Biztosításgazdaságtan 7. téma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
számviteli elszámolása, társasági adóalapra gyakorolt hatása
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
KamatFix 2015 árfolyamvédett eszközalap. 2 Egyéni személybiztosítás fejlesztési csoport | KamatFix 2015 •Tőkevédelem •Hozamvédelem •Árfolyamvédelem.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
10. Az életbiztosítás díjkalkulációja Banyár József 10. Banyár József
Banyár József: Életbiztosítás 11.
17. AZ ÉLETBIZTOSÍTÁSI ÜZEM NÉHÁNY PROBLÉMÁJA
BIZTOSÍTÁST érintő adójogszabályok között a változások tükrében készítette: Tóth-Szabó Anna.
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
Titánium.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Az aktuáris matematika Docens dr Ottilia SzedlákTobolka Andrea.
Európai Utazási Biztosító Zrt. (EUB) Oktatás 2008.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
12. A díjtartalék számítása
Biztosítási alapismeretek
Általános biztosítás-gazdaságtani ismeretek
Egyes szerződések Villamosmérnök szak DE TTK
1 Miről lesz szó a következő 20 percben? I. A tartalékok legjobb becslésének főbb elemei II. A kockázati ráhagyás: CoC megközelítés III. CoC - egyszerűsítések.
14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai
14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai
Helytállásra kötelező szerződések
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
A szerz ő dési jog reformja és a biztosítási szerz ő dés Új biztosítási szerz ő dési törvények/tervezetek – új megoldások Európában. Dr. Kiss Ferenc Kálmán.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Kockázat elbírálás, kockázat értékelés
Biztosításgazdaságtan 10. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
Életbiztosítási Program
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
1 Tartalékok értékelése a QIS4-ben Somlóiné Tusnády Paula március 20.
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
13. A zillmerezés, mint bruttó
Banyár József: Életbiztosítás 5.
4. Az életbiztosítások szerepe, fogalma, főbb fajtái
hagyományos életbiztosítások
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Encombrement maximum du logotype depuis le bord inférieur droit de la page (logo placé à 1/3X du bord; X = logotype)
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Szűrővizsgálat az egészségbiztosításban Balázs Iván Egészségbiztosítási szakértő.
Prémium Partner Bónusz BÁRMIKOR FELHASZNÁLHATÓ!
Munkaszervezési ismeretek
CÉGES BIZTOSÍTÁSOK ADÓZÁSÁRÓL dr. Kis Réka
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
Allianz Klasszikusok.
A munkaviszony megszüntetése
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Hogyan biztosítsuk vállalkozásunkat? Vagyonbiztosítások Győr, október 12. Németh Attila.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Munkavégzés. A kereskedelmi egység szabályszerű működtetése A munkavégzés szabályai A munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles 1)meghatározott helyen.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A KÖZJOGI SZERZŐDÉSEK.
Új MetLife unit linked élet biztosítások
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Előadás másolata:

Biztosításgazdaságtan 7. téma Az életbiztosítások

Biztosítási kockázatok csoportosítása A biztosító és a biztosítottak közötti kapcsolat alapján Elsődleges /közvetlen, direkt/ biztosítók Viszontbiztosítók Elsődleges biztosítások csoportosítása Biztosítási forma szerint Önkéntes Kötelező: lehet törvény vagy szerződés alapján Biztosítás tárgya szerint Életbiztosítási ág Nem-életbiztosítási ág Egyéb ismérvek alapján Összegbiztosítás, kárbiztosítás Ágazatok szerint: életbiztosítás, egyéb személybiztosítás, vagyonbiztosítás, felelősségbiztosítás Viszontbiztosítás

Az életbiztosítások jellemzői Cél: az élettartam bizonytalanságából adódó kockázat átvállalása, a biztosított életével összefüggő kockázat átvállalása. Típusai: kockázati, elérési, vegyes, bármely más esemény.

A biztosítási szerződéshez kapcsolódó időpontok és időtartam: Díjfizetés időpontja: egyszeri díjas korlátozott idejű díjfizetés élethossziglani díjfizetés A szolgáltatás-teljesítés időpontja: várakozási időt kikötő várakozási idő nélküli A szolgáltatás-teljesítés módja: Összegbiztosítás Járadékbiztosítás

A biztosított személyek száma szerint a biztosítás lehet: Egyedi Kölcsönös Csoportos Díjfizetés technikája lehet: egyszeri díjfizetésű visszatérő díjas Befektetési hozadék visszatérítés

Biztosítási esemény: a biztosított tartamon belüli halála, meghatározott időpont elérése, vagy más esemény bekövetkezése, amely a szerződésben rögzített.

