A pénz biztonsági elemei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Egy szélsőérték feladat és következményei
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Hogyan tájékozódjunk a terepen?
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A PÉNZ.
A SZIVÁRVÁNY.
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
A prezentáció művészete
LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
A Windows használata Bevezetés.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Egy kis segítség kezdő pps kedvelőknek !
Szűcs Pál okl. fizikus, VT-3
PIVOT kimutatás az időjárás előrejelzések pontosságáról Készítette: Takács Barbara GTK. II. KÖZG. 11. CS.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
A magyar pénz története
Miért ösztönzi az MNB az UV-A/C lámpák kiskereskedői használatát? Ferenczi Barnabás augusztus 31.
EXIT.
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez
Metszeti ábrázolás.
TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső FÉNYCSÖVEK „Világító”
Vizsgalapok oktatói kezelése Készítette: Fekete Tamás.
(Klikkelj nyugodtan tetszés szerint)
Készítette: a Dalai Láma
A Venn-diagram használata
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
A szürke vizszintes csikok nem egészen vizszintesek…
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
University of Kent arculati kézikönyv
1. A digitális fényképezőgép felépítése
A KUTYA TOVÁBB.
Az ETR és a NEPTUN tanulmányi rendszerekről
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
A memóriák típusai, jellemzői
Egyéni animáció készítése
A lények és törekvések bukásának valódi oka az igazi, használható MIÉRT megfigyelésére és megtalálására való képtelenség. Adatsorozat 22. A lények és törekvések.
1 A NAPFOGYATKOZÁS Készítette: Kala Pál
Fairprint 2007: Xerox Speciális Szoftverek
Programozás Imagine Logo.
Web-grafika II (SVG) 1. gyakorlat
Web-grafika II (SVG) 8. gyakorlat Kereszty Gábor.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Felnőtt újraélesztés.
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 1. előadás
Gimp-eszköztár,szűrők
A Magyar ötvösség remekei bélyegsorozat fogazatváltozatai (MBK )
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Gabona és vas értékesítés rögzítése WUJEGYKE programban.
Rubik.
A következő dián még van pár információ.
SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOK HASZNÁLATA Microsoft Photo Story.
Páciens fertőzések eredetének meghatározása. Összefüggés A fertőzött beteget a kórházban ápolták egy műtétet követően. Az ápolás során minden nap más.
Számítógépes programok használata
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Tájékoztató a hamisítás helyzetéről Szakmai konzultáció október 06. Pataki Tibor Készpénzlogisztika Nemzeti Készpénzszakértői Központ.
„Három a Károly” Félmaraton egyéni A tavalyról már ismert három szakaszos váltóverseny útvonalát kiegészítettem egy 5,05 km-es oda-vissza szakasszal.
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Készítette: Bíró Zoltán Budapest, 2017 június 14.
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
Előadás másolata:

A pénz biztonsági elemei Készítette: Sebesiné Kulcsár Krisztina 2013. Június 02.

Pénzhamisítás hazánkban 2013 első három hónapjában 661 db hamis pénzt vontak ki a forgalomból Ez továbbra is kedvezőnek számít, mert 299,8 millió bankjegy volt forgalomban. Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek minősül. De az is ha valaki szándékosan forgalomba hozza azt.

MNB tájékoztató tevékenysége Forintfüzet Tájékoztató biztonsági elemekről Pénztárosok képzése

A jegyzőkönyv tartalma: a) a bankjegy adatai hamis í tv á nyokat a lefoglaláskor felvett jegyzőkönyv kíséretében a MNB - be kell megküldeni, ahol A hamisítványokat a lefoglaláskor felvett jegyzőkönyv kíséretében az MNB – be kell megküldeni. A jegyzőkönyv tartalma: a) a bankjegy adatai b) a bankjegy befizetőjének adatai c) a bankjegy fellelésének helye és időpontja d) a fellelés körülményeinek rövid ismertetése e) a befizető nyilatkozata a bankjegy eredetéről f) a befizető aláírása g) a jegyzőkönyvet felvevő pénzfeldolgozó vagy pénzforgalmazó székhelye h) a jegyzőkönyv felvételének helye, időpontja, kiállítóinak aláírása r é szletes szakértői vizsgálatnak vetik al á azokat . A zok az adatok, amelyeket a jegyzőkönyvnek tartalmazni kell , ide kattintva érhetők el.

