 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Az A vércsoport.
A Drog és a Kábítószer fogalma
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Kémia Hornyák Anett Neptun-kód: XIGGLI
Elképesztő ajánlat bármilyen AVON Sun termék vásárlása esetén  Mitől új: Új Activi D-technológia, továbbfejlesztett formula Új csomagolás  Miért fontos.
ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A vér.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Alkoholizmus.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Vér.
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
AIDS Világnap: december 01..
A fölgáz és a kőolaj.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Az alternatív energia felhasználása
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Az üvegházhatás és a savas esők
Az emberi tanulás.
Szappanok káros hatása
E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,
Készítette: Kiss László
Erythropoietin Mi is az az EPO?.
Készítette: Forgács Gergely
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete
A JELI ARBORÉTUM A természettel bármikor és szinte bárhol találkozhatunk. De az arborétumban tett séták teljesen mások.
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Megújuló energiaforrás
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
Több kettőskötést tartalmazó szénhidrogének
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS I. 6. Légi közlekedés Forrólevegős hőlégballonok 1783-tól kezdve, amikor nyílt tűzről felszálló forró levegővel meghajtott.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
A vérkeringés szerepe.
Csészealj pesszáriumok – Lyukacsos csészealj pesszáriumok
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
E= egyszerű választás T= többszörös választás
A légzési gázok szállítása
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Halgazdálkodási Tanszék XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas EGYES GAZDASÁGILAG FONTOS HALFAJOK.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
A vércsoportok és a szervátültetés Rh-faktor, májátültetés, csontvelő átültetés.
A VÉR FELÉPÍTÉSE ÉS FELADATAI KÉSZÍTETTE: RÁCZ KATA.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Készítette: Jankó Zsuzsanna Ilona
A folyadékállapot.
A vér. Szerepe: - különböző anyagokat szállít a testen belül Ez az ANYAGSZÁLLÍTÁS → életjelenség sejtekhez ami szükséges ami felesleges odaszállít elviszi.
A légzési gázok szállítása
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi vért helyettesíthetné. A baleseti szituációk mellett a művér katonai célú felhasználása is nagy jelentőséggel bírhat.

 Horváth István dollármilliókat érő találmánya iránt a magyar hatóságok nem biztos, hogy érdeklődnek. Külföldről azonban már most óriási az érdeklődés - a magyar kutató azonban nem akarja kivinni találmányát.

 A mesterséges vérkészítmények kifejlesztésére két alapvető megközelítés létezik: a vér természetes oxigénszállító molekulájának, a hemoglobinnak alkalmazása, illetve oxigénszállításra alkalmas, mesterséges úton létrehozott vegyületek, ún. fluorozott szénhidrogének felhasználása.

 A hemoglobin-készítményekhez a vér oxigénszállító molekuláját lejárt szavatosságú emberi donorvér vagy marhavér vörösvértestjeiből szabadítják ki. A vörösvértest külső hártyájának eltávolítása után az állati hemoglobin beadható embernek is, illetve a humán készítmény vércsoporttól függetlenné válik. Szabad formában azonban a hemoglobin-molekula nem alkalmas a felhasználásra (vesekárosító és vérnyomásemelő hatása miatt).A molekulák közötti keresztkötések létrehozása, a polimerizáció, a "becsomagolás" mind javítottak az alkalmazhatóságon.

 A fluorozott szénhidrogének (perfluorokarbon, PFC) képesek szállítani a vérben, majd a szükséges helyen leadni az oxigént és szén-dioxidot. Az 1980-as években elsőként kifejlesztett PFC-alapú vérpótlót azóta többszörösen továbbfejlesztették, a kezdeti mellékhatásokat kiküszöbölték, és világszerte történtek sikeres kipróbálások embereken. Használatuk széles körű elterjedését akadályozza, hogy csak a normálisnál magasabb oxigénbevitel mellett működnek (tehát pl. műtéteknél, amikor lélegeztetik a beteget.)

A művér létrehozására irányuló kutatások:  Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján nyomon követhető a hazai vérkészlet mindenkori állapota.  A véradóktól származó vérrel szemben a mesterséges vérpótló szer szobahőmérsékleten és sokkal hosszabb ideig lenne eltartható, ráadásul sűrű krém formájában lehetne tárolni, majd felhasználás előtt vízzel hígítani - ezáltal sokkal könnyebben lehetne szállítani, mint a folyékony vért.

 A vér legfontosabb feladata az, hogy oxigént és tápanyagokat szállít a szövetekhez, és szén-dioxidot, illetve bomlástermékeket szállít el onnan. Amennyiben ez - például hirtelen, nagy mennyiségű vérvesztés következtében - akadályokba ütközik, az a beteg halálát okozhatja. Ma még csak véradóktól származó vér adásával lehet segíteni.

 A művér elnevezés nem egészen pontos, mert a mesterségesen előállított készítmény csak a vér oxigénszállító feladatát pótolná. Az emberi vér ugyanakkor számtalan más feladatot is ellát (pl. kórokozókkal szembeni védekezés, véralvadás), tehát a vérpótló készítmények valójában mesterséges oxigénhordozók lesznek.

 Az elméleti, ideális vérpótló készítménynek számos előnye lenne a donoroktól származó vérrel szemben: - vércsoporttól függetlenül bárkinek beadható, a vércsoport-meghatározás elhagyása harctéri vagy baleseti körülmények között nagy előnyt jelent; - sokkal hosszabban eltartható (néhány hét helyett akár egy-két évig is), és nem igényel hűtést; - a fertőzések átadásának kockázata minimálisra csökkenthető; - nagy mennyiségben előállítható, ezért készletet lehetne felhalmozni.

Készitette: Korn Roland úr Lieb Rolandúr