A 2000-es év utáni processzorok jellemzői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A processzorok rövid történelme, áttekintése
Advertisements

Alaplap.
A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
Vezérlőkártyák a számítógépben
Hardver ismeretek-2.
Memória.
Kapcsolódási felület (interface)
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A mikroprocesszor 1. rész.
A számítógép működése II.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Az IBM kompatibilis személyi számítógép (PC) hardverismeretei
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
CISC - RISC processzor jellemzők
A memória.
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A számítógép teljesítménye
Neumann János és elvei.
A személyi számítógép részei:
Számítógép legfontosabb paraméterei
Processzorok.
A számítógép felépítése
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
Mikroprocesszor.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Processzorok és típusai
Írja fel a tizes számrendszerbeli
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 2.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
A processzorok (CPU).
Azaz a számítógép „agya” Készítette: Balázs Gergő
Alaplapok.
A CPU (központi feldolgozó egység vagy processzor)
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép felépítése
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

A 2000-es év utáni processzorok jellemzői

Az alaplap Az alaplap a számítógép legfontosabb része, a gép lelke. Az alaplapot a számítógép házába kell szerelni, és az alaplapba kell illeszteni a processzort, a közvetlen elérésű memóriát, a RAM-ot, valamint a kártyákat (melyek a hang- video- telefon vagy egyéb kapcsolatot biztosítják). Az alaplap tartalmazza a kimenetet többek között a billentyűzethez, a lemezekhez, az egérhez, a nyomtatóhoz, a külső modemhez és a szkennerhez. Az alaplap feladata, hogy az ezen eszközök közötti kapcsolatot biztosítsa.

Az alaplap

Processzor (CPU) A processzor feladata a számítógép összes egységének irányítása. Egy mai processzor 5 jelentős részre tagolható: Vezérlőegység Aritmetikai és logikai egység Regiszterek, Gyorsítótár Társprocesszor

Aritmetikai és logikai egység (ALU) Számítások, logikai műveletek végehajtására képes, vagyis ez az egység tud számolni. A számolás eléggé sajátos, csak az összeadást ismeri, mégis képes mind a négy alapművelet elvégzésére. ALU( Aritmetical and Logical Unit)

A regiszter A vezérlőegység munkája közben szükséges adatokat tárolja. Egy processzor több regisztert tartalmaz. A processzorhoz legközelebb álló tárolók a regiszterek. Viszonylag kevés, néhány 100 byte a tárolókapacitásuk, ugyanakkor elérési idejük a legkisebb.

A gyorsítótár Kisebb tárkapacitású, átmeneti adattároló egység. Az operatív memóriával való kommunikációhoz nyújt segítséget a gyorsítótár. Így a processzor a gyors adatelérés miatt folyamatosan dolgozhat.

Buszvonal A kommunikáció megfelelő sebességéhez és minőségéhez nagyon fontos, hogy a központiegység, a központi tár és a perifériák a lehetőleg nagyobb összhangban tudjanak együttdolgozni. Ezt a számítógép buszvonala segíti nagyban elő. A buszvonal egy több tucat vezetékből álló vezetékrendszer, amelyben az adatok, vezérlőjelek és eszközcímek meghatározott módon vihetők át. E rendszer rögzített. Ennek köszönhetően a csatlakoztatott eszközök és azok vezérlőkártyái könnyen cserélhetőek, a PC-n belül az egységek tetszés szerint fejleszthetőek. 

A buszokról általában Attól függően, hogy milyen feladatokat látnak el és milyen adatok áramolnak rajtuk keresztül különböző típusú buszokat különböztetünk meg. Például a memóriacellák kiválasztásához használt buszt címbusznak, míg a kiválasztás után az adatok írását/olvasását lehetővé tevő buszt adatbusznak hívjuk. A buszok fontos jellemzője szélességük, amely azt mondja meg, hogy hány különálló jelvezetékből áll össze a busz, azaz egyszerre hány bitnyi adat képes azon átáramolni. Ha egy busz például 32-bites, akkor egyszerre 32 bitnyi adatot lehet átvinni.

A buszok másik fontos jellemzője a működési frekvenciájuk amit MHz-ben mérnek. Ez a mérőszám azt mondja meg, hogy az adott buszon egyetlen másodperc alatt hányszor változhat a jelvezetékek állapota az átvitel során. A busz teljes sávszélességét, azaz azt, hogy adott időegység alatt milyen mennyiségű adat vihető át rajta a buszszélesség és a buszfrekvencia szorzata adja. Például egy 32-bites és 33 MHz-en üzemelő buszon elméletileg 32*33 millió bit, azaz 1056 megabitnyi adat vihető át egyetlen másodperc alatt. A buszokon az adatok áramlásának szabályait protokollok rögzítik. A legismertebb PC-s buszrendszerek az ISA, a PCI és az IEEE 1394.

A PC-s buszvonalak főbb csoportjai:  ISA - XT gépeknél használatos. A többihez képest lassú. AT BUS - 286-os gépeknél alkalmazott ISA kiterjesztés. EISA - ISA fejlettebb változata jelentős sebességnövekedéssel. VESA Local Bus - processzor buszvonalára csatlakozó igen jó sebességű. PCI - intelligens buszmeghajtó az előzőek jó tulajdonságaival.

Órajel-frekvencia Az adatáramlás sebességét nagyban befolyásolja a vezérlő áramkör órajelfrekvenciája. Ennek értékét MHz-ben (megahertz) adják meg. A HZ, ami megmutatja, hogy másodpercenként hány műveletet kezdhet el a processzor.

Főbb gyártók a számítástechnikában A processzorok fejlődését a két nagy konkurens gyártó, az Intel és az AMD versengése határozta meg a legszemléletesebben.

További gyártók: A számítástechnika így a processzorok gyors ütemű fejlődésének köszönhetően napjainkban rohamosan nőnek a PC-eladások, a legtöbb rendszert értékesítők között vannak még: Dell, Hewlett Packard, Albacomp.

Napjaink processzorai: A legújabb hatodik generációs processzorok, a Pentium Pro, a Pentium Pro 2 és az AMD K6 illetve az AMD K6-2. Az első generációs CPU-kban 29ezer tranzisztor volt, a legújabbakban több mint ötmillió.

Intel Itanium 2 lapka 1 GHz-es amelyhez 1,5 megabájtos L3 gyorstároló van integrálva

32 bites Intel Pentium memóriával 64 bitesen érintkezik a sávszélesség növelése céljából. A 386 SX processzorok 16 bites memóriaműveletekkel de 32 bites regiszterekkel dolgoznak.

A bitszám növelésével együtt jár a processzorok belső regisztereinek szaporítása. Mivel egy modern processzor működtetésénél a memória elérése szűk keresztmetszetet jelenthet, több belső regiszter felhasználásával csökkenthető a memóriához forduló utasítások száma. Ebbe az irányba haladnak a RISC processzorok ahol a CISC körökhöz képest magasabb a felhasználható regiszterek száma. Egy processzor több Cache-memóriát tartalmaz vagy a cache memóriát közvetlenül a chipbe integrálták. A Pro (P6) esetében ez történt.