Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Órai kiegészítés Felvilágosodás
Advertisements

A magyar színjátszás kezdetei
Szilbekné Cseh Györgyi: Könyvbemutató
Magyarország a 18. században
Szlovákiai Magyar Adatbank
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
József Attila / / Tóth Márta.
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
A magyar tudományosság kihívásai Kárpátalján, kutatói szemmel Csernicskó István II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézet Beregszász.
A romantika Magyarországon
Kazinczy Ferenc Magyar Nyelv Éve
Felvilágosodás Magyarországon
Csokonai Vitéz Mihály Életrajz.
A magyar felvilágosodás
művelődéstörténeti szerepe
A francia forradalom és a francia alkotmányok
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
A NYUGAT
A magyar felvilágosodás irodalomból
A MAGYAR NYELV ÜGYE NEMZETI KULTÚRÁNK MEGÚJULÁSA
Csokonai Vitéz Mihály Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással;
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
A Liberális tábor.
A Szerb,Horvát,Román és Szlovák Nemzetiségi kultúra kibontakozása Készítette: Rezi Noémi.
Középmagyar kor(1526–1772) 1526-tól a mohácsi vésztöl 1772-ig a felvilágosodás koráig tartott. Az ország ekkor: -török vész -három részbe szakadt
A Nyugat.
A Nyugat
Magyar nyelvújítók, nyelvművelők
Magyar nyelvújítók, nyelvművelők
SAJTÓMÚZEUM SAJTÓMÚZEUM Digitális sajtótörténeti könyvtár és forrásgyűjtemény sajtomuzeum.oszk.hu NETWORKSHOP 2008 Dunaújvárosi Főiskola Dunaújváros, 2008.
A szentimentalizmus 8/B.
A Nyugat 30/C.
Katona József 16/A.
A magyar felvilágosodás
A felvilágosodás pedagógiai eszméi Magyarországon
A MAGYAR SAJTÓ A SZABADSÁGHARC BUKÁSÁTÓL A KIEGYEZÉSIG
A KLASSZICIZMUS MAGYARORSZÁGON
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Berczeli Alex: A jakobinusok összeesküvése
Készítette: Staberecz Dóra
Készítette: Szabó Renáta
„Női szemmel minden más?!”
A reformkori romantika Magyarországon
Széchenyi Istvánné Seilern Crescence és Batthyány Lajosné Zichy Antónia grófnők politikai és közéleti tevékenysége a reformkorban.
MŰVELŐDÉS SAJTÓ – CENZÚRA.
Petőfi és a média 27/A.
Kazinczy Ferenc ( ).
Gyógypedagógiai munkája  váci intézet /Váci Siketnéma Intézet/ tanára  Tanítványai a „kezdő magyar siketnémák”  1808-tól igazgatója  Simon.
FRANCIA FORRADALOM
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011 esztendő Reformáció nagyhetében.
4. csoport.
Vörösmarty szerepe a reformkorban
3. CSOPORT. A Budapesti Szemle (1873–1944) az MTA támogatásával megjelenő tudományos és irodalmi folyóirat. Szerkesztette Gyulai Pál, majd 1910-től megszűnéséig.
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
AZ ABSZOLUTIZMUS KORA „A nemzet ébren tartása”
Bessenyei György (Tiszabercel, 1747 – Pusztakovácsi (ma Bakonszeg), 1811) író, költő, a magyar felvilágosodás egyik meghatározó egyénisége.
A magyar felvilágosodás irodalma
Kezdeményezések az iskolai testnevelés bevezetésére
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Kazinczy Ferenc
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
A magyar írásbeliség évszázadai
A felvilágosodás kora A klasszicizmus.
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében.
Vojtina ars poetica-ja
„A nemzet ébren tartása”
MŰVELŐDÉS SAJTÓ – CENZÚRA.
Előadás másolata:

Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig

A magyar sajtótörténet kronológiája 1.rész

A felvilágosodás kora Magyar Hírmondó 1780-1788 Pozsony Magyar Kurir 1786-1834 Bécs Hadi és Más Nevezetes Történetek 1789-1791 Bécs Mindenes Gyűjtemény 1789-1792 Komárom Magyar Museum 1788-1793 Kassa Orpheus 1790-1791 Kassa Uránia 1794-1795 Pest Diétai Magyar Múzsa 1796 Pozsony

Magyar Hírmondó 1780-1788 Pozsony Az első magyar nyelven megjelenő hírlap Rát Mátyás Révai Miklós és Patzkó Ferenc Ágoston nyomdász jelenteti meg (320 előfizetőt szervezetek)

Révai Miklós 1783-tól Révai Miklós, később Szacsvay Sándor vezette a lepot Révai Miklós az irodalom irányába terelte újságját, míg Szacsvay a politikai nézetek megjelenítését tekintette elsődlegesnek 1787-88-közt irodalmi melléklapjaként jelent meg a Magyar Musa

Magyar Museum 1788-ban indult Kassán, 1792-ig jelent meg A Magyar Museum az elsőként megindult magyar folyóirat Irodalmi és kritikai lap Kazinczy Ferenc, Batsányi János és Baróti Szabó Dávid szerkesztette az első számot (Batsányi és Kazinczy közt azonban már az első szám megjelenése előtt vita robbant ki, amelynek következtében Kazinczy kilépett a lapból)

Batsányi János Batsányi az irodalmi és nyelvi megújhodást szolgáló orgánumként irányította a lapot, emellett politikai elképzeléseit és a felvilágosodás filozófiájának népszerűsítését is ellátta A Magyar Museum hasábjain jelent meg Batsányi Franciaországi változásokra című verse

Kazinczy Ferenc és Baróti Szabó Dávid

Uránia 1794-95 (mindössze 3 szám jelent meg belőle, alig 150 előfizetőt tarthattak nyilván) A lap Pesten jelent meg, a cenzúra miatt azonban Vácott nyomtatták Kármán József és Pajor Gáspár szerkesztette A folyóirat szerkesztőinek kettős célja volt: a nők megnyerése az irodalom és a kultúra számára, valamint a nyelv „mívelése”

Kármán József „…ámbár mi célul egyenesen a nyelv mívelését nem választottuk, azt hisszük, hogyha jó magyarsággaliratnak hasznos könyvek, természetes következés szerént az által a nyelv csinosodik és pallérozódik.” (Kármán Jószef)