Orbitál tipusok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Sportorvosi igazolás érvényessége
Készítette: Bráz Viktória
A ptc oldalakról egy rég tanult bölcsesség jut eszembe: „nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar” ELTÉRÉSEK ÉS HASONLÓSÁGOK A PTC OLDALAK KÖZÖTT.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok 1.
I S A A C N E W T O N.
Elemek-atomok gyakorló feladatok
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Az elektronika félvezető fizikai alapjai
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
Napenergia-hasznosítás
Deltaéderek: szabályos háromszögekkel határolt szabályos testek
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Szilárd anyagok elektronszerkezete
Sokrészecske-rendszerek
Kémiai kötések.
ATOMOK ELEKTRONSZERKEZETE
A memóriák típusai, jellemzői
Az elemek periódusos rendszere
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
A többelektronos atomok elektronszerkezete
Lineáris algebra.
3. A TÖBBELEKTRONOS ATOMOK SZERKEZETE
Ami kimaradt....
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
2. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Az elemek periódusos (= ismétlődő) rendszere
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Összetett adattípusok
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
Az elektronburok szerkezete
Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk oldal.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az atom szerkezete Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
Az elemek csoportosítása
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Az atom felépítése.
Atommodellek Mi az atom? Mit jelent az atom szó? Mekkorák az atomok?
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
A félvezetők működése Elmélet
Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.
Alhéjak és orbitalok relativ energiaszintje
Atom - és Elektronpályák
Középértékek – helyzeti középértékek
Egyszerű ionok képződése
Munka.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A kvantum rendszer.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atommag alapvető tulajdonságai
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Az atomok szerkezete.
A szoftver mint komplex rendszer: objektumorientált megközelítés.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
PERIÓDUSOS RENDSZER film.
FELTÁRUL AZ ELEMEK RENDSZERE
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
Az elektronburok szerkezete
Tárgyak műszaki ábrázolása Merőleges vetítés
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Orbitál tipusok

Alhéj:A különböző atompályák alhéjakba tömörülnek Alhéj:A különböző atompályák alhéjakba tömörülnek. Egy alhéjba tartoznak az azonos nagyságú és alakú atompályák. Megkülönböztetünk s, p, d, és f alhéjat. Ez azokra az elemekre vonatkozik, amelyek a periódusos rendszerben benne vannak. Vannak még alhéjak, ezekkel kapcsolatban hipotézisek, de anyag, atom, ami több ilyen alhéjfajtát tartalmazna, olyan nincs. Alhejak

Egy-egy elektronhéjon annyi elektron keringhet, ahány elfér rajta Egy-egy elektronhéjon annyi elektron keringhet, ahány elfér rajta. Férőhely szempontjából az egyes elektronhéjakon szigorúan meghatározott számú elektron kering: az első héjon 2 elektron, a másodikon 8 elektron, a harmadikon 18 elektron, stb. Bármely atom elektronjainak számát a 2n2 képlettel számoljuk ki, ahol az n a héjak sorszámát jelenti.

s tipusu orbital Gömb alakú , egy héjon belül egy ilyen orbitál lehet és rajta két elektron. Az s alhéjnak egy gömbszimmetriás orbitálja van, amelyben 2 elektron tartózkodhat.

p tipusu orbital Lebeny alakú egy héjon belül három ilyen tipusu orbitál lehet és rajta 6 elektron. A p alhéjat 3, egymásra merőleges, bilobális alaku orbitál alkotja.Ezek a térben a 3 koordinatatengely (x y z) felé iranyulnak.

d tipusu orbital Bonyolultabb szerkezet ,1 héjon belül 5 ilyen orbitál létezhet és rajta 10 elektron. A d alhéj 10 elektronnal telitődik, amelyek 5 d-orbitálban tartózkodnak.

f tipusu orbital AZ f-tipusu pálya bonyolúltabb alaku,7 azonos energiáju f-pálya létezik. Az azonos energiaszintü és azonos téralkatu orbitálok alhéjat alkotnak. Az elektronhéj egy vagy több alhéjbol épül fel. Az alhéjat valamely héj azonos tipusu pályajin lévő elektronok népesitik be. Ugyanabba az alhéjba tartozó elektronok energiája azonos. Az f-alhéjat 7 f-orbitál alkotja , amelyben összesen 14 elektron tartózkodhat.

Keszitette: Budai Adina Sámel Erzsébet Szabó Rolland Lucza Bernadett Székely Gergő Fazakas Zsófia Boldizsár Ágota Boros Ágnes