Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény Szent Korona alapú jogrendszer.
Területi államigazgatási szervek
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
ÖNKORMÁNYZATI IGAZGATÁS
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
A környezetvédelem intézményrendszere
Közigazgatási alapismeretek
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
Közigazgatási alapismeretek
Közigazgatási alapismeretek
Az évi XCII. törvény (az évi XXI. törvény módosítása)
A közigazgatás felépítése és működése
Szabálysértési méltányossági kérelem
A közigazgatás felépítése és működése
A magyar közigazgatás rendszere
Választható vizsgatárgy
A helyi önkormányzatok és a központi állami szervek kapcsolata
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A helyi népszavazás és helyi népi kezdeményezés április 6. Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Helyettes Államtitkár,
Magyar Alkotmányjog II. Óravázlatok
Az anyakönyvi igazgatás
Dr. Lamperth Mónika Budapest október 18.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Jogszabályi háttér Alaptörvény Alaptörvény átmeneti rendelkezései
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
JEGYZŐI ÉRTEKEZLET Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Takács Zsófia október 17.
Közigazgatási alapvizsga
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
Az önkormányzati szabályozás : jelen és jövő – a hatályos Ötv. és az új Ötv. tervezetének összehasonlítása Dr. Gyergyák Ferenc Konferencia az új önkormányzati.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
Konszolidációs törvény a megyei intézmények
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYRENDSZER -
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
ÖNKORMÁNYZATI KÖZIGAZGATÁS.
felépítése és működése Ügykezelői alapvizsga
Az új képviselő-testület megalakulását követő feladatok szeptember 17.
A közigazgatás felépítése
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
ÖNKORMÁNYZATI IGAZGATÁS
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Az önkormányzati igazgatás
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
felépítése és működése Ügykezelői alapvizsga
2009. április 7.. I. A jegyzői tisztség kialakulása és fejlődése a tanácsrendszer létrejöttéig 1. A jegyzői tisztség a kezdetektől 1871-ig 2. A jegyző.
1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról A község, a város, a főváros és kerületei, valamint a megye önkormányzata (a továbbiakban: helyi önkormányzat)
Szeged, december 09. Tájékoztató a helyi önkormányzati képviselők számára szervezett képzések tapasztalatairól.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A közigazgatás szervezete és működése. A helyi önkormányzatok felépítése Politológia I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
Önkormányzat és állam.
4. Az Alkotmány.
„KISTÉRSÉGI” MŰKÖDÉS – járások - tankerületek
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

Az 1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról Készítette: Vandlik Csaba 2. Évfolyam Földrajz Bsc

Bevezetés Az önkormányzati törvény országgyűlési vitája a 18. ülésnapon, 1990. július 2-án kezdődött Európában kialakult és 1985-ben a helyi önkormányzatok európai chartájában megfogalmazott alapvető követelményeket, önkormányzati jogokat teszi a magyar jogrendszer részévé rendszerváltás folyamatában a törvény alkotói is egyfajta alapozó, és továbbfejlesztendő joganyagként tekintettek rá.

Kormányzati vélemények meglehetősen óvatosan bánt a historizálással az önkormányzati hagyományokra és történelmi értékeire kell építeni, az 1985-ös charta elvei mellett hagyomány és az adaptáció harmonikus egységét feltételezték élesen elhatárolta a javaslatot a kommunista időszak tanácsrendszerétől

Ellenzéki kritikák kimondott szándék ellenkezőjével vádolták a kormányt: Centralizáció nem tartalmaz komoly jogi garanciákat történeti érvek: Kontinuitás a kommunista tanácsrendszerrel Kérdéses hogy a megfelelő hagyományokhoz tér-e vissza

