Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bíró Zoltán Budapest, 2017 június 14.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bíró Zoltán Budapest, 2017 június 14."— Előadás másolata:

1 Készítette: Bíró Zoltán Budapest, 2017 június 14.
Kitöltési útmutató a szabad december 24-e népszavazás aláírásgyűjtő ívéhez (Belföldi aláírásgyűjtés esetén) Készítette: Bíró Zoltán Budapest, 2017 június 14.

2 1. Az aláírásgyűjtő helyen a következő dokumentumok legyenek ott:
NAIH /2017 számú határozatának másolata. (Mappába elrakva) Amely dokumentum a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság adatvédelmi nyilvántartásba vételéről szól. Erre azért van szükség, mert bárki jogosan érdeklődhet a személyes adatainak felhasználásának jogszerűsége miatt. Ez a dokumentum bizonyítja, hogy a személyes adatait jogszerűen elkérhetjük. Nemzeti Választási Bizottság 70/2017 számú határozatának másolata. (Mappába elrakva) Jog szerint nincs szükség erre, de ha bárki kötekedne, meg lehet Neki mutatni, hogy NVB által hitelesített a kezdeményezés. Elképzelhető, hogy párhuzamos aláírásgyűjtés lesz máshol, bármely más ok miatt, ez segít az egyértelmű megkülönböztetésben. Együttműködési megállapodás kivonata a népszavazás kezdeményezője mint szervező, és az aláírásgyűjtést ténylegesen végző szervezet között. (Mappába elrakva) Aláírásgyűjtő ívek. Csak és kizárólag az Nemzeti Választási Iroda az NVI által kiadott ívek használhatóak! Tilos az Íveket másolni! Az NVI szerint nem is lehet, mert olyan biztonsági elemeket tartalmaz amelyek színazonosan másolhatatlanok. Abban az esetben, ha egy aláírásgyűjtő helyen elfogynak az ívek, akkor ott abba kell hagyni az aláírásgyűjtést.

3 2. Az aláírásgyűjtés helyénél következő eszközöknek kell ott lenniük:
Az üres kitöltetlen ívek tárolására , illetve a kitöltött ívek tárolására szolgáló bármilyen dolog. Pl. mappa. Az íveket óvni kell, minden egyes ív elvesztése ellopása esetén a népszavazás kezdeményezőjét, vagy mást megbírságolnak ívenként 1000 forinttal. Több jó minőségű vékonyan fogó, nem folyató kék színű toll. Minimum egy olyan asztal, asztalka amelyen az ívet ki lehet tölteni. 3. Elvárások az aláírásgyűjtő személy iránt: Választójoggal rendelkező magyar állampolgár legyen. Aki már betöltötte a 18. életévét. Bíróság a választójog gyakorlásából nem zárta ki. Az aláírásgyűjtő személynél legyen ott a saját lakcímkártyája és személyigazolványa. 4. Az aláírásgyűjtő ív kitöltésének lépései: 4/1Melléklet az ív MINTA képe. (ez csak egy MINTA)

4 Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?
MINTA

5 4/2 Az aláírásgyűjtést végző személy 1 azaz 1 db ívet vegyen elő az üres kitöltetlen ívek
közül, ne legyen több üres ív előtte. 4/3 Az aláírásgyűjtő személy az ív alsó sorát töltse ki, olvashatóan, nyomtatott betűkkel a saját adataival. 4/3/1 A saját személyigazolványán, vagy lakcímkártyáján szereplő nevét jól olvashatóan írja be az ív lábrészébe található aláírásgyűjtő polgár neve mezőbe. Ha hosszú a neve akkor apró betűvel írja a mezőn belül két sorba. Ha két keresztneve is van, akkor elegendő az első keresztnevét beírni. 4/3/2 Lakcímkártyájának hátoldalán található személyi azonosítóját írja be az ív lábrészében található „személyi azonosító” mezőbe. FIGYELEM: mind a 11 számjegyet be kell írni! 4/3/3 Saját maga írja alá az „aláírása” mezőben.

