Egészségfejlesztési módszervásár 2004.10.25. Rizikó magatartás fiatal korban – életmódi tényezők szerepe a balesetek kialakulásában. Az egészségmegőrzés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Rizikó magatartások népegészségügyi és lokális közösségi hatásai, kompetenciák és kommunikáció (érvelés-film)
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Didaktika a gyógyításban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Pszichoszociális tényezők: depresszió és szorongás
az általános iskolákban
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
Közegészség.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Egészség-műveltség = Health Literacy ☺
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Drajkó László Microsoft Magyarország
Magzati alkoholszindróma Háttéranyag a Budakeszi felnőttképzési programhoz június 20. Dr. Sineger Eleonóra.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
EU és egészségpolitika
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Nyugat – Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Közösségi Lelki Egészségfejlesztés - 1. ESZMECSERE
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
A munkahelyi stressz hatása az egészségre
A methadon kezelés Dr. Csorba József
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Betegközpontú innováció a gyógyszeriparban
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A támogatott lakhatás kihívásai
A kulturális és társadalmi tőke erősítése a fiatalok közösségeiben Kistokaj április 15.
Népegészségügy - egészségfejlesztés Fogalmak közös értelmezése Solymosy József Bonifácz OEFI TIE Egészségfejlesztési Módszertani Alprojekt.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
A népegészségügyi kutatások szerepe az egészségfejlesztésben Dr. Horváth Edina PhD Dr. Molnár Regina PhD, Dr. habil. Paulik Edit PhD SZTE ÁOK Népegészségtani.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Egészséges öregedés neurodegeneratív betegségek megelőzése
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

Egészségfejlesztési módszervásár Rizikó magatartás fiatal korban – életmódi tényezők szerepe a balesetek kialakulásában. Az egészségmegőrzés lehetséges eszközei. Dr. Kovács Éva főosztályvezető

Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása a betegségterhek csökkentésének leghatékonyabb lehetőségéről: Az intervenciót a legelterjedtebb nemfertőző betegségek (szív- érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatok és krónikus légzőszervi betegségek) közös rizikófaktoraira kell fókuszálni: Forrás: World Health Report 2002

Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása a betegségterhek csökkentésének leghatékonyabb lehetőségéről: Az intervenciót a legelterjedtebb nemfertőző betegségek (szív- érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatok és krónikus légzőszervi betegségek) közös rizikófaktoraira kell fókuszálni: –a dohányzásra, –alkoholra, –fizikai inaktivitásra –és az egészségtelen táplálkozásra. Forrás: World Health Report 2002

Miért van szükség a rizikómagatartásra? –a dohányzásra, –alkoholra, –fizikai inaktivitásra –és az egészségtelen táplálkozásra. A közös rizikófaktorok hátterében mentálhigiénés problémák állhatnak.

A balesetek helye az egészségi állapot rendszerében Életmód – egészség Életmód – nemfertőző betegségek Életmód – fertőző betegségek Balesetek…?

Megküzd ezekkel a hatásokkal?

Kontrollvesztés

"The public has to see itself not merely as a patient, but also as an agent of change. The penalty of inaction and apathy can be illness and death.„ Az embereknek nem csupán páciensnek kell látniuk magukat, hanem a változás mozgatójának. A passzivitás és apátia büntetése betegség és halál lehet. Amartya Sen

Bangkoki Charta Az ENSZ felismeri, hogy a lehető legmagasabb szintű egészség elérése alapvető emberi jogok, mindenfajta megkülönböztetés nélkül. Az egészség- fejlesztés erre a kritikus emberi jogra alapozott.

