Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapanyagok Segédanyagok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapanyagok Segédanyagok"— Előadás másolata:

1 Alapanyagok Segédanyagok
Szeszgyártás Alapanyagok Segédanyagok

2 Cukortartalmú gyümölcsök levéből, levegőben lévő élesztőgombák enzimjei hatására alkohol keletkezik. A folyamat neve:szeszes erjedés.

3 A finomszeszgyártás alapanyagai
Keményítőtartalmúak: burgonya, rozs, rizs, zab, kukorica, burgonyatörköly Cukortartalmúak: cukorrépa ,melasz ,tejsavó Inulintartalmúak: csicsókaszörp ,cikória Cellulóztartalmúak: napraforgó-héj, rizs-héj, kukoricacsutka, szalma, fahulladék

4 A finomszesz-gyártás segédanyagai
Fertőtlenítésre: Oltott mész kénsav formaldehid-oldat

5 Gyártás A folyamatban felszabaduló hőt az élesztőgombák életfolyamataihoz használják fel. Erjesztéssel legfeljebb 15%-os alkohololdat állítható elő, mert ennél töményebb oldatban az élesztőgombák elpusztulnak. Töményebb alkohololdat a 15%-os vizes oldat lepárlásával (desztillálással)nyerhető. Az így kapott tiszta szesz legfeljebb 96%-os töménységű lehet.

6 Etanolt nagy mennyiségben állítanak elő keményítőtartalmú növényi anyagokból. A keményítő enzimek hatására cukorrá alakul, s a cukorból erjesztéssel alkohol lesz.

7

8 Készítette:Sztehlik Alexandra 10.b


Letölteni ppt "Alapanyagok Segédanyagok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések