Környezetbarát termékjelek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
NymE FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Környezettudatos tervezés 2. előadás.
Vadgazdálkodás és vadászatszabályzás Vallóniában (Belgium)
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
A projektek megvalósítása I.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
A műszaki kommunikáció alapjai
A fogyasztók tájékoztatása
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
17. tétel.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A CivilTech program nyújtotta lehetőségek civil szervezetek számára Tóth István, Bács-Kiskun Megyei CISZOK Kecskemét, NCA képzés.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Környezetjogi alapelvek
Új utakon a Magyar Nyomda- és Papíripari Szakmai Szövetség FAIRPRINT február 4. Hajdúszoboszló Dr. Peller Katalin.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Ugrás az első oldalra Pályázatmenedzsment Rácz József tanácsadó Készült a NFGM támogatásával, a KKC-2007-K projekt keretében.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
A környezetvédelmi termékjelzések használata az EU-ban
Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás.
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az Európai Unió.
Logo tervezéshez információk
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Hajdúszoboszló.      Tanulói létszám: 320 fő  ebből SNI-s: 29 fő.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
Ökocímke.
Projektirányítás elmélet - teszt
Az energiahatékony közbeszerzés akadályai a kínálati oldal számára Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
KSG MONOGRAM KFT ÉVA HÍMZŐHÁZ ALAPÍTVA: 2000 KISBÉR Kossuth Lajos u 9. Telefon, Fax:
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
Embléma, logotípia, piktogram, címer. Logotípia LOGÓ: a beszéddel kapcsolatos fogalom, a beszéddel kapcsolatos dologra utal A logó szó valójában az emblémában.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Digitális világ Online márkaépítés Kereskedelmi márkák és Nem kereskedelmi márkák Az óra célja: megérteni, hogyan segítik a honlapok a márkák ismertségét.
2017 – Mobilitási pályázatok (KA1) >> Pályázati űrlap (2017)
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
Motivációs szeminárium
Újrahasznosítás Forrás:
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Környezetbarát termékjelek

Gyártók saját emblémái A termékeken feltüntetett jelek egy részét a gyártók "adományozzák" maguknak, ami takarhat valóban környezetbarát terméket, de ezt nem ellenőrzi külső szervezet. Jó, ha a gyártó feltünteti, miért nevezi termékét környezetbarátnak: mert újrahasznosított anyagból készült, vagy mert nem tartalmaz bizonyos anyagokat stb. . Ilyen pl. az első ábrán feltüntetett nagy közkedveltségnek örvendő nyíl (Möbiusz szalagként is emlegetik), amelyet gyakran az újrahasznosítás szimbólumaként használnak. A jövőben az ISO 14021-es, illetve a tervezett 14022-23-as szabvány fogja szabályozni a saját nyilatkozaton alapuló emblémák használatát.                                  

Nemzeti emblémák Magyarországon 1994-ben alapította a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium a Környezetbarát Termék Közhasznú Társaságot, ami a környezetbarát termék védjegy egyes termékekre vonatkozó feltételrendszerének kidolgozását, odaítélését koordinálja. 1998-ig mintegy 100 termék nyerte el a cédrust ábrázoló védjegyet. A gyártónak a pályázati díjat illetve a termék éves forgalmának 2 ezrelékét kell befizetnie. Az 1. sz. mellékletben olvasható példaként a "Hulladékpapírból és egyéb hulladékanyagból készült papíripari termékek"-re vonatkozó előírás.

Az Európai Unió emblémái Az Európai Unió környezetbarát termék védjegyét ma még kevés termék nyerte el. Általános elterjedését nehezíti, hogy több ország termékeire kell kidolgozni a feltételrendszert (fennáll tehát a veszély, hogy az előírások kevésbé szigorúak lesznek, mint az egyes nemzeti védjegyek esetében).1992-től működik. Jele egy 12 csillagból álló virág.

A panda jel A World Wildlife Fund (a vadon élő állatok és növények védelmére létrehozott alap) emblémáját azok a vállalatok tüntethetik fel termékeiken, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a WWF-fel, mely szerint forgalmuk meghatározott százalékát a WWF-nek juttatják. A WWF ellenőrzi, hogy ezek a termékek megfelelnek-e egyes környezetvédelmi előírásoknak, de a címke nem tekinthető öko-emblémának.                      

Műanyagokon feltüntetett jelzések A háromszög alakban egymásba futó nyilakat műanyagokon láthatjuk feltüntetve. A műanyag újrahasznosítása csak akkor nem jár lényeges minőségromlással, ha azokat fajtánként hasznosítják újra. A nyilak arra utalnak, hogy a műanyag újrahasznosítható. A háromszög belsejében lévő szám jelzi, hogy milyen műanyagról van szó. A jel nem jelenti azt, hogy a terméket újra is hasznosítják. Magyarországon nem kötelező feltüntetni a termékeken a műanyag fajtáját.