt! TAMOP /
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
Strictly confidential Templates English version 11/
Projektmenedzsment Erőforrás tervezés.
Emberierőforrás-ellátás
Karrier és tudásmenedzsment a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Teljesítményértékelés a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
SZEMÉLYZETI MARKETING
Humánerőforrás Kontrolling
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
© 2004 Dankovics-Meuser-Kristóf-Horváth
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
A HEM kialakulása és fejlődése
Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében 3. előadás.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Az EEM helye a menedzsmentben
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
Munkaerőbiztosítás II. TOBORZÁS
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
A MUNKAKÖRI LEÍRÁS.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
7. előadás. Részben ismétlés !!!!!!!!!!!!! I. Időbér rendszerek 1)Besorolási és tarifa rendszerek 2)Szenioritáson alapuló bérrendszer 3)Kompetencia alapú.
1 AEMA – Hálózat Adult Education Made Accessible Projektcélok és megvalósítás - Információs nap Miskolc, március 19.
 Egy uniós kutatásban nyolc európai ország munkavállalóit kérdezték meg,hogy milyennek tartják munkájuk és magánéletük min ő ségét  Egy kiskereskedelmi.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
BME Részidős Mesterképzés 2015 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Bérek, jövedelmek, trendek Emberi erőforrás menedzsment Bérek, jövedelmek, trendek Dr.
Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében.
Az üzletek operatív működtetése
Összehasonlító példák
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Diplomás pályakezdők és felsőoktatási intézmények vállalati szemszögből – 2008 Várható munkaerő-kereslet magyarországi cég körében végzett felmérés.
Készítette: Farkasné Veres Edina
Előadás másolata:

Az HR magyarországi helyzete A humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I.

Tartalom Az Országos HR Benchmark felmérés célja A felmérés Nem mindenhol van HR-szervezet Kiválasztás, fejlesztés és értékelés Munkaerőpiac helyzete Kíméletes elbocsátások Béremelés, béren kívüli juttatások Interjú az Országos Humánpolitikai Egyesület ügyvezető elnökével Melyek lesznek a XXI. század HR-trendjei?

Az Országos HR Benchmark felmérés célja Online kérdőíves felméréssel gyűjtik össze a szervezők az emberierőforrás-menedzsment részterületein alkalmazott eszközöket, módszereket Képet ad a hazai szervezetek humánerőforrás-gazdálkodási gyakorlatáról, feltárja, hogy milyen mértékben terjednek el az új technikák, melyek a legnépszerűbb HR trendek, s ezzel is segítséget nyújt a HR területén folytatott tevékenységhez.

A felmérés A 2008-as felmérés most készül, várhatóan 2009 januárjában zárul le 2007-ben 271 vállalat töltötte ki a kérdőívet A cégek tevékenységi köre a gazdaság teljes egészét lefedi Többségük a kevesebb mint 50 főnek munkát adó kisvállalkozások közül került ki

Nem mindenhol van HR-szervezet Meglepő, hogy a válaszadók kétharmadánál van csak valamiféle HR-szervezet Míg 2006-ban a szervezetek 48 százaléka, addig 2007-re már 52 százaléka rendelkezett HR stratégiával A teljes szervezeti létszámhoz képest a HR-esek aránya átlagosan 5 százalék "Magyarországon egy élcsapat halad előre, náluk a HR kezd belépni a stratégiai szerepbe, de a nagy átlagot ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, mint öt éve"

Kiválasztás, fejlesztés és értékelés A megkérdezettek háromnegyede alkalmaz kiválasztási eljárást A cégek 66 százaléka az interneten keresi a leendő dolgozókat. Ezt követi az ismeretségen keresztül történő munkáskeresés A munkavállalók tudatos fejlesztését a válaszadók cégek közül csupán 123-nál végeznek A teljesítményértékelés a válaszadók 65 százalékánál ma is működik, 15 százalékuk a közeljövőben tervezi a bevezetését

