TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
Pályaválasztás 2014/15.
Miért volt szükség a NAT megújítására?
Az idegen nyelvi kompetencia fejlesztésének programja
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kulcskompetenciák.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Angol nyelvi kompetencia
Értékelés a pedagógiában
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
Az üzleti szaknyelvi ECL nyelvvizsga
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Idegen nyelvi fejlesztés Balog Éva TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola”
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
A NAT és az élő idegennyelvek Az új NAT szükségessége Köznevelés tartalmi egysége Kulturális javak: minden tanuló férhessen hozzá Közös.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Kuti Zsuzsa szakmai vezető.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Tanulás tanítása Tanulásmódszertan
Gyakorlati tanácsok az intézményi dokumentumok kiegészítéséhez, módosításához a TÁMOP pályázati kiírás kritériumai alapján Csizmazia Sándorné Szakmai.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
H2O Projekt Projektszponzor: Dr. Kürti Sándor, PhD Kürt Zrt. Projektvezető: Rácz Tünde Fatima Kulturális antropológus Tudományos.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése, valamint az intézményeken belüli implementáció és megyei szaktanácsadás. KOMPETENCIA-KONFERENCIA Debrecen, 2006.
Radnóti Miklós Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolája 8044 Kincsesbánya Iskola u. 1. „Jó gyakorlat” Év végi felmérő feladatlap kémia tantárgyból.
Kompetensek lettünk? június 27..
Gyermekvilág régen és ma
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban: Élő idegen nyelvek
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Az idegen nyelv fejlesztésének célja és rendszere Készítette: Robinson Erika Anna.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Bevezetés Előadó: Blasszauer János Kaposvár, január 14.
A NYANYELVI ISMERETEK ÉS KOMMUNIKÁCIÓ FEJLESZTÉSE A T EHETSÉGHIDAK P ROGRAMBAN Abaújszántó, május 22. Tehetségnap Vezető fejlesztő: Nagy Ottóné Fejlesztő:
Óvodai szülői értekezlet Szentgotthárdi Oktatási Intézmény.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Alkalmazott nyelvészet I.
Tehetséggondozás 1962 óta ének-zene tagozat indításával.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
-minősített közoktatási típusú sportiskola szeptemberétől induló első osztályai:
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
A magyar nyelv és irodalom Készítette: Raátz Judit és Sályiné Pásztor Judit Szolnok–Budapest és 16.
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Általános iskolai német sorozatok
MIÉRT AZ AVASI FRANCIA NYEK?
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
Előadás másolata:

TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola

 A tantárgy-orientált oktatás az idegen nyelv, mint tantárgy ismeretanyagának a helyi tanterv szerinti magasabb óraszámban és magasabb követelményekkel történő oktatását jelenti.  A megnövelt nyelvtanítási-nyelvtanulási idő hozzájárul ahhoz, hogy a tanuló nyelvileg eljusson egy használható alapszintre.

A tantárgy-orientált nyelv oktatás célkitűzései: Lélektani célok:  Kedvet ébreszteni a nyelvtanulás és más idegen kultúrák megismerése iránt  Sikerélményhez juttatni a diákokat  Az idegen nyelvek iránti motiváció kialakítása és fenntartása

Nyelvi célok:  Tudatosodjon a tanulóban, hogy anyanyelvén kívül idegen nyelven is kifejezheti magát  Megalapozni a későbbi nyelvtanulást: szóbeli kommunikatív, receptív készségek fejlesztése, továbbfejleszthető nyelvtanulási stratégiák kialakítása.  A nyelvi készségek megfelelő szintű megalapozása, alkalmazása a második idegen nyelv-tanulásban önállóan.

 A tanuló a mindennapi, gyakorlati nyelvhasználat szintjén legyen képes sikerrel kommunikálni írásban és szóban egyaránt  A tanuló szerezzen alapos ismereteket a célnyelv országainak kultúrájáról, hagyományairól, mindennapi életéről és történelméről  Az idegen nyelv tanulása segítse hozzá a tanulót más tárgyakkal kapcsolatos ismeretek megszerzésére (interdiszciplinaritás)

 Az idegen nyelvet produktívan, változatos szókinccsel, sajátos nyelvi fordulatokkal használja  Távlati cél nem a szabályok alkalmazása, hanem a spontán, anyanyelv-elsajátításhoz hasonló nyelvelsajátításra építkezve a kommunikatív kompetencia elérése az adott idegen nyelven.

 8. osztály végére a tanulók nyelvtudása érje el a B1 szintet (Közös Európai Referenciakeret által meghatározott nyelvi szint). Ezen a szinten képes megérteni a mindennapi beszéd lényegét, képes interakcióban sikerrel részt venni ismereti körének megfelelő témákban

A tantárgy-orientált nyelvoktatás feladatai:  a kommunikatív nyelvi kompetenciák körébe tartozó nyelvi, szociolingvisztikai és pragmatikai kompetenciák megalapozása és fejlesztése, ezen belül a lexikális, grammatikai, szemantikai, fonológiai, helyesírási és helyes kiejtési kompetenciák.  Differenciált és kooperatív technikák alkalmazásával továbbfejleszthető nyelvtanulási stratégiák kialakítása, a tanulók személyiségének fejlesztése

 Emelt óraszámmal az esélyegyenlőséget megteremtve biztosítani a kiemelkedő képességűek tehetséggondozását, a lassabban haladók számára pedig felzárkóztatást  Projektmunkák  Az élményszerű nyelvtanuláshoz elengedhetetlenül szükséges játékok, dalok, mozgásos tevékenységek változatos alkalmazása

A tanulási program általános követelményei A tanuló  alkalmazza a nem verbális kommunikáció eszközeit  megfelelő lexikai, nyelvi struktúrákkal képes legyen interakciókban sikerrel részt venni  képes legyen elsajátítani a helyes kiejtés, hangsúly és intonáció használatát

 tudja felismerni a beszélt, írott szöveg kommunikációs szándékait  a beszélt és írott szöveg mondanivalóját, lényegét értse meg, illetve tudja a speciális információkat kigyűjteni (skimming, scanning)  legyen tisztában az írásbeli közlésformák leggyakoribb formáival

Módszertani alapelvek  Kommunikatív feladatrendszer  Változatos módszertani munkaformák, tanulási technikák  A tanuló- és tevékenységközpontú módszerek

Értékelés  Formatív értékelés  jutalomkártya, matrica  Diagnosztikus értékelés  fejlettségi szint, továbbhaladási ütem

Félévkor, év végén szöveges értékelés, szempontjai: Félévkor, év végén szöveges értékelés, szempontjai:  Beszéd  Szövegértés  Nyelvtan  Szókincs  Memoriterek  Órai aktivitás  Fegyelem