Szellemképes a vízjel A bankjegyet fordítsd a fény felé, s nézd meg, az előlap bal oldalán előtűnő portrét. Ha a kép túlzottan éles vonalakból áll, gyanús lehet a bankó. A hamisítók ugyanis ezt a portrét rárajzolják a bankjegyre, így az arc vonásai, kontúrjai erősebbek lesznek.

Átüt-e a vízjel a másik oldalon? A pénzt, fordítsd meg, és tedd az asztalra! Ha a papírpénz másik oldalán, átvilágítás nélkül is jól láthatóak a vízjel körvonalai, már nagyon valószínű, hogy hamis darabbal van dolgod.

A vízjel legyen tükörképes Tartsd a bankjegyet előlappal magad felé a fénybe. Az eredeti pénzen a vízjel-arc jobbra néz. Ezt követően fordítsd meg! A hátoldalról szemlélve azonban a vízjel balra fog nézni. Ha ez nem így van, csalással van dolgod.

Keresd ugyan azt a személyt a bankjegyen! Valóban az a történelmi alak néz rád vissza, mint aki a pénz előoldalán látható? Előfordulhat, hogy a pénzhamisítók vegyi kezeléssel lemossák a bankjegypapírról a nyomdafestéket, s a valódi, biztonsági elemeket is tartalmazó papírra nagyobb címletet nyomtatnak. Aki jobban megnézi a pénzt, akár azt is láthatja, hogy Deák Ferenc nyomtatott képe mellett a vízjelként már nem ő, hanem Bethlen Gábor látható. Vagyis a csalók egy 2000 forintost „maszkíroztak” át 20 ezressé.

Nézd meg a holografikus fémcsíkot is! Nézd meg a bankjegy előlapján az ezüstszínű, bő fél centi vastag fémcsíkot is. Ennek felületén mozgatás hatására hol az MNB betűk, hol pedig a köztársaság címere láthatók, míg a szélén a pénz értéke is látható apró számokkal. Ennek minden esetben egyeznie kell a címlettel. Ha a kettő között eltérés van, a pénz hamisgyanús.

A fémcsík a hátoldalról nem látható Az MNB feliratú fémcsík csak az előoldalon található. Sőt, ha a bankjegyet hátoldalával felfelé az asztalra teszed, az előoldalon található fémcsík nem üthet át, azt sötét széles sávként sem láthatod a másik oldalon a különleges bankjegypapír miatt.

Vizsgáld meg a biztonsági szálat Fordítsd a bankjegyet a fény felé, s nézd meg, hogy a pénzt a papír belsejében átszeli-e egy bő 1 milliméteres sötét csík, vagyis a „biztonsági szál”. Ez a szál a papír gyártásakor kerül a papír belsejébe, s bár a hamisítók ennek is a látszatát kelthetik, arra már egészen kicsi az esély, hogy felületén apróbetűs Magyar Nemzeti Bank felirat is megtalálható és olvasható legyen.

Csak az UV-A/C lámpák nyújtanak teljes biztonságot A készülék működésének lényege, hogy először UV-A fénnyel világítja meg a bankjegyet, s így láthatóvá válik a vízjelmezőben egy zölden világító motívum, (a húszezresen például a sétáló pár). A lámpába megfelelő szűrővel ellátott UV-C fényt adó fénycsövet is építettek, s ha a bankjegyet ez alá helyezzük, ott az előbb még zöld motívum piros színűre változik. A hamisítványokon előfordul e motívumoknak olyan utánzata amely UV-A fény alatt zölden „világít”, ám ezek UV-C fény alatt könnyedén kiszűrhetők, mivel a piros színűre változásra nem képesek.

A motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak (Forrás: MNB)

Egyéb azonosítók Azonos méret (154mm*70mm) Illeszkedő jel (H betű) Domború azonosító Mikroírás Színváltó nyomat Jelzőrostok Speciális alapanyag

A bankjegykészítés folyamata