Sok a jogász, kevés a mester-szakmunkás A válaszadók több mint 80 százaléka érzi úgy, hogy a munkaerőpiac nem tud elegendő dolgozót biztosítani számára A legnagyobb hiány a magasan kvalifikált szakmunkásokból, mesterekből van, de még mindig nagyon alacsony a mérnökök száma is A jogi és gazdasági területen, valamint a marketing és az adminisztrációs munkaköröket betöltők számára telített az álláspiac

Kíméletes elbocsátások A válaszadók csaknem egyharmadánál volt már csoportos létszámleépítés, ezeket általában korengedményes nyugdíjazással, közös megegyezéssel igyekeztek megoldani A legtöbben (45 százalék) megelégszenek a törvény által előírt anyagi juttatással, végkielégítéssel

A cégek kétharmada évente emeli a bért Csaknem egyharmaduk időalapú bérezéssel adja a fizetést, a cégek fele a teljesítménybérezést választotta A legigazságosabb megoldásnak a felmérés az egyéni teljesítmény alapján történő emelést tekinti, ez a cégek felére jellemző A bér a válaszadók 53 százalékánál a munkakör piaci értékéhez igazodik, de 55 százalékuknál a dolgozó szervezeten belüli helyétől is függ

Béren kívüli juttatások Köztük szerepel a tizenharmadik (37 százalék) és a tizennegyedik havi fizetés (6 százalék). A válaszadóknak csaknem a felére jellemző a jutalmazás és a prémium Az étkezési utalványt csaknem a cégek mindegyike ad a dolgozóinak, és a mobiltelefon-használat is nagyon elterjedt A munkába járás megtérítése jogszabályban rögzített mégis a válaszadók 25 százaléka egyáltalán nem „fizet bele” az alkalmazottak bérletébe

Béren kívüli juttatások egészségpénztári kiegészítés,sportolási lehetőség (33 százalék) magánnyugdíj-pénztári tagság (29 százalék), életbiztosítás (17 százalék) Pluszszabadság kiadása nem jellemző a válaszadókra, viszont 48 százalékuk üdülési csekkel, kedvezményes nyaralással vagy üdülési pénzzel támogatja a dolgozóit

Interjú az Országos Humánpolitikai Egyesület ügyvezető elnökével Ma mely területek kezelhetők nehezebben, mint korábban? -A reálbérek csökkentek, ez a motiváció szempontjából állítja különösen nehéz feladat elé a hr-t. További gond forrása lehet, hogy a hr-re fordítható költségek sok esetben a maradványelv alapján születnek, többnyire a dolgozói képzésektől vagy általában a fejlesztésektől vonják el a pénzt.

Interjú az Országos Humánpolitikai Egyesület ügyvezető elnökével Mit várnak el az első számú vezetők a HR-estől? A kiválasztásnál alapvető elvárás, hogy jól készítse elő a döntést a vezető számára A motivációs rendszer kidolgozásában vagy a teljesítményértékelésben szintén segítőként léphet

Interjú az Országos Humánpolitikai Egyesület ügyvezető elnökével Vajon a céges HR-vezetők elvárják a szakirányú HR-végzettséget beosztottjaiktól? - Nem igazán. A magyarországi HR képzés többsége túlzottan elméleti alapú Mit tanácsolna egy friss diplomásnak? - Rendkívül fontos a kommunikációs készség, a jó fellépés, a jó megjelenés, az empátia és az esetek többségében a nyelvtudás is.

Melyek lesznek a XXI. század HR-trendjei? A nyugat-európai HR-vezetőket az alábbi kérdéskörök foglalkoztatják: • Munka és magánélet egyensúlya • Diverzitás a munkahelyen • Esélyegyenlőség • Rugalmas munkavégzés • Élethosszig tartó tanulás • Karriermenedzsment • A HR-tevékenységek mérése, értékelése

Források www.fn.hu cikkei A cégek felénél nincs HR-stratégia Országos HR Benchmark Felmérés A HR Magyarországon: kettészakadt a mezőny? „Ha a hr megmozdul…”

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Tomcsányi Edina Emberi erőforrások szak