Szociális tanulás formái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
A sportszocializáció.
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Kapcsolattartás a szülői házzal
A kölcsönös befolyásolás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Család.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
A személyiség.
Peremen billegő fiatalok
„Férfinak és nőnek teremtette”
Nevelés- és oktatásszociológia
Szocializáció Fogalmak:
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A média mint nevelési intézmény
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
Szocializáció (első előadás).
Szociális tanuláselmélet
A cigányság integrációja Magyarországon
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
A gondozás,nevelés egysége
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Alfred Adler individuálpszichológiája
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
A SZOCIALIZÁCIÓ.
A gyermek erkölcsi fejlődése
Szocializáció és fejlődés
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Kultúra és Szocializáció
Az emberi tanulás.
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Nyelvi szocializáció – Eltérő utak a nyelvhez. A nyelvi szocializáció Utal egyfelől a szocializációnak azokra a részfolyamataira, amelyek a nyelv használata.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Az én szüleim és a te szüleid
Csillag Ferenc Közoktatási szakértő Március 30.
Nevelés és nevelői attitűdök
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Az alapvető művelődési igények meghatározói
A szocializáció. A családi és az intézményes szocializáció fő jellegzetességei. Szocializációs zavarok.
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Jelen és jövő A Budaörsi Nevelési Tanácsadóban. Mi történik a Nevelési Tanácsadóban? Vizsgálunk Szakvéleményt írunk Terápiát végzünk, gyógyítunk (rajz,
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
1. Anya – gyermek kapcsolat
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Személyiségfejlődési zavarok
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
A szocializáció folyamata
Az érzelmi és az értelmi szabályozás egyensúlya a kisgyermek fejlődésében  (Az iskolai életre való felkészülés érzelmi társas meghatározói) A játék, mint.
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Neveléslélektan Debrecen
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Szociális tanulás formái Szocializáció Szociális tanulás formái

Szeretettel köszöntök mindenkit! Az előadás keretében arról fogunk beszélgetni, hogy mit értünk szocializáció alatt és melyek a szociális tanulás formái

Használati útmutató Első dia Segítség Tartalom Előző dia Következő dia Utoljára megtekintett dia Utolsó dia

Tartalom Szocializáció A szocializáció közege, eszköze Utánzás Késleltetett utánzás Modellkövetés Modellkövetés okai Azonosulás (identifikáció) Belsővé tétel (interiorizáció) Elérhetőségek

Szocializáció A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés folyamata. Olyan folyamat, amelyben az egyén elsajátítja az együttélés szabályait, a lehetséges és elvárt viselkedésmódokat  megtanul emberi módon élni és viselkedni. A szocializáció nem ér véget valamely életkorral, hanem az egész életet átszövő folyamat.

A szocializáció közege, eszköze A gyermekkori szocializáció a személyes én kibontakozásával veszi kezdetét. A társas hatások közvetítésének fő tényezője ekkor még a család, mint elsődleges szocializációs kiscsoport. A szociális tér bővülésével (óvoda, iskola) a kortárscsoportok válnak jelentőssé. A szocializáció eszköze a kommunikáció, amely megvalósítja, realizálja az emberek közti kapcsolatokat.

Utánzás A legtöbb emberi viselkedés utánzó jellegű. A csecsemők 7-8 hónapos korukban kezdenek el utánozni. Cirkuláris reakció: először a szülő utánozza a csecsemőt, majd a gyermek a szülőn látottakat - tulajdonképpen saját mozdulatait, gesztusait - ismét utánozza. Ennek a kezdetleges, korai utánzásnak az a sajátossága, hogy nem késleltethető.

Késleltetett utánzás A késleltetett utánzást 1,5-2 esztendős kortól figyelhetjük meg. Ilyenkor már a kisgyermek másnap is képes bemutatni egy személy mozdulatát vagy arcjátékát. A korai gyermeki utánzás nem szándékos törekvéssel jön létre. A gyermek akaratlanul is azt csinálja, amit a környezete Az utánzás az empátia talaján fejlődik ki

Modellkövetés A későbbi gyermekkorban és felnőttkorban már tudatos modellkövető viselkedés figyelhető meg. A gyermek és a felnőtt már nem mindenkit utánoz, csak azt a személyt, akit modellül választ. A modellválasztásban szerepet játszó tényezők: - a modell szemünk előtt elért sikere - szerepirigység - szociális hatalom - büntetés elkerülése

Modellkövetés okai A modell a szemünk előtt elért sikere: pl. a kisebb testvér látja, hogy a nagyobb mivel ér el sikereket és követi a viselkedését. Szerepirigység: a gyerek kicsi korától felnőtt szeretne lenni, irigyli a felnőttszerepet, ezért átveszi a felnőttre jellemző magatartásformákat. Szociális hatalom: hagyományos családokban az apáé, modernebb családokban az anyáé is Büntetés elkerülése: azért választ modellül egy személyt, mert fél, hogy az illető különben bántaná, megbüntetné őt.

Azonosulás (identifikáció) Az azonosulás Freud elméletének kulcsfogalma: az egyén kiválaszt egy neki megfelelő modellt és megpróbál olyan lenni, mint a kiválasztott modell. Az első, legkorábban meginduló identifikációt az anya váltja ki: távollétében megjelenik az ún. szeparációs felélem a gyermekben. A feszültség oldására elkezd úgy viselkedni, mint az anya. Negatív identifikáció: egy személy arra is szolgálhat modellül, hogy hogyan ne viselkedjünk.

Belsővé tétel (interiorizáció) A szocializációs folyamat legmagasabb szintje. A modell-követésnek azt a legmagasabb szintű formáját nevezzük így, amikor az egyén azért fogadja el a másik személy befolyását, mert az egybevág saját belső értékrendszerével. A szereteten alapuló interiorizáció a szabály belső elfogadását eredményezi, az ún. belső kontroll kialakulásához vezet. Az erkölcsi normák, szokások, a lelkiismeret is ezen az interiorizációs folyamaton alapul.

Készítette: Batta Andrea Szociálpedagógia szak, II. évfolyam Tel.: 06-20/510-38-37 e-mail: a.batta81@freemail.hu