Kihirdetve: 1990. VIII. 14. A jogszabály mai napon hatályos állapota: Az Országgyűlés - követve hazánk haladó önkormányzati hagyományait, továbbá az Európai Önkormányzati Karta alapkövetelményeit - elismeri és védi a helyi közösségek önkormányzáshoz való jogait. A helyi önkormányzás lehetővé teszi, hogy a választópolgárok helyi közössége - közvetlenül, illetőleg a választott helyi önkormányzata útján - önállóan és demokratikusan intézze a helyi érdekű közügyeit. Az Országgyűlés, támogatva a helyi közösségek önszervező önállóságát, segíti az önkormányzáshoz szükséges feltételek megteremtését, előmozdítja a közhatalom demokratikus decentralizációját. Az Országgyűlés e célok megvalósítása érdekében a következő törvényt alkotja:

I. fejezet A HELYI ÖNKORMÁNYZÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI Az önkormányzati jogok helyi érdekű közügyekben önállóan jár el. Feladatok és hatáskörök A községnek, városnak, fővárosnak és kerületeinek és a megyei önkormányzatnak egymástól eltérő feladat- és hatáskörei lehetnek

II. fejezet A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT A települési önkormányzat feladata, hatásköre, szervei A képviselő-testület működése A települési képviselő A képviselő-testület bizottságai A polgármester, az alpolgármester, a jegyző A képviselő-testület hivatala Körjegyzőség ezernél kevesebb lakosú, a megyén belül egymással határos községek az igazgatási feladataik ellátására körjegyzőséget alakítanak és tartanak fenn

III. fejezet A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK TÁRSULÁSAI Hatósági igazgatási társulás Intézményirányító társulás Közös képviselő-testület IV. fejezet HELYI NÉPSZAVAZÁS, NÉPI KEZDEMÉNYEZÉS 45. § (1) A helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben való részvételre az a választópolgár jogosult, akinek a településen állandó lakóhelye van.

V. fejezet A KÖZSÉG, A VÁROS ÉS TERÜLETÜK VI. fejezet A MEGYEI JOGÚ VÁROS Az Országgyűlés - a képviselő-testület kérelmére - az ötvenezernél nagyobb lakosságszámú várost megyei jogú várossá nyilváníthatja. VII. fejezet A FŐVÁROS A főváros kétszintű önkormányzata (a továbbiakban: a főváros önkormányzati rendszere) a főváros és kerületei önkormányzataiból áll.

IX. fejezet AZ ÖNKORMÁNYZATOK GAZDASÁGI ALAPJAI VIII. fejezet A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT A megyei önkormányzat feladata és hatásköre A megyei önkormányzat, területi önkormányzat, köteles ellátni azokat a törvényben előírt feladatokat, amelyek megoldására települési önkormányzat nem kötelezhető. A megyei önkormányzat szervezete IX. fejezet AZ ÖNKORMÁNYZATOK GAZDASÁGI ALAPJAI Az önkormányzat vagyona Az önkormányzat bevételei Az önkormányzat gazdálkodása Tervezés, számvitel, információ Az önkormányzat meghatározza gazdasági programját és költségvetését. Ellenőrzés A helyi önkormányzat gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

A fővárosi, megyei közigazgatási hivatal A felterjesztési jog X. fejezet A HELYI ÖNKORMÁNYZATOK ÉS A KÖZPONTI ÁLLAMI SZERVEK, AZ ÖNKORMÁNYZATI JOGOK VÉDELME A központi állami szerveknek a helyi önkormányzatokkal kapcsolatos feladata és hatásköre A fővárosi, megyei közigazgatási hivatal A felterjesztési jog A helyi önkormányzatok érdekképviselete XI. fejezet ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Bibliográfia Szűcs Zoltán Gábor Történelem és politika az önkormányzati vitában Az 1990-es önkormányzati törvény vitájának diszkurzív elemzése. http://www.szazadveg.hu/files/kiadoarchivum/szucs42.pdf Az 1990. évi LXV. Törvény a helyi önkormányzatokról. http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=8721

Köszönöm a figyelmet!