A biomonitoring és a környezetállapot értékeléssel kapcsolatos alapfogalmak Dr. Kárász Imre egyetemi tanár EKF Környezettudományi Tsz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A környezetszennyezés forrásai
Advertisements

Energia a középpontban
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Energiatermelés külső költségei
Környezeti kárelhárítás
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Készítette: Kálna Gabriella
TÁJAK MONITOROZÁSA Dr. Kárász Imre egyetemi tanár Biomonitoring…/6.
Hidrológiai monitoringrendszerek
Környezetértékelési módszerek
Környezeti hatásvizsgálat (1.) Alapfogalmak, a KHV helye és szerepe a környezet vizsgálatok rendszerében Biomonitoring/9. Dr. Kárász Imre egyetemi tanár.
MONITORINGRENDSZEREK
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Természeti erőforrások védelme
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
„Balaton” TÁMOP A-11/1/KONV Az egyedi tájértékek és kataszterezésük a Kaposvári Egyetemen Pál-Fám Ferenc Kazinczi Gabriella.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Az államigazgatási adatvagyon közcélú hasznosításának lehetőségei Kodaj Katalin.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
6. tétel.
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Szünbiológiai alapfogalmak
A pszichikumról általában
Kovács Atila Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgató ÚTÜGYI NAPOK A közúthálózat állapota és fenntarthatósági stratégiája a jelenlegi.
Levegő szerepe és működése
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Levegőtisztaság védelme
A tavak eutrofizációja
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Dozimetria, sugárvédelem
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Egyed alatti szerveződési szintek
Környezetvédelem.
Készítette: Májer Dávid
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Globalizáció és környezeti problémák
Környezetvédelem.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
HACCP rendszer.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
ÖKOLÓGIA.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Információk Szentesi Árpád, egyetemi docens
Életközösségek a Földön
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

A biomonitoring és a környezetállapot értékeléssel kapcsolatos alapfogalmak Dr. Kárász Imre egyetemi tanár EKF Környezettudományi Tsz.

Biológiai marker Az élőlény (szervezet) alaki, működésbeli kémiai folyamataiban bekövetkező változás ált. külső hatásra (ártalomra) gyorsan jelentkezik, méréssel kimutatható még a maradandó károsodás (betegség) kialakulása előtt (Legegyszerűbb formája a biológiai monitorozás, amikor valamelyik egészségkárosító elem, ve-gyület (pl. vérólomszint, doppingszer) kerül kimutatásra a szervezetben.)

Biológiai marker (példák) Dopping vizsgálatok-nál különböző teljesít-ményfokozó szerek kimutatása történik. A vérólomszintnek a WHO ajánlása szerint a lakosság 98 %-ánál 20 mikrogram/liter alatt kell lennie (- ben-zin ólommentesítése)

Biológiai monitorozás Állati vagy emberi eredetű anyagok (vér, vi-zelet, haj, köröm, fog, toll, szövetminta) vizsgálata annak megállapítására, hogy a környezetben található szennyezőanya-gokból mennyi található egy adott időpont-ban a mintában, amely értékből következ-tetni lehet az expozíció mértékére. (Becslés).

Biológiai monitorozás (példa) Montánában (USA) méhek-kel monitorozzák a vegyi üzemek szennyezőanyag kibocsátásának hatótá-volságát. A méheket „be-tanítják” bizonyos vegyü-letekre, azokat felismerik és begyűjtik a virágporral. A méhek közül vett min-tákat analizálják.