6 4/4 Támogató aláírás gyűjtése.
4/4/1 Kérdezze meg a támogató személytől, hogy nála van-e a lakcímkártyája és a személyigazolványa? Idősek esetén a régi típusú könyvecske formájú személyazonosító igazolványa? Ha támogató személy nem tudja magát iratokkal igazolni, akkor udvariasan utasítsa vissza a támogatót, és kérje meg Őt, hogy hozza el. Ha reklamál a támogató jelölt, akkor mondja el, hogy a támogató aláírások kb. ötöde hibás szokott lenni, amelynél a fő ok a hibásan kitöltött személyi azonosító.

7 4/4/2 Kitöltéshez szükséges adatok leellenőrzése lakcímkártya és személyigazolvány megléte
esetén: 4/4/2/1 Kérje el a támogató személytől a két okiratot és helyezze maga elé az asztalkára. 4/4/2/2 Ellenőrizze le, hogy a lakcímkártya és a személyi igazolvány azonos embertől származik-e? 4/4/2/3 Mindkét dokumentumot fordítsa hátlappal maga elé, úgy, hogy azok mozgatása nélkül látni lehessen a támogató személy nevét, személyi azonosítóját, és anyja születéskori nevét is.

8 4/4/2/3 Az alábbi ábrának megfelelően írja be egy sorba a támogató adatait.
Családi és utónév olvasható kitöltése: nyomtatott betűkkel! Hosszú név esetén apró betűvel írjon, illetve egy mezőn belül két sorba. Két keresztnév esetén elég, ha az első keresztnevet írja be. Személyi azonosítóhoz írja be mind a 11 számjegyet. Anyja születéskori családi és utóneve: nyomtatott betűkkel! (Ha a támogató ragaszkodik a saját kitöltéshez, akkor engedje, de vigyázzon a pontos kitöltésre!) 4/4/2/4 Saját kezű aláíráshoz a támogató saját aláírása szükséges, ezért adja át Neki a tollat az aláírás idejére, és mutassa meg, hogy hova írja alá. Ezt követően köszönje meg az aláírást és adja vissza az iratokat.

9 4/4/3 Kitöltés ha csak lakcímkártya van. A lakcímkártyát forgassa
4/4/3 Kitöltés ha csak lakcímkártya van. A lakcímkártyát forgassa. A két oldalon megtalálja a kitöltő nevét, személyi azonosítóját és az anyja nevét. 4/4/4 Kitöltés régi típusú könyvecske formájú személyi azonosító igazolvány esetén. Lapozni kell. Meg kell keresni a kitöltő saját nevét, anyja születéskori nevét, és a személyi azonosító számát. Amely személyi azonosító számot, régen személyi számnak neveztek. Addig ne kezdje el kitölteni az ívet amíg mind a három adatot meg nem találja. 4/4/5 Hibás kitöltés esetén: Nincs baj, hagyja félbe a kitöltést, húzza ki a már beirt adatokat, ezt követően a következő sorba újból kezdje el beírni az adatokat. 4/5 Az íven 15 sor van, törekedjen arra, hogy mind ki legyen töltve, ugyanis az ívek száma korlátozott. Ha nem lehet mind kitölteni, mert nincs annyi jelentkező akkor nincs gond, az ív jó akkor is ha pár sor van kitöltve. 4/6 A 15 sor kitöltését követően az ívet vegye le az asztalkáról, és tegye el azt egy mappába, ezt követően vegye elő a következő ívet.

10 5. Konfliktuskerülés 6. Válsághelyzet
Soha se kezdjen el veszekedni az esetlegesen kötözködő emberekkel, hagyja rájuk. Vigyázzon arra, hogy senkit se bántson meg vallási meggyőződése miatt, vannak olyan vallások amelyek tiltják karácsony megünneplését. 6. Válsághelyzet Abban az esetben ha az ívek kitöltése során bármilyen támadás érné, vagy bármely más olyan atrocitás amely az üres, vagy kitöltött ívek elveszítéséhez, megsemmisüléséhez vezet, azonnal értesíteni kell a rendőrséget. Az esetről készüljön rendőrségi jegyzőkönyv. Illetve az NVB-nél is be kell jelenteni a támadást.


Letölteni ppt "Készítette: Bíró Zoltán Budapest, 2017 június 14."

Hasonló előadás


Google Hirdetések