Levegőminőség -vizsgálat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

I. előadás.
Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
A pilisi erdő és az iskolakert összehasonlítása
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
A levegő szennyezettségét jelző biomonitoring rendszer
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Felszíni víz monitoring
Biológiai monitoring és mintavétel
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Valószínűség számítás
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Talajművelés.
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Our Neighbourhood Research on the local environment Report 2009 Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary.
MONITORINGRENDSZEREK
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Célja:az adott járműpark üzemképes állapotának biztosítása. A karbantartás folyamatait gyakran az üzemeltetést is kiszolgáló.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
TARTALOMJEGYZÉK LÉTREHOZÁSA
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
A szervezeti centralizáció jelentősége
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Szünbiológiai alapfogalmak
Az atommag 7. Osztály Tk
ELŐNYÖK ÉS LIMITÁCIÓK MOLEKULÁRIS MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A BIOREMEDIÁCIÓBAN Balázs Margit.
FELSZÍNI VÍZ MONITORING.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Dendrológia előadás Környezetmérnöki Szak Környezettudományi Szak
Alapsokaság (populáció)
MÉTA adatbázis: rács-alapú élőhelytérkép (~ db 35 ha-os hatszög)
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
I. előadás.
Szerveződési szintek, élettelen környezeti tényezők
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Az OGYEI kiemelt programjai
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
GR. SC. CSEREY- GOGA CRASNA
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Szt. Flórián Utcai Tiszafák Szombathely
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
A Huffman féle tömörítő algoritmus Huffman Kód. Az Algoritmus Alapelvei Karakterek hossza különböző A karakter hossza sűrűsége határozza meg: Minél több.
Élőhelyvédelem 2008/2009. tanév 2. előadás. Magyarország természetes vegetációtérképe.
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
Kinetikus Monte Carlo  Bevezetés  Véletlen bolyongás  Residence time algoritmus.
9. lecke A társulások.
ÖKOLÓGIA.
Dow Vegyi Kitettségi Index
I. Előadás bgk. uni-obuda
A természetvédelem jelentési és monitorozási kötelezettsége
Algoritmusok szerkezete
Rangsoroláson és pontozáson alapuló komplex mutatók
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Antibiotikumok kimutatása a talajból
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Levegőminőség -vizsgálat Zuzmók segítségével

Bioindikáció Minden szervezet a környezet hatásaira, mint ingerre reagál. A felvett ingerek reakciókat váltanak ki, amellyel az élőlények a környezet állapotát jelzik. Ezt nevezzük bioindikációnak. Biológiai indikátorok azok a szervezetek, amelyek előfordulása, életképessége és reakciója a terhelés hatására megváltozik.

A biológiai indikátorok alkalmazásának előnyei: A környezeti tényezők összhatását, a teljes környezetet tükrözik, Fölöslegessé teszik a biológiai hatások fizikai és kémiai mérésének nehéz feladatát, Láthatóbbá teszik a környezeti változások mértékét és irányát, Megmutatják az ökológiai rendszer azon pontjait, ahol a szennyező és toxikus anyagok felhalmozódnak, A bioindikációs módszerek olcsók, egyszerűek és gyorsak.

A bioindikáció hátránya: A növényi bioindikáció általában csak bizonyos évszakokban, a vegetációs időszakban – vagyis tavasztól őszig – lehetséges. A zuzmókat azonban az év teljes hosszában vizsgálhatjuk, de megfigyelésükre legalkalmasabb az ősztől tavaszig terjedő időszak és a nedvesebb időjárás, mert ekkor teltebbek, ezért jobban vizsgálhatóak.

A zuzmók, mint bioindikátorok Alkalmazkodó képességük ellenére a kozmopolita fajokat kivéve elterjedésüket számos környezeti tényező befolyásolja.  Egyes fajok különleges érzékenységük miatt alkalmasak a légszennyeződés vizsgálatára, a savas ülepedés egész környezetet károsító és megbontó hatásának megfigyelésére A fán élő zuzmók előfordulási gyakorisága a növekvő kéndioxid terhelés hatásával arányosan csökkenek. Ennek alapján következtetni lehet a levegő minőségére, illetve a kéndioxid koncentrációjára.

Vizsgálati módszer Az alábbiakban bemutatott módszer egyszerű, ezért alkalmazását gyerekek (elsősorban középiskolások) is könnyen elsajátíthatják; használatával tudományos alapokon nyugvó, a települési környezet állapotának folyamatos, rendszeres terepi nyomon követését végezhetik segítségével a levegőminőséget látványosan szemléltető zuzmótérképet készíthetnek.

A térképezés A terepi munka első lépéseként a vizsgálandó területen ki kell választani a minta vételi pontokat, vagyis az olyan fákat, melyek: Egy-két fajhoz tartoznak (Pl. akác, nyárfa, juhar, kőris, alma, szil, körte, hárs, éger, nyír, szilva vagy a tölgy- savas kérgűek Hasonló korúak (átmérőjük, magasságuk hasonló), Egyenes törzsűek, 10 méteres körzetükben nem található semmi zavaró tereptárgy (fal, kő- vagy deszkakerítés, bokrok), Kérgük egységes

LEVEGŐMINŐSÉG-INDEX (LMI) LMIn = Z∑ * B, ahol n – a mintavételi pontszáma Z∑ - az adott fán található zuzmótaxonok (faj, család) Z- értékeinek összege. Minden zuzmótaxonhoz egy saját Z-értéket rendeltünk 1-10-ig, ismert érzékenységük alapján. (Az adott faj Z-értékét lásd a laminált határozólapon.) B – a fa teljes zuzmóborítottsága, százalékos értékek alapján 1-10-ig pontozva

Zónák: LMI-értékeknél határolható el az az öt zóna, mely öt, a zuzmók előfordulásán alapuló levegőminőségi „osztályt” jelenti: Zuzmósivatag Belső küzdelmi zóna Középső küzdelmi zóna Külső küzdelmi zóna Normál zóna

A zónákat színekkel is elkülöníthetjük egymástól: 1. zuzmósivatag piros 2. belső küzdelmi zóna citromsárga 3. középső küzdelmi zóna narancssárga 4. külső küzdelmi zóna világoszöld 5. normál zóna sötétzöld

A munka menete Válasszuk ki a vizsgálandó területet! A kiválasztott területen keressük meg a fenti kritériumoknak megfelelő fákat (egyenes törzs, egészséges, savas kérgű faj stb.)! Jelöljük a mintavételi helyet a térképen! Keressük és lehetőleg minél pontosabban határozzuk meg a fán a zuzmókat! (Szükséges nagyítót használni, mert akadnak meglehetősen apró telepek.) Becsüljük meg a borítási százalékot! Az összes adatot azonnal írjuk fel az adatlapra! Számoljuk ki az LMI-értéket, és állapítsuk meg, melyik zónába tartozik az adott mérőpont! Készítsünk térképet! (A két utóbbi feladatot otthon is elvégezhetjük.)

Köszönöm a figyelmet!