A Pálinka
Mi is az a Pálinka? HUNGARIKUM 100%-os gyümölcstartalmú szeszes ital Kizárólag magyar gyümölcsből! Minimum 37.5%-os alkoholtartalom Az EU.-n belül csak Mo.-n és 4 osztrák tartományban használható a pálinka kifejezés
Pálinka eredete Az első írásos feljegyzés 1332-ből került elő. 1656: Joannes Praevotius Opera medica „a magyar királynő vize” 16. században a tótoktól vettük át a „pálinka” kifejezést 1799.-ben kezdődött a kisüzemű pálinka- és likőr gyártás.
Pálinka eredete II. 1836 Pálinkaadó 1850 Állami monopólium 1952-1970 Népköztársaság szesztilalma Mai napig is közkedvelt ital a magyar emberek körében
A Pálinka főzés fortélyai 2féle módszert különböztetünk meg: Házi vagy bérfőzés Illetve nagyüzemi főzés
A Pálinka főzés fortélyai II. (házi főzés) Otthon általunk termesztett gyümölcsből „Kisüsti technológia”: -1000 liternél kisebb rézüst - 2 szakasz: 1.szakasz:desztillálás 2.szakasz:elő-, közép-, utópárlat készitése
A Pálinka főzés fortélyai III. (nagyüzemi főzés) Tornyos lepárlás: Deflegmátor:bogrács,fedő, ”hattyúnyak” Zárt rendszer Alapja a lepárlás
A Pálinka fajtái
Ágyas pálinka
Fütyülős pálinka
Érlelt vagy ópálinka
Különleges pálinkák
Hagyma pálinka
Paprika pálinka
Izesitett pálinkák Krampampumpli Rozsólis
Dudibrendi
Mézes pálinka
Borovicska
A Pálinka gonosz ital Aki issza korán meghal Ki nem issza az is meghal Igy is ugy is elpusztulunk Akkor meg hát mért ne igyunk?