Az egészséget befolyásoló kritikus faktorok: Növekvő egyenlőtlenségek A fogyasztás és a kommunikáció új mintázata Fogyasztói világ Globális környezetei változások Urbanizáció Gyors és gyakran adverz szociális, gazdasági és demográfiai változások, amik érintik a munkafeltételeket, a tanulási környeztet, a családi mintákat és a kultúrát

Mit szeretnénk? „Azért vagyunk a világon, hogy valahol…” jól érezzük magunkat benne

Hogyan valósítható meg? Számtalan proszociális módja van… …ha a kezünkben vannak ezek az eszközök (genetikai malformációk hiánya, a primer szocializáció során kialakult megfelelő neurotranszmitter reaktivitás, készségek, coping stratégiák, külső lehetőségek, alternatívák stb.)

Hogyan valósítható meg? Ezeknek az alapoknak/eszközöknek/ lehetőségeknek a hiányában…

Hogyan valósítható meg? Ezeknek az alapoknak/eszközöknek/lehetőség eknek a hiányában… …más megoldásokat lehet keresni. Brookhaven National Laboratory for Imaging and Neurosciences

Unalom Túlterhelés kompenzációja

„the motto which is written on advertising hoardings all over the world: "Consume and Die!" George Ritzer

EURÓPA PARLAMENTI döntéshozatali javaslat közösségi akció program megvalósítására az Egészség- és fogyasztóvédelem területén között Az egészségbeli egyenlőtlenségek, az öregedés és a gyermekek egészsége azok a tényezők, amik a jelen program minden tevékenységének az alapját képezik. A tagállamok közös kihívásokkal néznek szembe, amik megkívánják az egészség fejlesztését és a betegségek megelőzését. Az elkerülhető betegségek növekvő terhei, amik az életmódhoz és az addikciókhoz kapcsolódnak (pl. dohányzás, alkohol, droghasználat, táplálkozás, HIV, mentális betegségek), EU szintű akciót kívánnak meg.

Az egészség sokban múlik az állampolgárok döntésein, vagyis nagyrészt a saját kezükbe van letéve az egészégért viselt felelősség. Az állam kötelessége, hogy eszközt adjon, tudást, készségeket és lehetőségeket, hogy helyesen dönthessenek.

Az EU Egészség- és Fogyasztóvédelmi szakpolitikájának közös alapvető célkitűzései: 1.Megvédeni az állampolgárokat azoktól a kockázatoktól és fenyegetésektől, amik meghaladják az egyéni kontrollt 2.Növelni az állampolgárok képességét arra, hogy jobb döntéseket hozzanak az egészségük és fogyasztói érdekük területén 3.A politikai döntéshozatal középpontjába állítani az egészség- és fogyasztóvédelmi kérdéseket.

George W. Albee képlete: baj= biológiai, szervi kórtényezők + stressz támogató közösségönértékelésmegküzdő képességek++

Az igazoltan hatékony programok elemei Több összetevőből álló, átfogó programok A közösségi összefogás erősítése Többszörös hálózatok Egyéni tanácsadási, támogatási lehetőség Közösségi segítés Családtámogatás (lelkileg is!) Kulturálisan fókuszált készségfejlesztés Ismételt figyelemfelhívás, jó marketing

Néhány előzetes összefüggés A öndestruktiv cselekmény „direkt és indirekt” formáinak átfedései a jelentősebb alkoholfogyasztás és a drogfogyasztás, főleg a kemény, de a soft drogok fogyasztása is sokkal gyakoribb a szuicid kisérletet tett csoportban (nikotin hasonló összefüggést mutat) A szuicid csoport 70% esetében az elmúlt hónapban előfordult részegségig menő alkoholizálás Forrás: DR. FEKETE SÁNDOR et al. (PTE AOK Pszichiátriai Klinika): „CASE” multicentrikus európai kutatás az adolescens szuicid viselkedésről

Összefüggés? Öngyógyítás?

„Legtöbben nem gondoltak bele, hogy ebben élnek.” „Nem tudták sokan, hogy mi a stressz – valószínűleg annyira benne vannak, hogy nem is látják.” „A drog az egy dolog, külső probléma, észrevehető – a stressz olyan, mint egy burok, körbevesz, nem látsz ki belőle.”

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!