Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Deduktív érvek.
Advertisements

A matematikai logika alapfogalmai
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Matematika a filozófiában
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Matematikai logika.
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Készítette: Tóth Enikő 11.A
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
1 Előhang Világunk dolgainak leírásához gyakran használunk kijelentő mondatokat. Pl. Minden anya szereti gyerekeit. Júlia anya és Júlia gyereke Máté. Következmény:
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
Elmélet és tapasztalat viszonya - 2
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
LOGIKA.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. Nyelv és Gondolkodás 2..
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Logika 6. Logikai következtetések
Az érvelés.
Halmazelmélet és matematikai logika
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái I. Szabályalapú rendszerek.
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái
Ismeretalapú rendszerek alaptechnikái I. Szabályalapú rendszerek.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
A HAMISVÉLEKEDÉS-TESZT FELADATELEMZÉSE
Kötelező irodalom Általános lélektan – IV. GONDOLKODÁS.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Kommunikációelméleti modellek
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 9.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Deduktiv adatbázisok. Normál adatbázisok: adat elemi adat SQL OLAP adatbázisok: adat statisztikai adat OLAP-SQL … GROUP BY CUBE(m1,m2,..)
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Deduktív érvek.
Csúszógyűrűs aszinkronmotor három fokozatú ellenállásos indítása
Előadás másolata:

Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás

Gondolkodás Következtetétes gondolkodás Problémamegoldó gondolkodás Döntéshozatal Intelligencia Kreativitás

A kutatás logikája hipotetikus-deduktív módszer leíró, megfigyelő módszer analógiás megközelítés normatív és leíró elméletek ideális, vagy idealizált és tényleges referenciális viszony alapkérdések ökológiai validitás a magyarázat, elmélet egységessége világkép kérdése (racionalitás)

Következtetéses gondolkodás Normatív elméletek: az „ideális”, következtetés elmélete kijelentés logika Pszichológiai elméletek: a tényleges, valóságos következtetés magyarázata absztraktszabály elmélet konkrétszabály elmélet modell elmélet

Kijelentés logika Szimbólumok: P, Q, R … (mondatok tartalma) Operátorok: nem, és, vagy, ha …akkor, ha (a lehetséges logikai viszonylatok) Propozíciók (állítások) Igazságértékek: Igaz, Hamis Premissza, következtetés

Igazságérték-tábla feltételes és kétszeres feltételes operátorokra P Q ha P, akkor Q Ha P, akkor, és csak akkor Q i i i i i h h h h i i h h h i i

Érvényes következtetés Modus Ponens premisszák ha P, akkor Q (ha esik, Robi vizes lesz) P (esik) következtetés ezért Q (Robi vizes lesz)

Érvényes következtetés Modus Tollens premisszák ha P, akkor Q (ha esik, Robi vizes lesz) nem Q (Robi nem vizes) következtetés ezért nem P (nem esik)

Érvénytelen következtetés Következmény megerősítése premisszák ha P, akkor Q (ha esik, Robi vizes lesz) Q (Robi vizes) következtetés ezért P (esik)

Érvénytelen következtetés Előzmény tagadása premisszák ha P, akkor Q (ha esik, Robi vizes lesz) nem P (nem esik) következtetés ezért nem Q (Robi nem lesz vizes)

Absztraktszabály elmélet A gondolkodás törvényei (lényegében) = logika törvénye A következtetés absztrakt szabályai az érvelés (propozicionális következtetés) alapvető meghatározói a tudás területétől, tartalmától függetlenül Szintaktikai elmélet Mentális logika

Braine (1978) természetes dedukcióelmélet megértési mechanizmus kódolja a ‘premisszákat’ absztrakt, elemi következtetési séma kétértelműség esetén kvázi logikai szabályok

Érvényes következtetés Modus ponens jellegű sémára fordítódik ‘könnyű’ következtetés Modus tollens esetén több következtetési séma szükséges ‘nehéz’ következtetés

Az érvénytelen következtetés okai megértési hiba helytelen heurisztika (nehéz feladat) feldolgozási hiba (figyelem, emlékezet, előhívás stb.) A premisszákat módosítjuk, de az alkalmazott logikai szabályok (pl. modus ponens) nem hibásak, illetve nincsenek hibás logikai szabályok, azaz a hibás következtetésre mentális szabályok! Grice (1975): együttműködési elv

Bizonyítékok az absztraktszabály elméletre empirikus kutatások a következtetés lépései és a nehézségi kritériumok korrelációja alternatív előzményekkel helyes következtetés szimulációs kutatások produkciós (ha, akkor típusú) modellek

Alternatív előzmények adása 1. Következmény állítása ha esik, Robi megázik (ha P1, akkor Q) ha havazik, Robi megázik (ha P2, akkor Q) Robi megázott (Q) ezért ? 2. Modus Ponens ha esszét kell írnia, könyvtárban dolgozik (ha P1, akkor Q) ha a könyvtár nyitva, könyvtárban dolgozik (ha P2, akkorQ) esszét kell írnia (P)

Kritika A megértési folyamat nincs értelmezve, részletezve! Empirikus cáfolatok Byrne (1989): többletinformáció az érvényes következtetést is befolyásolja A propozicionális következtetés csak egy formája a következtetésnek, az elmélet nem általános