F. Bacon (1561-1626) és a modern tudományok alapvetése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Advertisements

Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Matematika a filozófiában
Tudás, közösség, hatalom
és a legkevésbé teljes az
Fizika Bevezető 6. osztály.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Indukció, dedukció, transzdukció, abdukció és egyéb nyalánkságok
Logika Érettségi követelmények:
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Informatika.
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Kant és a transzcendentális filozófia
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Karl Popper: A tudományos forradalmak racionalitása (1975) Készítette: Takács Viktória november 7.
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Kant ( ) a szépről és a zseniről
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Máté András
Készítette: Brindzik Milán 9.b
Kutatásmódszertani dilemmák
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Bevezetés az újkori filozófiába. Miért új korszak? -szabad városok -polgárság (pénz és tudás) -egyház- és tekintély- ellenesség - ész.
Vidó Angelika 9.c. Tartalomjegyzék: Életútja Filozófiája A tudományok felosztása A filozófia három ága Ködképek (idolumok) A helyes módszer kiválasztása.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Mire van szükségünk a kémia órán? Könyv Munkafüzet Füzet Érdeklődés Figyelem Kitartás Szorgalom.
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Mérő László egyetemi tanár ELTE Pszichológiai Intézet Innováció Netlock, december 2.
Eredetileg a statisztika matematikai eszközöket igénybe vevő államháztartástant jelentett, vagyis azon módszerek gyűjteményét és elméletét, amelyek segítségével.
Az újkori filozófia főbb irányzatai – empirizmus és racionalizmus
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
A fizika mint természettudomány
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Nemzetek közötti kommunikáció
Kultúra és kommunikáció
Az enciklopédia szó jelentése
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
Az együttműködés és a tudomány iskolája
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
A kutatás filozófiája.
Előadás másolata:

F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése

I. A korabeli tudás kritikája - az eddigi ismeretek véletlenszerűen álltak elő, mert nincs - az eddigi ismeretek véletlenszerűen álltak elő, mert nincs - módszer a felfedezésekre - alkalmatlanok a vizsgálódás (logikai) eszközei - nincsenek gyakorlati célkitűzések ezek tehát a tudományos vizsgálódás kritériumai ezek tehát a tudományos vizsgálódás kritériumai

Novum Organum - mindenekelőtt új eszközökre van szükség - Novum Organum - utalás Arisztotelész Organonjára - mindenekelőtt új eszközökre van szükség - Novum Organum - utalás Arisztotelész Organonjára Miért alkalmatlan a szillogizmus a tudományos elméletalkotásra? - Mert nem követi a megismerés folyamatát Miért alkalmatlan a szillogizmus a tudományos elméletalkotásra? - Mert nem követi a megismerés folyamatát megismerés: egyedi jelenségek => általános axiómák - indukció megismerés: egyedi jelenségek => általános axiómák - indukció szillogizmus: - általános kijelentések => egyedi következtetések - dedukció - a szillogizmusok gyors általánosításra kényszerítik a kutatókat - a szillogizmusok gyors általánosításra kényszerítik a kutatókat

2. Az emberi megimerőképesség általános kritikája - idólum-elmélet Az ismeret az emberi megismerőképesség függvénye, ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyiben és hogyan torzulhat az ismeret, illetve hogyan lehet a torzítást csökkenteni. Az ismeret az emberi megismerőképesség függvénye, ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyiben és hogyan torzulhat az ismeret, illetve hogyan lehet a torzítást csökkenteni. "... mind az érzékek, mind az elme képzetei az ember hasonlatosságára, nem a világegyetem hasonlatosságára jönnek létre. Az emberi értelem görbe tükre a tárgyak sugarainak: saját természetét a dolgok természetével összekeverve eltorzítja és meghamisítja a dolgokat.” a torz ismeretek, a helytelen fogalmak és helytelen képzetek megszállják az emberi elmét, és nem hagyják, hogy a dolgokat olyannak lássuk, amilyenek azok önmagukban. Ezeket nevezi B. összefoglalóan ködképeknek (idólumoknak). a torz ismeretek, a helytelen fogalmak és helytelen képzetek megszállják az emberi elmét, és nem hagyják, hogy a dolgokat olyannak lássuk, amilyenek azok önmagukban. Ezeket nevezi B. összefoglalóan ködképeknek (idólumoknak).

A négyféle ködkép 1. a törzs ködképei 1. a törzs ködképei - az öröklött, természeti adottságok 2. a barlang ködképei 2. a barlang ködképei - a szerzett kulturális meghatározottságok 3. a piac ködképei 3. a piac ködképei - a helytelen nyelvhasználat 4. a színház ködképei 4. a színház ködképei - a filozófiai elméletek

3. A természet igaz megismerésének alapelvei eszközök eszközök - logikai – (indukció, definíció, terminológia, logikai törvények) - materiális (műszerek) módszer módszer - megfigyelés - kísérletezés - a tárgyterület körülhatárolása gyakorlati cél gyakorlati cél - a tudás alkalmazása – technika

Az ember és a természet viszonya megváltozik - a megismerésben kezdeményezőként fellépni - vizsgálat, fürkészés, faggatás - a megismerésben kezdeményezőként fellépni - vizsgálat, fürkészés, faggatás - kiismerni, az ismeret által uralni a természetet - "A tudás hatalom." - kiismerni, az ismeret által uralni a természetet - "A tudás hatalom."