Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészséges öregedés neurodegeneratív betegségek megelőzése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészséges öregedés neurodegeneratív betegségek megelőzése"— Előadás másolata:

1 Egészséges öregedés neurodegeneratív betegségek megelőzése

2 Healthcare and Prevention
Leeuwarden, May 17, 2011 Healthcare and Prevention financial burden less specialists (relative as well) frontline care (care & cure, solidarity) thinking together (life sciences too) proactivity prevention industry (medical, etc. technology) Popultion above 65years of age by the year 2045 EU % Japan % dev.world 24%

3 Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai, pszichológiai és szociológiai állapottal jellemezhető. Nem szekuláris hatás. A szekuláris hatások környezeti hatások, melyek között egy adott periódusban az ember él. Aránylag kevés ember hal meg az öregkor miatt. Legtöbben azért halnak meg, mert a szervezet elveszti a kapacitását, hogy ellenálljon a fizikai és környezeti stresszoroknak és a betegségeknek. Fiatal korban a funkciók szabályozásában tartalék kapacitások képződnek, de az öregedés alatt ezek a kapacitások sorra fogynak. Elsődleges és másodlagos öregedés (Busse 1969). Az elsődleges öregedés maga az öregedési folyamat, a másodlagos öregedés az öregedési folyamat interakciója a betegségekkel és a környezeti hatásokkal. A kétfajta öregedési folyamat hat egymásra.

4 tartalék fiziológiai kapacitások az életkor függvényében
tartalék funkcionális kapacitás tartalék funkcionális kapacitás szuprafiziológiás kihívási szintek 1 fiziológiás alap követelmény fiatal felnőtt i d ő s tartalék kapacitás növelése illetve megtartása (idős kor)

5 Morbiditási mutatók a leggyakoribb krónikus megbetegedésekre
%-os előfordulás arthritis arthrosis 50 szív-érrendszeri megbetegedések daganatok 20 80 100 é l e t k o r

6 Az egészséges öregedés „ambíciója”
egészégi állapot 55 85 é l e t k o r

7 Maximális élettartam potenciál és az átlagos élettartam (jelenleg teoretikus)

8 maximális élettartam potenciál
ÁTLAGOS ÉLETTARTAM maximális élettartam potenciál biológiai élettartam Élettartam életkor szerint abban az esetben ha a korai halálozás (baleset, betegségek) teljesen kiiktatatható lenne. Teoretikai következtetés a bal oldali ábra alapján A várható átlagos élettartam eltér a jobb oldali teoretikus ábrához viszonyítva. (ok: balesetek és a betegségek, amelyek ezen az ábrán jelentkeznek)

9 Életkilátások növelése és a morbilitás csökkentése: akció fázisok
JELEN HELYZET morbilitás mortalitás 55 75 I. ÉLETTARTAM NÖVELÉSE 55 85 II. MORBILITÁS ÉS ÉLETTARTAM JOBBRA TOLÓDÁSA 60 87 III. MORBILITÁS CSÖKKENTÉSE 65 77

10 Az aktív életmód komponensei
FIZIKAI AKTIVITÁS KÖRNYEZET MUNKA SPORT AKTÍV ÉLETMÓD TÁPLÁLKOZÁS MENTÁLIS EGÉSZSÉG

11 Demencia megelőzése

12 Daviglus ML, Bell CC, Berrettini W, Bowen PE, Connolly ES, Cox NJ, Dunbar-Jacob JM, Granieri EC, Hunt G, McGarry K, Patel D, Potosky AL, Sanders-Bush E, Silberberg D, Trevisan M. National Institutes of Health State-of-the-Science Conference Statement: Preventing Alzheimer’s Disease and Cognitive Decline. NIH Consens State Sci Statements Apr 26–28; 27(4):1–30.

13 Következtetések Jelentős AD kutatási eredmények ellenére kihívás jelentkezik főleg az AD prevenciójának kutatásában Nem állapítható meg egyértelmű összefüggés az AD egyetlen kockázati tényezőjének kapcsolati jelentőségéről sem Hiányzik a (1) csökkent kognitív funkció, (2) mérsékelt kognitív károsodás és (3) az AD diagnosztikus kritériumának egyetértésen alapuló meghatározása A bizonyítékok nem elegendőek a gyógyszerek vagy a táplálék kiegészítők preventív szerepéről az AD megelőzésében Felismerhető, hogy nagyszámú ígéretes kutatás folyik, szükség van új felismerésekre és innovációra Pl. ígéretes a vérnyomáscsökkentők, az omeg-3 zsírsavak, a fizikai aktivitás és a kognitív teljesítmény gyakorlásának szerepe az AD-t kísérő kognitív romlás megelőzésében vagy késleltetésében. RCT vizsgálatok szükségesek: randomizált és kontrollált tanulmányok széleskörű populáció bevonásával Stratégiák: (1) a kognitív teljesítmény fenntartása azoknál, akik hajlamosak ennek csökkenésére, (2) beavatkozások, melyek csökkentik az AD progresszióját, ahol erre alapos gyanú vagy diagnózis áll fenn.

14


Letölteni ppt "Egészséges öregedés neurodegeneratív betegségek megelőzése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések