KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Advertisements

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Az ÖKOISKOLÁK szerepe a közoktatás fejlesztésében
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Természeti erőforrások védelme
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
NEVELÉSELMÉLET.
Globális problémák.
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
A tanárképzés szerkezete
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Reflektív gondolkodás
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Eszterházy Károly Főiskola, Eger Neveléstudományi Doktori Iskola Médiainformatika intézet Komenczi Bertalan Oktatás- és Kommunikációtechnológia.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
1961-ben alapított intézmény Létszám: 770 fő Osztályok száma: 24 Az engedélyezett pedagógus státusz: 63 Az engedélyezett pedagógiai munkát segítő: 9,5.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
EKE NTDI-DIGITÁLIS PEDAGÓGIA PROGRAM 2017
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
Előadás másolata:

KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Gaál Gabriella Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudományi Tanszék gaalgabi@ektf.hu

Gyulai István figyelmeztetése: „ A fenntarthatóság a környezet és társadalom minden kérdését együttesen szemlélő és megfontoló tudatos társadalmat követel. Nemcsak tudatos döntéshozókra, társadalmi csoportokra, de minden egyes ember változására, tudatosságára, együttműködésére is szükség van.”

A cél megvalósulása a pedagógiában: Az ENSZ a 2005-2015 közötti éveket a „Fenntarthatóság pedagógiája” évtizedének nyilvánította. Bevezetésre került a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia. A közoktatási intézményekben a pedagógiai program részévé vált a helyi környezeti nevelési program.

A környezetről, a környezetben, a környezetért.

A környezetről = környezeti problémákról szóló ismeretek átadása A földi rendszer alapfogalmainak megismerése. Az élettelen, az élő, a társadalmasított Föld fogalma.

A környezeti alapproblémák történeti megközelítése Ember és környezete a fémek használatának kezdetéig. A fémek használatának kezdetétől a történelmi középkorig. A történelmi középkortól a XXI. századig.

Napjaink globális és lokális problémái A népesedés. Az urbanizáció. A fogyasztás. Az ipari termelés és a mezőgazdaság hatása a környezetre. Az élővilág pusztulása.

A földi rendszer megváltozott működésének jelei Globális klímaváltozás. Az ózonpajzs elvékonyodása. Az elsavasodó környezet. A világóceánok szennyezettsége. A génkészlet pusztulása.

Védett természeti és kulturális értékeink Nemzeti Parkok, védett természeti értékek megismerése. Világörökségek Magyarországon.

A környezetben = a környezetnek, mint a tanulás eszközének megismerése A környezeti nevelés olyan értékek felismerésének és fogalmak meghatározásának folyamata, amelyek segítenek az ember és környezete kapcsolatának megismerésében; az értelmezéshez szükséges készségek és hozzáállás kifejlesztésében. Hatást gyakorol a környezet minőségét érintő döntéshozatalra, személyiségformálásra, egy széles értelemben vett viselkedésmód kialakítására.

A környezeti nevelés jellemzői Múlti-és interdiszciplináris. Rendszerszemléletre nevel. Lokális és globális egyszerre. Analisztikus és holisztikus. Értelmi és érzelmi nevelés is. Folyamatos és élethosszig tartó. Alternatív gondolkodás elsajátítását segíti. Aktuális és jövőbe tekintő egyszerre. A megfelelő viselkedési normákat alakít ki.

Környezeti nevelés a tanítási órákon Természettudományos összetevők. Humán összetevők. Technikai összetevők. Testkultúrához kapcsolódó összetevők.

Környezeti nevelés tanórán kívüli, iskolai formái Szakkörök. Tanulmányi versenyek. Pályázatok. Akciók. Tematikus hetek. Zöld Napok.

A környezeti nevelés iskolán kívüli szervezeti formái

Módszertani specifikumok Projektmódszer. Tréningmódszer. Drámapedagógia. Szerepjátékok.

Környezetért = környezettel szembeni gondoskodó magatartás és egyéni felelősség kialakítása.