Biomonitoring A környezet állapotának nyomon követése biológiai objektumok felhasználásával. Alapja az indikációs elv: a biológiai objektu-mok ill. azok változásai jelzik a környezet állapotát ill. annak változását

Indikátorszervezetek (biológiai indikátorok) Jelenlétükkel, hiányuk-kal vagy genetikai tu-lajdonságaik megvál-toztatásával jelzik (in-dikálják) a releváns környezeti tényezőket pl.: vérehulló fecskefű – nitrogéndús talaj; pl.:sziki sóvirág – szikes talaj

Ökológiai indikáció Az indikáció specális, a szünbiológiára alkal-mazott esete, amelynek lényege az, hogy a szünbiológiai jelenségek (pl. populációk, biocönózisok viselkedései) jelzik a létrejöt-tükben szerepet játszó, azaz ténylegesen ható tényezőket. Indikátum = indikátormintázat (maga a jelenség) Indikándum = háttérmintázat (a mintázatok létrejöttéért felelőssé tehető tényezők

Ökológiai indikáció (példa) Indikátor jelenség: Oázis a sivatagban Indikátum (indikátormintá-zat): az oázisban pálma-fák és a jelenlétükben megélni képes fajok vannak Indikandum (háttérmintá-zat): tartósan a pálmaliget megélhetéséhez szüksé-ges mennyiségű édesvíz van jelen

Indikáció A populációk jelenlétükkel ill. fenotipusos tulajdonságaikkal jelzik a környezeti té-nyezőket, ill. azok változásait. Minden fe-netikai (pl. alaktani, fejlődésbeli, táplálko-zásbeli, viselkedéstani, társulástani) jelen-ség mögött egy vagy több ökológiai jelen-ség (hatás) áll. Pl. a szobanövény levelei a fény felé fordul-nak, mert érzékelik a fény irányát.

Biokoncentráció és bioakkumuláció Biokoncentráció: az a folyamat, amelynek során az élőlények különféle kémiai elemeket, vegyü-leteket, mérgező anyagokat (pl. nehézfémsók, növényvédőszerek stb.) a környezeti koncentrációnál nagyobb mennyiségben halmoznak fel a szervezetükben. Bioakkumuláció: a környezetből valamely anyag, elem, vegyület felvétele és fokozatos felhalmo-zása a szervezetben.

Biomagnifikáció Az életközösségekben lezajló olyan folyamatok sorozata, amely a tápláléklánc magasabb szintjén levő szervezetekben valamilyen kémiai anyagból magasabb koncentráció kialakulásához vezet. Példa: Minamata-betegség

Környezeti adat, adatbázis, adatbank, adatszolgáltatás Környezeti adat: a környezet minőségéről vagy állapotáról szóló információ (általában mérési, felvételezési adat); Környezeti adatbázis: adott terület környezeti adatainak összessége; Környezeti adatbank: adott terület környezeti adatainak és információnak olyan rendszere, amely lehetővé teszi az adatok és információk kívánt szempontú tárolását, új adatok fogadását, az adatok csoportosítását, visszakeresését és feldolgozását a rendelkezésre álló műszaki és szervezési eszközökkel; Környezeti adatszolgáltatás: a környezetről rendelkezés-re álló adatok kezelése és nyilvánosságának törvény ál-tal meghatározott biztosítása.

Környezetállapot Környezetállapot: a bioszféra tetszőleges kiterjedésű részén (vagy kiválasztott területén) a természetes alkotók és a mesterséges (az ember által alkotott) létesítmények fizikai, kémiai és biológiai paramétereinek összessége, valamint ezek egymásra hatásainak rendszere.

Környezetállapot-felmérés Az a folyamat, cselekvés sorozat, amellyel egy adott terület környezetállapot értékeléséhez szükséges adatokat és információkat összegyűjtik. Állapotfelmérés: Valamely működő üzem működésének környezetvédelmi szempon-tú felülvizsgálata

Környezetállapot-értékelés A környezet elemeinek (föld, víz, levegő, élővilág, táj, települések) és egészének jellemzésére szolgáló paraméterek meghatározása és összehasonlítása a kívánatos és/vagy szabványokba (határértékekbe) foglalt állapotjellemzőkkel. Interdiszciplináris elemzést jelent, a környezet-állapot változását ökológiai, humánökológiai (közegészségügyi), valamint gazdasági (erő-forrás-használhatósági) szempontból egyaránt minősíti.

Környezetdiagnosztika A környezetállapot meghatározásának és változá-sai felismerésének tudománya ill. gyakorlata