Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elektronburok szerkezete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elektronburok szerkezete"— Előadás másolata:

1 Az elektronburok szerkezete

2 ElektronhéjakElektronhéjak kiépülése kiépülése
4. N (32e) 3. M (18e) 2. L (8e) 1. K(2e) Tartózkodási valószínűség ATOMPÁLYA 90% Pályaenergia Kálium

3 Pályaenergia – akkor szab
Pályaenergia – akkor szab. fel, ha az elektron a magtól igen nagy távolságból az adott atompályára lép. (KJ/mol) Elektronhéj – közel azonos méretű atompályákon mozgó elektronok Alapállapot – atom legstabilabb állapota Gerjesztett állapot – nem stabil, elektronok távolabb ugranak E befektetés miatt Elektronok tulajdonságait kvantumszámokkal írjuk le. Az atom bármely elektronja négy kvantumszámmal jellemezhető

4 A főkvantumszám (n) értéke 1, 2, 3 (K, L, M, N )stb
A főkvantumszám (n) értéke 1, 2, 3 (K, L, M, N )stb. pozitív egész szám, megadja, hogy az elektron hányadik héjon van. Héj mérete. A mellékkvantumszám (ℓ), értéke 0, 1, …, n−1 lehetséges, tehát az adott héjon (adott n esetén) n-féle különböző mellékkvantumszám lehetséges. A mellékkvantumszám megadja, hogy az elektron az elektronhéjon belül melyik alhéjon (s, p, d, f, …) található. A mágneses kvantumszám (m) értéke egész szám lehet −ℓ-től +ℓ-ig terjedőleg (a 0-t is beleértve), így (2·ℓ + 1) különböző értéket vehet fel. A mágneses kvantumszám, adott alhéj esetén, a pályák irányát adja meg, tehát egy adott alhéj esetén m értéke alapján meg tudjuk állapítani, hogy az elektron melyik pályán található. A spinkvantumszám (ms) értéke +½ vagy −½ lehet. Egy adott pályára maximálisan két elektron kerülhet, ezek mindig ellentétes spinkvantumszámmal rendelkeznek. Az elektronok cellás jelölésénél a spint nyíllal jelöljük, a felfelé és lefelé mutató nyíl két ellentétes spinű elektront jelöl.

5 K héj 1 alhéj: s L héj 2 alhéj: 2s, 2p M héj 3 alhéj: 3s, 3p, 3d
N héj 4 alhéj: 4s, 4p, 4d, 4f K L M N

6

7

8 Elektronhéjak feltöltődése
Energiaminimumra törekvés: az elektron mindig a legalacsonyabb energiájú betöltetlen pályára kerül. Pauli elv: egy atomban nem lehet olyan elektron, aminek mind a 4 kvantumszáma megegyezik. Egy pályára maximálisan két elektront lehet elhelyezni. Hund-szabály: egy atom alhéján az elektronok úgy helyezkednek el, hogy közülük minél több legyen párosítatlan.

9 Oxigén és Kén elektronszerkezete
Atomtörzs

10 E Kiépülés sorrendje 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p 5s 4d 5p 6s 4f 5d 6p 7s 5f 6d 7p K L M N O

11


Letölteni ppt "Az elektronburok szerkezete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések