Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból Dr. Remenyik Judit PhD (Kertészettudományi és Növényi biotechnológia Tanszék Biokémiai és molekuláris diagnosztikai laboratórium)
Mérés menete Mintavétel Minta tárolás Minta előkészítés Mérés
Mintavétel Adott fajra, fajtára jellemző legyen Adott termőhelyre jellemző legyen Nagy számú/ nagy tömegű egyed gyűjtése Homogenizálás A minta tárolása A minta szállítása
A minta tárolása Minden esetben a mérendő komponenstől függ! +8 °C Liophilizálás - 70 °C
A minta előkészítése Homogenizálás Feltárás Kioldás Szűrés , tisztítás
Bioaktív komponensek Cukor tartalom- egyszerű cukrok (glükóz, fruktóz szacharóz ) Savtartalom (almasav, citromsav) Fehérje tartalom Rost tartalom (oldhatatlan, oldható) Szárazanyag Nitrát tartalom
Bioaktív komponensek Antioxidáns sűrűség meghatározás Vízoldékony- és zsíroldékony antioxidánsok Vízoldékony antioxidánsok: C-vitamin Antioxidáns fehérjék (enzimek) Vízoldékony színanyagok (antocianinok, flavonoidok) B-vitaminok Galluszsav
Bioaktív komponensek 2. Zsíroldékony antioxidánsok Karotinoidok Tokoferolok Szabad zsírsavak d. Izoprén származékok e. Klorofollok Polifenolok A-vitamin
Laboratoriumunkban vizsgált komponensek
Laboratoriumunkban vizsgált komponensek
Laboratoriumunkban vizsgált komponensek
Laboratoriumunkban vizsgált komponensek α-tokoferol: R1,R2,R3=CH3 ß-tokoferol: R1,R3=CH3; R2=H γ-tokoferol: R2,R3=CH3; R1=H δ-tokoferol:R3=CH3; R1,R2=H
Antioxidáns kapacitás mérése kemiluminométerrel
A mérés elve 1.A fotoérzékeny vegyületet hν energiával besugározzuk. S+ hv→ S.+ + O2.- A O2.- reagálnak a minta antioxidáns anyagaival. 2.A detektor vegyület lép ezután reakcióba a maradék O2.- . O2.- + D → hv 3. A kisugárzott energiát méri a detektor.
Minták adatanalízise (ACW)
Minták adatanalízise (ACL)
Spektrofotometria A fényintenzitás változását mérjük. Az UV-VIS tartományban az anyagok szelektíven adszorbeálják a fényt. A= ε*c*l A mérést minden estben az adszorpciós maximumon mérjük. Hibalehetőségek: Fényszóródás, oldószerpárolgás A ε nem helyes meghatározása .
Mérés 1. C-vitamin tartalom meghatározása 3.4. A C-vitamin (L-aszkorbinsav)
A mérés alapja Erősen redukáló hatású Fe3+ → Fe2+ Fe2+ színes komplexet képeznek az α,α, dipiridil reagenssel Fotometriás meghatározás Látszólagos C-vitamin tartalom Reduktonok Valódi C-vitamin tartalom
NAGYHATÉKONYSÁGÚ FOLYADÉKKROMATOGRÁFIA MŰSZER oszlop: (kolonna) felépítése: minta töltet: szilikagél (módosított), adszorbens, ioncserélő, gél,… szűrő előkolonna: hőfok: szobahőmérséklet (!) 25 °C mozgófázis: folyadék oldószerek, oldószer-keverékek főkolonna HPLC-készülék felépítése: 4. oszlop detektor 1. eluens (mozgófázis) 2. pumpa 3. mintaadagoló (minta) 5. detektor 6. rekorder nagy nyomás biztosításához pumpa: „pulzálás-mentes” (több pumpa) mintabevitel: fecskendő szelepes megoldás detektor: UV spektrofotometriás, fluoreszcencia, vezetőképességi, tömegspektrometriás,.. UV-detektor I. oszlopkromatográfia: 1. klasszikus, 2. GC, 3. HPLC, 4. ionkr. II. rétegkromatográfia : 1. papírkr. 2. vékonyrétegkr.
A kromatogram értékelése