X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
Electra IP cím módosítása
Alap hálózat összerakása Packet Tracerben
Operációs rendszerek Beállítások.
Hálózati architektúrák
Hálózat összeállítási feladat 2
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
A Linux grafikus felhasználói felülete
Hálózat összeállítási feladat 1 Készíts egy hálózatot. A hálózatban legyen 4 PC, fix IP címmel. Legyen egy DNS szerver, és működjön a név feloldás is.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
BE KI Perifériák Számítógép.
Ember László MS Windows XP Professional SP2 telepítés virtuális gépre.
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Fájlrendszerek: Linux EXT Csernik Márió 9.A.
Linux.
Az operációs rendszer.
Számítógép architektúrák I. gyakorlat Linux telepítő gyakorlat
Windows XP telepítése.
Windows NT 4.0 telepítése. Windows NT telepítése - Indítsa el a MS Virtual PC programját! - Készítsen egy új virtuális gépet - Rendeljen hozzá 128 MB.
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Készítette: Tóth Gábor
15. óra A Windows XP alapjai
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Operációs rendszerek fejlődése
Az operációs rendszer.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Az operációs rendszer feladata
Számítógép hálózatok.
Linux telepítés Prém Dániel Tanszéki mérnök Windisch Gergely Tanársegéd Operációs Rendszerek 2013/2014/1.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
A Windows Server 2003 telepítése. Javasolt, minimális hardver CPU1 GHz RAM512 MB HDD2-2,5 GB + Exchange, SQL…
Elindult a Vistánk. A Vista véleménye a hardverről.
Electra IP cím módosítása. 2  Internet behívás (IP cím) változás: A bank Internet szolgáltató váltás miatt módosítja az Electra szerver elérhetőségének.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
(2010. október 25.).  Mi az? ◦ A számítógép és a felhasználó közötti kapcsolatot segíti elő ◦ Különböző vizuális elemeket felhasználva teszi átláthatóbbá.
Merevlemezek particionálása
Szoftverek csoportosítása
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Ubuntu: az egyik legnépszerűbb Linux Fidrich Róbert (Magyar Ubuntu Közösség)
A FreeBSD operációs rendszer Zahemszky Gábor MBSDE / FSF.hu.
Grafikus felhasználói felületek Linux alatt. Grafikus Interface A grafikus felhasználói felület (angolul graphical user interface, röviden GUI) olyan,
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
A Linux operációs rendszer
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
Előadás másolata:

X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László

X-Window Minden olyan rendszeren használható, amely TCP/IP hálózati protokollt használ. Az X protokoll erre ráülve teremt kapcsolatot az X szerver és kliensei között. Unix változatok, OS/2, Windows Ingyenes Legelterjedtebb változata Xfree86

X szerver Nem csupán GUI (grafikus felhasználói felület), ez egy kliens-szerver alkalmazás Minden esetben azon a gépen fut az X szerver, ahol a kép megjelenik. Jelenleg már többnyire a kliens is ugyanazon a gépen fut. Az X szerver veszi a kliensek (grafikus környezetet használó programok) utasításait, az ablakkezelővel próbálja kirajzolni a monitoron a megfelelő képet.

X szerver Az egyedülálló gépek is hálózati beállításokat igényelnek az X futtatásához. Hálózat és TCP/IP beállítások nélkül nem lehet grafikus környezetet igénylő programokat futtatni.

Ablakkezelő Az ablakokat nem az X szerver jeleníti meg és vezérli. Ablakkezelő programok. Az X szerver egyidejűleg egy ablakkezelővel tud kommunikálni. (Ő is egy X kliens) Az ablakkezelő program felelős a következőkért: háttérkép; ablakok keretei; gombok kinézete, elrendezése, jelentése; ikonok; indítópultok; stb. Ezek közül az ablakkezelőben bármely elem szabadon konfigurálható.

Ablakkezelő KDE GNOME IceWM Enlightenment SawMill WindowMaker Stb.

A LINUX telepítése

Letöltés Ha nem rendelkezünk telepítő CD-vel, vagy CD csomaggal, akkor nekünk kell letölteni a megfelelő ISO fájlokat, amiből a telepítő CD-ket megírhatjuk. ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ Általában érdemes nem csak az első CD-t letölteni, mert a többin is sok hasznos program van.

CD írás Nem feltétlenül érdemes 40 szeres sebességgel írni a telepítő CD-ket Ha valaki egy régebbi gépet szán Linux alá, akkor lehet, hogy a CD olvasó nem tud mit kezdeni a gyorsan írt CD-kkel.

A telepítés indítása A Linuxnak szánt gép CMOS setupjában engedélyezzük a CD-ről való bootolást. Ha ez nem lehetséges, akkor a CD-n lévő segédprogramok segítségével készítsünk indítólemezt a CD-hez. A telepítés majdnem automatikus, csupán nyelvet, esetleg billentyűzetet és egeret kell választanunk.

Particionálás Többnyire ráhagyhatjuk magunkat a varázslóra. Egy / és egy swap partíciót mindenképp létre kell hoznunk. A swap a fizikai memóriának kb. kétszerese legyen. A felhasználói adatok tárolásához célszerű a /home számára külön partíciót megadni Az esetleges Windows partíciókhoz is hozzárendelhetünk csatolási pontot. (Ezeket azonban a későbbiekben ne hagyjuk formázni!!!)

Boot loader Grub, Lilo Arra ügyeljünk, hogy az esetleges windowst tartalmazó partíció és a linuxot tartalmazó /dev/hdax (x valamilyen szám) legyen a listán. A rendszertöltőt célszerű ilyenkor az MBR-be tenni. NTFS fájlrendszerű windows esetében viszont a Windows boot loaderét használjuk ugyanilyen célra

A hálózat Ha fix IP címeket használunk, akkor azt kézzel kell beállítanunk, miután a DHCP-t kikapcsoltuk. Host, gateway ADSL és egyébb szélessávú kapcsolat esetén a szolgáltató előírásait kell követnünk.

Tűzfal Célszerű a Linux beépített tűzfalát használni. Célszerű közepes (medium) biztonsági szintet választani, majd a használni kívánt szolgáltatásokat egyenként engedélyezni. A nyitott kapuk és az engedélyezett nem használt szolgáltatások sebezhetővé teszik a rendszerünket.

Felhasználók Létre kell hozni egy root felhsználót, s megadni a jelszavát. Legalább egy felhasználót is létre kell hozni.

Alkalmazások Az alkalmazások telepítése bármikor később is elvégezhető. Célszerű telepíteni az alábbiakat: Szövegszerkesztő Windowsos fájlszerver (SAMBA) FTP-szerver Néhány fejlesztőeszköz Rendszer- és rendszeradminisztrátori eszközök

A telepítés után Érdemes bootflopyt készíteni arra az esetre, ha nem akar elindulni a rendszer merevlemezről. Alapvető rendszerbiztonsági beállítások megtétele.

KDE Grafikus konzol (Ctrl+Alt+F7) Szöveges konzol (Ctrl+Alt+F1-től Ctrl+Alt+F6- ig)

KDE

K menü

Háttér beállítása

Színek beállítása

Képernyővédő

Theme Manager

Csomagkezelő

Játékok

Grafika

Multimédia

OpenOffice-Writer

OpenOffice-Calc

OpenOffice-Impress

OpenOffice-Base

Konzol

Gnome Commander

Home

GNOME

IceWM

AnotherLevel

XGL

XGL

XGL

VÉGE Készült LINUX környezetben OpenOffice.org 2.0 segítségével