A MEMÓRIA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
A memória.
Memória.
A Memória Második rész.
Memóriák kategóriák ROM.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
Memória típusok csoportosítása, jellemzése
A számítógépes memória jellemzői
Belső memóriák tipusai
3. óra Kódok, adatok.
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Számítógép memória jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Memória típusai, jellemzői
Memóriák típusai, jellemzői
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Memóriák típusai, jellemzői
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A mikroszámítógép felépítése
A számítógép teljesítménye
VI.) Memóriák, memória szervezés
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Félvezető memóriák Elektronikus Eszközök Tanszéke
Processzor, alaplap, memória
A számítógép tárolóeszközei
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Memóriák.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- architektúrák dr. Kovács György DE AVK GAIT.
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
Memóriák képekben Takács Béla
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
A memória Cél: elektronikus adattárolás a munka közben: - operációs rendszer magja - eszközmeghajtó programok - elindított felhasználói programok - adatok,
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Memória áramkörök Készítette: Elek Vivien
RAM (Random Access Memory)
Memória áramkörök Név: Vígh Balázs
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Félvezető Memória elemek alapjai és használatuk
Az információ.
A számítógép tárolóeszközei
Előadás másolata:

A MEMÓRIA

Adatmennyiség mérése 1 bit = 1 bináris elemen tárolgató adat 8bit = 1 Byte 1024 Byte = 1 KB 1024 KB = 1 MB 1024 MB = 1 GB

Számok 2-es számrendszerben

Számok 10-es számrendszerben x10 0..9 Számrendszer alapja:10

Félvezető memóriák ROM PROM EPROM EEROM SRAM DRAM Maszk- programo- Fixérték tárolók Írható-olvasható tárolók Át nem programozható memóriák Átprogramozható memóriák ROM PROM EPROM EEROM SRAM DRAM Maszk- programo- zott áram- körök A felhasz- náló ál- tal egy- szer prog- ramozhat- tó eszkö- zök Röntgen vagy ult- raibolya sugárzás- sal töröl- hető és elektro mos úton progra- mozható áramkörök Elektro- mos úton törölhető és átprog- ramozható fixérték- tárak Statikus RAM-ok tartalmu- kat feszült- ség alatt fris- sítés nélkül megőrzik Dinamikus RAM-ok tartalmukat csak néhány ms ideig őrzik meg, frissítésre szorulnak

A ROM TÁR KAPCSOLATA A KÜLVILÁGGAL Címzés Adat ROM Vezérlés

EPROM

A memória felfogható egyszerű áramkörök sorozataként! Memóriák működése A memória felfogható egyszerű áramkörök sorozataként! Bináris elem

Adattárolás bináris elemeken 107

Az IBM kompatíbilis PC-k byte szervezésűek

A FET FELÉPÍTÉSE Forrás Nyelő Kapu Szigetelő anyag Szilícium

A MÁTRIX ELVI FELÉPÍTÉSE 1011

Dinamic Random Access Memory DINAMIKUS RAM Dinamic Random Access Memory Minden számjegynek egy bit tárolási helyre van szüksége A memóriacella egy FET tranzisztorból és egy kondenzátorból áll A bit értéke 1 ha van és 0 ha nincs töltés a kondenzátorban A kiolvasás után a kondenzátort azonnal fel kell tölteni A kondenzátor rövid idő alatt elveszti a töltést A hozzáférési idő 60-70 ns A cellák mátrixban helyezkednek el

FEJLŐDÉS A DINAMIKUS RAM TERÜLETÉN FPRAM (Fast Page RAM, gzors lapozású memória) EDORAM( Extended Data Out RAM, kiterjesztett adat kimenetű RAM) SDRAM (Synchronous DRAM, szinkron DRAM)

RAM típusok

A MEMÓRIA JELLEMZŐI Memória típusa Memóriaszervezés(bájtszervezésű memóriamodulok) Ciklusidő Adatsín szélessége Tokozás ( DIP, SIMM, DIMM)