A „közbülső változók” bevezetése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lukács Oktatási Központ -
Advertisements

Számok összehasonlítása mentális számegyenes nélkül
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
„Légy az, aki lehetsz!” A mentalitás szerepe a tanácsadásban
A tervezés mint menedzsment funkció
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A PSZICHOLÓGIA TÉMÁI, TÖRTÉNETE, NÉZŐPONTJAI, MÓDSZEREI
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
Szocializáció Fogalmak:
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Behaviorizmus (előzmények)
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Szociális tanuláselmélet
Alfred Adler individuálpszichológiája
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
MOTIVÁCIÓ.
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Pszichológiatörténet 8
A személyiségpszichológiában használt modellek összefüggései Melyik modell a jó? Van-e közös az egyes megközelítésekben?
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
Bevezetés a pszichológiába
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Kultúra és Szocializáció
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
A kulturális antropológia etológiai aspektusa. "Az embernek mint fajnak nagy evolúciós újítása a közösség kifejlődése. Nem az egyének versenye a döntő.
Az emberi tanulás.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A VEZETETT Dr. Dinnyés János egyetemi tanár Vezetéstudományi tanszék.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
A szomatikus marker feltevés
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Struktúrált gyakorlatok I. Yalom Alkalmazásuk célja: a csoport céljától és a csoportfolyamatoktól függ Funkcióik:  kezdeti társas rituálék időszakának.
A pszichológia mint tudomány
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az emberi agresszió.
A kriminálpszichológia
Pszichológiai Ismeretek
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
A személyiség biológiai alapjai
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
A BKF tudástranszfer modellje a
Személyiségfejlődési zavarok
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
A SZEMÉLYISÉG FOGALMA, SZERKEZETE, MŰKÖDÉSE, ELMÉLETEI
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Szociálpszichológia-2 Attitűd
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

A „közbülső változók” bevezetése Neobehaviorizmus A „közbülső változók” bevezetése

A „közbülső változó” bevezetésének tudományfilozófiai háttere Neopozitivizmus A behaviorizmus továbbra is objektivitásra törekszik, de módszertani elveit kiterjeszti Operacionalizmus: olyan kifejezések használhatók a tudományban, melyekre egyértelmű műveleti definíció adható. Tehát amihez művelet rendelhető, arról lehet beszélni a tudományban, akkor is, ha „belső” folyamatról van szó.

E. C. Tolman operacionális behaviorizmusa A pszichológia, akárcsak a fizika, a közvetlen tapasztalást adottnak veszi, s ezután térképeket, szabályokat, egyenleteket kezd kialakítani, hogy eligazodjon a világban. Ezek a viselkedésre vonatkozó prediktív szabályok a pszichológia esetében. Ebben a predikcióban a mentális folyamatok, mint közvetítő, funkcionális folyamatok halmaza vannak jelen, melyek a viselkedést kiváltó okok, és a létrejövő viselkedés (B) között hoznak létre kapcsolatot. Tehát a mentális folyamatok a közbülső változók

A viselkedést kiváltó okok mint független változók, lehetnek: külső ingerek (S) fiziológiai hajtóerők (P) öröklés (H-heridity) előzetes gyakorlás (T- training) érés (A- age) (S és P elindítják a viselkedést, H T A irányítják a viselkedést.)

Tolman közbülső változói (I) A közbülső változók két típusa: Mentális események (S és P termékei pl. igények, kombinálva a vonásokkal és képességekkel) Mentális vonások vagy képességek (H T A viszonylag közvetlen termékei) Kognitív térkép: A tanulás lényege a belső modell! Inkább a bemeneti oldalról közelíti meg a közbülső változókat. („hely-tanulás”)

A viselkedés (B) Mindig három összetevője van irány mennyiség vagy kitartás hatékonyság vagy készség Az introspekció is egyfajta szociális viselkedés, de a közbülső változók vizsgálatára kevéssé alkalmas.

