Választási protokollok. Tartalom Hagyományos választások Elvárások A választások résztvevői Kommunikációs csatornák Elektronikus szavazás alapsémája Sématípusok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÜZEMI TANÁCS és MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ VÁLASZTÁS
Advertisements

TÁMOP Mozgáskorlátozottak interaktív honlapja.
Hálózati és Internet ismeretek
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
DIGITÁLIS PÉNZ.
Magyar törvények és PKI. Büntetőjogi rendelkezések • Bűncselekmények, melyek eszköze az informatika • Bűncselekmények, melyek tárgya az informatika Aki.
Beköszöntött az éles WebeC „korszak” Szűcs Attila Készpénzlogisztika Január 30.
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
Tájékoztató a 2014/15-ös tanévi tankönyvrendelésről Budapest, április 7. Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Titkosítás Digitális aláírás Szabványosított tanúsítványok
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
A digitális aláírás technológiája
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Digitális Aláírás ● A rejtjelező algoritmusokon alapuló protokollok közé tartozik a digitális aláírás is. ● Itt is rejtjelezés történik, de nem az üzenet.
Az e-kereskedelem (e-business)
Az AlertPay számládhoz a bankkártyád hozzárendelése Menj fel a oldalra Írd be a bejelentkezéshez szükséges azonosítóidat.
Bevezetés. Bevezetés FELÍRÁS UNIVERZUMUNK ORVOSLÁTOGATÁS Cég Image Szakirodalom E-marketing Kutatási eredmények Termék tulajdonságai Ár KOL DM Mások.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
1 Operációs rendszerek A UNIX védelmi rendszere. 2 Illetéktelen hozzáférés megakadályozása: az egyes felhasználók adataihoz, az operációs rendszer adataihoz,
A tőkepiaci közzétételek elektronikus hitelesítése június 12. dr
A kompenzálásnak 3 lehetséges módja van: Δ=0 →amikor nincs kompenzálás Δ>0 →a kompenzálás érték pozitív Δ
Egy biztonságos szavazórendszer
Az elektronikus aláírás
A távmunka néhány informatikai vonatkozása Ferge Sándor Informatikai és Hírközlési Minisztérium.
Tóth Gergely, május 13. Tavaszi Szél Konferencia, Sopron, május Megfigyelhető black-box csatorna forrásrejtő tulajdonsága Tóth Gergely.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Megfigyelhető black-box csatorna forrásrejtő tulajdonsága Tóth Gergely Konzulensek: Hornák.
A jelöltállítás és a választás szabályai:
Titkosítás, elektronikus és digitális aláírás. Fontos mindig észben tartanunk, hogy ha titkosítatlan csatornán kommunikálunk az Interneten, akkor bármely.
Űrlapok.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
„… nyomtatási feladatok ésszerű házon belülre szervezése …” gyakorlati megközelítésből Zubor András Pál Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Választási.
A JÜB fogalma és funkciói
Önkormányzati WAP-os megoldások Fejre állított ügymenetek Tózsa István – Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar Közigazgatás-Szervezési.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Devizaadósok Szövetsége évi Alapító Közgyűlése programja és forgatókönyve Helyszín: 1012 Budapest, I. kerület Kuny Domokos u VI. emeleti.
Szakirányválasztási eljárás - Orientációs eljárás.
Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló évi CXIII. törvény Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető Felkészülés az Európai Parlament.
Az innováció-átvételi döntési folyamat
Modularizáció, vizsgaközpont kialakítása
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
7 DayWealth regisztrációs segédlet Már havi 10 $ (2000Ft) Befektetéssel indítható A 3. hónaptól csengő $ hizlalják a pénztárcád ! Ezt NE hagyd ki ! Gyere.
Internet, Elektronikus levelezés
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Elektronikus röntgenszemekkel az opálos üvegzsebeken át Avagy hogyan lehet – vagy nem lehet- a dolgok mélyére látni ? a dolgok mélyére látni ? Vadász Pál.
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
Programozási tételek.
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Kapcsolatok ellenőrzése
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Az elektronikus vizsgázás menetének rövid ismertetője.
A PKI project célja Digitális kulccsal elérhető szerver Hamisíthatatlan naplózás Új kulcsok dinamikus létrehozása Felhasználók letiltása.
Nyilvános kulcsú titkosítás Digitális aláírás Üzenet pecsétek.
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
ELEKTRONIKUS ADATFELDOLGOZÁS, ADMINISZTRÁCIÓ Az MLSZ ügyviteli rendszerének bemutatása, a regisztráció folyamata.
Azonosítás és biztonság pénzintézeti környezetben Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Országgyűlési választások Magyarországon. A választásokat szabályozza: az1989. évi XXXIV. törvény Ideje: négy évente tavasszal A köztársasági elnök írja.
BITCOIN. Bitcoin 2009-ben jelent meg Ingyenes, nyílt forráskódú kliens Nincs központi bank, P2P rendszer
FÜZÉKI DÍJ Javaslat a díj eljárásrend megújításra.
Szakdolgozatok kezelése a MIDRA adatbázisban. 1. lépés Feltöltés Az elkészült, végleges szakdolgozatot a szerző, vagy megbízottja feltölti a MIDRA adatbázisba.
Önértékelési projektterv
Az elektronikus aláírás
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
2018. március 3. B épület E1 előadó
Regisztrálás nemzetiségi szavazáshoz
Az elektronikus aláírás
Az elektronikus aláírás
2019. március 2. B épület E1 előadó
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
Előadás másolata:

Választási protokollok

Tartalom Hagyományos választások Elvárások A választások résztvevői Kommunikációs csatornák Elektronikus szavazás alapsémája Sématípusok Konkrét sémák ismertetése Összegzés

Hagyományos választások A szavazó bizottság feladatai: csak szavazati joggal rendelkező személyek szavazhatnak minden szavazó csak egyszer szavazhat a szavazatok titkosak maradnak összeszámolja a szavazatokat nyilvánosságra hozza az eredményt Kérdések: Biztos, hogy figyelembe vették a szavazatomat? Biztos, hogy a megfelelő helyen számolták a szavazatomat?

Elvárások Jogosultság Titkosság Individuális ellenőrizhetőség Univerzális ellenőrizhetőség Igazságosság Megvesztegethetetlenség, zsarolhatatlanság

Résztvevők Szavazók Teendők és számítások minimalizálása Bármikor kiléphet a folyamatból Titkos adatok tárolhatósága Szervezetek Vezénylik a szavazást Nagy számítási és tárolási kapacitás Feltételezzük, hogy N-t szervezet megbízható

Kommunikációs csatornák Nyilvános csatorna – hirdetőtábla (csak írható) Titkos csatorna – az elküldött üzenetet senki nem láthatja vagy változtathatja meg Anonym csatorna – garantálja, az üzenetküldő személyének titkosságát Anonym-titkos csatorna

Elektronikus szavazás alapsémája Iniciálizálás Szavazók listájának elkészítése Nyilvános és titkos kulcsok generálása Nyilvános kulcsok elérhetővé tétele Szavazás A szavazó kommunikál a szervezetekkel a megadott csatornákon Elkészíti a „szavazócéduláját” és elküldi a megfelelő helyre Összeszámolás A szervezetek a titkos és nyilvános kulcsok ismeretében „kinyitják” a cédulákat, összegzik a szavazatokat és nyilvánosságra hozzák az eredményt

Sématípusok Anonym csatornán alapuló sémák Szavazás szakasz regisztrációs fázis – a szavazó kap egy azonosítót a szervezet nem ismeri minden szavazó csak egy azonosítót kap csak a szervezet segítségével állítható elő az azonosító érvényességét bárki ellenőrizheti szavazó fázis – a szavazó elküldi a szavazócéduláját tartalmazza az azonosítót és a szavazatot anonym csatornát használ Összeszámolás szakasza csak az érvényes azonosítóval rendelkező szavazatokat veszi figyelembe

Sématípusok Homomorf titkosításon alapuló sémák nyilvános csatornát használ a szavazatok homomorf titkosítással kódoltak legalább t+1 szervezet szükséges a dekódoláshoz (titokmegosztás) a szavazatok összegét bárki kiszámolhatja Szavazatok permutációján alapuló sémák több lehetséges szavazat közül egy kiválasztása minden szervezet megkapja a szavazatok listáját véletlenszerűen permutálja és titkosítja a szavazatokat, majd az így kapott listát nyilvánosságra hozza a következő szervezet számára a permutációt elküldi titkos csatornán keresztül a szavazónak a szavazó az utolsó szervezet által készített listából kiválaszt egyet (az összes permutáció ismeretében) homomorf titkosítást használ

FOO – Séma (Fujioka-Okamoto-Ohta) Inicializálás Nyilvános és titkos kulcsok generálása Szavazás Regisztrációs fázis szavazó kiszámítja: x i =ξ(v i,k i ), e i =χ(x i,r i ), s i =σ i (e i ) v i szavazat, k i, r i véletlen számok ξ bit-commitment, χ vakító eljárás, σ aláírás adminisztrátor megkapja (ID i, e i, s i ) és ellenőrzi kiszámítja és elküldi d i =σ A (e i ) nyilvánosságra hozza (ID i, e i, s i ) listát Szavazó fázis szavazó kiszámítja y i =δ(d i, r i ) szavazó ellenőrzi, hogy y i az x i aláírása –e (x i, y i ) elküldése a számláló bizottságnak, mely nyilvánosságra hozza

FOO – Séma (Fujioka-Okamoto-Ohta) Összeszámlálás Felnyitás a szavazatok és szavazók létszámának ellenőrzése a szavazó ellenőrzi a saját szavazatát a szavazó elküldi k i -t Számlálás számláló bizottság felnyitja ξ(v i,k i ) –t ellenőrzi v i érvényes –e összeadja a szavazatokat és kihirdeti Jellemzők: jogosultság, titkosság(ID i,x i ), személyes ellenőrizhetőség, univerzálisan nem ellenőrizhető, igazságos, megvesztegethető a szavazó

Összegzés Hagyományos szavazás jellemzői Elektronikus szavazás alapsémája Elvárásaink Résztvevők és általuk használt csatornák Konkrét sémák ismertetése