Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Levegő szerepe és működése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Levegő szerepe és működése"— Előadás másolata:

1 Levegő szerepe és működése
Készítette: Akusztika Mérnöki Iroda Kft.

2 1. kép: A levegő összetétele (http://free.x3.hu)
A Földet körülvevő gázok elegye. A légköri levegő felszínközeli összetétele: Nitrogén N térfogat % Oxigén O térfogat % Argon Ar térfogat % Neon Ne ppm Hélium He 5.24 ppm Kripton Kr 1.14 ppm Xenon Xe 0.08 ppm Szén-dioxid CO ppm Metán CH4 1.7 ppm Hidrogén H2 0.5 ppm Dinitrogénoxid N2O 0.31 ppm Ózon O ppm Vízgőz H2O X 10-2 térfogat% 1. kép: A levegő összetétele (http://free.x3.hu)

3 Meteorológiai paraméterek
A meteorológia a tudományok egyik gyakorlati ága Elsősorban azokra a meteorológiai paraméterekre légköri jelenségekre utalunk, melyek közvetlen kapcsolatban vannak a légszennyező anyagok légköri terjedésével A légszennyeződés meteorológia fő ágai: diffúzióklimatológia, színoptika, légszennyező folyamatok modellezése, levegő kémiai, légkörfizika. A szélsebesség, szélirány,azok a paraméterek melyekből gyakorisági adatokat lehet előállítani. A levegőbe kerülő szennyező anyagok jelentős része bizonyos idő és távolság megtétele után kiülepszik (száraz ülepedés), vagy a csapadékkal együtt kimosódik (nedves ülepedés). szélsebesség, hőmérséklet, szélirány, csapadékmennyiség mérése, előrejelzése nemcsak az emberek mindennapi tájékoztatására, figyelmeztetésére szolgálnak( időjárás), hanem jelentősen befolyásolják azokat a légköri jelenségeket, melyeknek együttesen van szerepe a szennyezőanyagok viselkedésében is a levegőben

4 Meteorológiai alapfogalmak és definíciói (1.)
Szél: A levegő vízszintes irányú mozgásai. Szélsebesség: Szélmezőben mozgó levegő által időegység alatt megtett út. m/s-ban vagy km/h-ban kifejezve. Talajközeli szél: Szabadtérbe telepített szélmérővel mért légáramlás, ami a vizsgált területre jellemző. A mérés 10 m-es magasságban történik. Településeken meg kell különböztetni a tető szint alatti és feletti légáramlást. Magassági szél: A füstfáklya átlagos magasságára jellemző áramlás. Meteorológiai toronymérésekkel határozzák meg, vagy ha a domborzat által befolyásolt a terület, közeli hegycsúcsra telepített mérőállomással regisztrálják. Szélprofil: A szélsebesség magasságtól vagy távolságtól függő ábrázolása.

5 Meteorológiai alapfogalmak és definíciói (2.)
Áramvonalak: Az egy időben mért széladatokból kiszámított és megrajzolt légpálya. Települések áramvonalait a tető szint feletti légtérre jellemző széladatokból kell meghatározni. Szélmező: A szélirányt jellemző áramvonalak területre vonatkozó rendszere. Trajektória: Egy térbeli görbe, mely a mozgó légrészecske véges idő alatt történő mozgását mutatja. A légszennyező anyag nagytávolságú terjedésének vizsgálati eszköze. A magassági szélmérések adataiból határozzák meg. Szélcsend: A légmozgás hiánya. A tényleges szélcsendet nem szabad összekeverni a látszólagos szélcsenddel, amikor a szél a szélmérő műszer érzéketlensége miatt reagál a légmozgásra. A gyakorlatban a szélcsend a 0,3 m/s-nál gyengébb szél. Pártatartalom: Megadja, hogy az adott hőmérsékletű légkör maximális vízgőz kapacitásához képest hány százalékát éri el a levegőben a vízgőz mennyisége. A pára a Nap melege hatására elpárologtatott víz, mely vízgőz formájában a levegőbe kerül. A környezeti levegő hőmérsékletének növekedésével együtt a légkör pára-kapacitása növekszik.

6 Felhasznált irodalom Dr. Nagy Géza - Dr. Papp Zoltán: Levegőtisztaság-védelem MSZ-21460/2-78 szabvány


Letölteni ppt "Levegő szerepe és működése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések