A mentális betegségek osztályozása,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Klinikai gyermeklélektan
Orvosi kódrendszerek 2. Egy jel-egy jelentés Azonosítási rendszerek
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A nevelési tanácsadók diagnosztikus szakmai munkája
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Értékelés a pedagógiában
A szkizofrénia diagnózisa Bleulertől a DSM-V-ig
Fekvőbeteg adatbázis szervezés GyógyinfokPirisa Levente.
BEVEZETÉS A PSZICHIÁTRIÁBA
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Interjú, anamnézis, státus Máttyássy Adrienn, Szűcs Attila
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Klinikai pszichiátriai vizsgálat
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Gyermekkori depresszió
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A pszichiátria alapvonalai
A nemzeti számlák rendszere
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Közösségi portálok használata
Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Tudástranszfer egyetemi városokban
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
Vizsgálatok a pszichiátriában: Laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó eljárások különös tekintettel a sürgősségi betegellátásra Hidasi Zoltán.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Prof.Dr.Iván László Semmelweis Egyetem Budapest
Pszichoterápia Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
A BNO fejlődése. Előzmények A "London Bills of Mortality –Előzetes meghatározott fogalomkészlet nélkül Linné, Sauvages, Cullen –Tüneti, "botanikai" osztályozás.
Az emberi tanulás.
Közösségi oldalak használata
A pánikbetegség kezelése
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Csabai Márta* és Molnár Péter** *MTA Pszichológiai Kutatóintézet;
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Gyermekkori pszichopatológia
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
A Z ANOREXIA ÉS A BULIMIA NERVOSA KÖZÖTTI KAPCSOLAT MEGÉRTÉSE EGY SVÉD NEMZETKÖZI IKERMINTÁN Kovács Petra BME Kognitív pszichológia I. évfolyam Április.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Konkoly Obszervatórium Tudományos kutató intézmények értékelése Tudományos Tanács, december 6.
Gyermek - pszichoszomatika
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Szociálpedagógus képzés II. évfolyam I. félév A szociális munka egyénekkel és családokkal című kötet.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
TÖRTÉNET §Autos = önmaga §Ernst BLEUER 1911; – szkizofrénia egyik tünete §Leo KANNER 1943; Baltimore §Hans ASPERGER 1944; Bécs.
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
Child Behavior Checklist 1991 (Gádoros Júlia, 1996)
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
Új utak a mentális zavarok felismerésében, terápiás lehetőségeiben Prof. Dr. Kéri Szabolcs Szegedi Tudományegyetem, Élettani Intézet, Szeged Országos Pszichiátriai.
Családi Kutya Program (1994-től) A családi kutyákra jellemző az ugató viselkedés – feltehetően összefügg a háziasítással Kérdés: Vajon az ugatásnak.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
PsycINFO és az APA Style
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
A szexuális abúzus és a lelki elakadások kapcsolatának vizsgálata
Mentális zavarok osztályozási rendszere
Önértékelési projektterv
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
A Pszichoszociális fogyatékosság szemléleti kérdései
Előadás másolata:

A mentális betegségek osztályozása, nozólógiai rendszerek

Az osztályozás célja Információsűrítés: gyakorlati klinikai munkában lényeges (közös lényeg kiemelése, egyedi vonások tudatos mellőzése) Szakemberek közötti kommunikáció segítése nem csak lokálisan, de nemzetközileg is Tudományos adatgyűjtés, ellenőrizhetőség: fogalmak és módszerek előzetes tisztázását kívánja meg!

BNO (ICD)-10 Betegségek Nemzetközi Osztályozása széleskörű nemzetközi együttműködésből született 1968-as BNO 8 tartalmazott először néhány mondatos leírásokat egyes pszichiátriai tünetcsoportokról – de ezek nem voltak valódi diagnosztikus „kritériumok” A BNO kötetek közül a 10. az első, amely standard, operacionális kritériumokat tartalmaz – kutatásban kevésbé használták eddig… Külön kötetben tartalmazza a kötetlenebb leírásokat tartalmazó Klinikai Diagnosztikus Útmutatót (kék) és a tételes kritériumokat a kutatás számára (zöld) – a világ bármely országában használható Elsősorban statisztikai, kódolási kézikönyv

DSM Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders A DSM a nemzetközi osztályozással elégedetlen amerikai pszichiátriában született meg, 1952-ben DSM-I ~ BNO-6; DSM-II ~ BNO-8 A DSM-III (1980) újításai: A diagnózisok tételes explicit és operacionális kritériumokra épülnek Deszkriptív, ateoretikus klinikai kategóriák Széleskörű szakértői konszenzusra támaszkodott (APA) Multiaxiális, több szempontú diagnosztika Szakít a nem egyértelmű kategóriákkal (pl. neurózis)

A DSM-IV (1994) újításai A kategóriák 95%-a módosult, új klasszifikációs elvek jelentek meg: A változások a szakértői konszenzus mellett kutatási adatokra épültek Eltűnt a pszichiátriából az „organikus” kategória Minden zavar a megfelelő tüneti kategóriába került Új alcsoportok jelentek meg, ahol a tüneteken kívül a hosszmetszeti képet és a kórlefolyást is kódolni lehet Az evészavarok új, különálló fejezete Etnikai és szubkulturális sajátosságok is helyet kapnak DSM-IV-TR (2000), DSM-V (2013) A kórelőzmény, a lefolyás, az összkép egyre fontosabb a tüneti keresztmetszet mellett!

A DSM tengelyei Axis=tengely; multiaxiális értékelés! Bio-pszicho-szociális szemlélet, alkalmas a klinikai problémák bonyolultságának megragadására Klinikai zavarok, egyéb klinikai figyelmet érdemlő állapotok Személyiségzavarok, Mentális retardáció Szomatikus állapotok (amelyek jelentősek lehetnek a mentális zavar megértésében) Pszichoszociális és környezeti problémák A működés globális becslése (General Assessment of Functioning (GAF-skála, 1-100)

Gyermekkori zavarok az osztályozási rendszerekben DSM Először rendszerint a csecsemő, gyermek vagy serdülőkorban diagnosztizált zavarok DC 0-3 R csecsemőkori problémák az anya-baba interakció folyamatában szemlélve: regulációs zavarok BNO A pszichés fejlődés rendellenességei Viselkedési és emocionális rendellenességek, rendszerint gyermek vagy serdülőkori kezdettel Mentális retardáció külön fejezetben Kritika: A fejlődési elemek nehezen iktathatók be a jelenlegi klasszifikációs rendszerekbe: azonos betegség különböző életkorokban teljesen eltérő tünetekben nyilvánul meg… Szerencsés-e bizonyos fejlődési nehézségeket a mentális zavarok között osztályozni?