C. L. Hull neobehaviorista iskolája Drive-redukciós elmélet Anticipált cél-reakció (hely- /válasz-tanulás vitája Tolmannal) Asszociatív verbális tanulás vizsgálata Pszichoanalitikus fogalmak, pszichodinamikus folyamatok tanuláselméleti magyarázata

Dollard és Miller társas tanulás elméletének gyökerei Pszichoanalízis Állatkísérletek (Pavlov, Thorndike stb.) Modern társadalom-tudomány

Dollard és Miller alapkoncepciója Minden emberi viselkedés tanult, kifejezhető négy tényezővel: Késztetés (Olyan intenzív inger, ami cselekvésre sarkall bennünket. Lehet veleszületett – elsődleges, vagy tanult-másodlagos.) Válasz (Valamilyen cselekvés vagy gondolat. Megjelenésük valószínűsége szerint dominancia-hierarchiába rendeződnek. Tanulás által változik az öröklött hierarchia.) Vezetőinger (Megszabja, hogy mikor, hol és mit fogunk válaszolni. Pl. közlekedési tábla.) Megerősítés (Azok az események, melyek növelik a válaszismétlésre való hajlamot.)

Tanulási folyamatok további vizsgálata, kiegészítése Tanulási dilemma: Az a szituáció, amikor a korábban tanult válaszok nem vezetnek eredményre. (Új válaszokat próbálunk ki.) A kioltás függ a szokás erősségétől is, de gyorsabb, ha vannak a kioltandó válasszal versengő alternatívák. A kioltás gyakorlati funkciója, hogy új válaszokra sarkallja az egyént.

Pszichoanalitikus fogalmak tanuláselméleti értelmezése (1.) A neurózis és a pszichoterápia a tanulás törvényszerűségeinek van alávetve. Örömelv helyett a megerősítés elvét helyezik a középpontba. A konfliktusok értelmezésében a félelemé lesz a központi szerep. Az énerő: a magasabb szellemi működések irányelve, kulturálisan értékelt tanult késztetések. Elfojtás: Bizonyos vezető inger-képző válaszok gátlása.

Pszichoanalitikus fogalmak tanuláselméleti értelmezése (2.) Neurózis: Az újratanulás zavara, annak képtelensége, hogy a szocializáció során megtanult alkalmazkodási módjaink helyett, melyek már nem adaptívak, újakat tanuljunk. Alkalmazkodási zavar. Pszichoterápia: újratanulás, diszkriminációk tanulása. Gyógyulás csak a valós életben mehet végbe. A terapeuta szerepe: bátorít, megerősít, sosem büntet, segít megnevezni az érzelmeket. A terapeuta az egészséges életre irányuló tanult késztetéseket hivatott mobilizálni. Indulatáttétel: A generalizálódás speciális esete. Realitás: A tanulás fizikai és szociális folyamataiban határozható meg.

Az utánzás társas tanulás-elmélete Az utánzás első megjelenése véletlenszerű, de ha drive-redukció követi, rögzül ez a viselkedés. Dollard és Miller elsőként hívják fel a figyelmet a megerősítés jelentőségére az utánzásos tanulásban. Az utánzás másodlagos megerősítés elmélete Mowrer nevéhez fűződik. Bizonyos feltételek mellett az utánzó számára maga az utánzás lesz jutalom-értékű. Állatkísérleti és elméleti elemzés mellett Dollard és Miller ezzel kapcsolatos társadalmi esettanulmányt is bemutatnak. Ezzel elindítják azt a kutatási irányt, mely a szocializáció valóságos helyzeteiben tisztázza a szociális tanulás menetét, az utánzás különböző formáinak szerepét!

A neobehaviorizmus fejlődési irányai a II. világháború után Verbális tanulás kutatása (→ az emlékezet és a nyelv mentális szerveződésével foglalkoznak) Matematikai tanuláselmélt Motiváció és tanulás (Spence, Taylor) Közvetítő folyamatos elméletek (Mowrer, Osgood) Információelmélet, statisztikai behaviorizmus Fiziológiai megközelítés Szociális tanuláselméletek