Életbiztosítási ágazatok 2003/LX tv. alapján A gyakorlatban leggyakrabban alkalmazott termékek csoportosítása: Kockázati vagy haláleseti Várakozási idő nélküli haláleseti Egyedi, időszaki haláleseti Egyedi, élethossziglani díjfizetésű haláleseti Hitelfedezeti Elérési vagy megélési Egyszeri díjfizetésre szóló Részletfizetésre szóló életbiztosítás Folyt.

Vegyes vagy kombinált életbiztosítások Kockázati /haláleseti/ és az elérési /megélési/ termékek kombinációja. Egyéb, valamely eseményhez kapcsolt Házasságkötés, gyermekszületés stb. Befektetési egységekhez kötött életbiztosítások

Az életbiztosítások szereplői Szerződő Jogai: Szerződés megkötése Kedvezményezett kijelölése Kötelezettségei: Díjfizetés Változás közlése Folyt.

Biztosított Kedvezményezett Jogai: Szerződés megkötéséhez írásban hozzájárul Kedvezményezett megváltoztatása Szerződő helyébe léphet Kedvezményezett Lehet: A szerződésben megjelölt személy Kötvény bemutatója Biztosított örököse

egyészségi nyilatkozattal Kockázatelbírálás egyészségi nyilatkozattal orvosi vizsgálattal fentiek nélkül Várakozási idő A szolgáltatás teljesítésének időpontjához kapcsolódik. A szerződésben meghatározott időtartamon belül a biztosító nem teljesít. Értékkövetés Az értékállandóság a hosszú élettartamú életbiztosításoknál kiemelten fontos. Értékkövetési technikák: díj indexelés → új biztosítási összeg többlethozam meghatározott hányadának visszatérítése: gyakorlatban a szolgáltatás emelésére fordítják

Egyes életbiztosítási szolgáltatási sajátosságok Az életbiztosítási díj részben a kockázatviselés ellenértéke, részben díjtartalék, amely a biztosító szolgáltatásának fedezetéül szolgál. Annak érdekében, hogy a biztosító mindig képes legyen teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit, különböző tartalékokat képez. Ha valamilyen oknál fogva a biztosítási összeg kifizetésére nem kerül sor, a biztosító a díjtartalékot visszaadja. A biztosítottat megillető jogokat nevezzük maradékjogoknak. Maradékjog lehet: díjmentes meghosszabbítás, visszavásárlás, kötvénykölcsön nyújtás lehetősége, díjmentes leszállítás.

Fedezetkorlátozások I. A biztosító mentesülése /A fedezetkorlátozás a biztosító kockázatkezelésének része, melyet itt az életbiztosításokra vonatkozóan vizsgálunk./ I. A biztosító mentesülése A biztosító a biztosítási szolgáltatás teljesítése alól mentesül, ha a biztosított a kedvezményezett szándékos magatartása miatt hal meg. A szerződés a biztosítási összeg kifizetése nélkül szűnik meg, ha a biztosítási esemény a biztosított szándékosan elkövetett súlyos bűncselekménye folytán vagy azzal összefüggésben következett be, a szerződéskötéstől számított két éven belül bekövetkezett öngyilkossága miatt következett be – függetlenül attól, hogy azt a biztosított tudatzavarban követte-e el.

A közlésre, illetőleg a változás bejelentésére irányuló kötelezettség megsértése esetében a biztosító mentesül a szolgáltatási kötelezettség alól. (A szerződés felsorolja a kivételes eseteket, ilyen pl. ha a szerződés megkötésétől eltelt 5 év.) II. Kockázatkizárások A biztosító kockázata nem terjed ki arra az esetre, ha a biztosítási esemény közvetlenül vagy közvetve összefüggésben áll: - harci eseményekkel vagy más háborús cselekményekkel, - felkelésekkel, lázadásokkal vagy zavargásokkal, - radioaktív, illetve ionizáló sugárzással, kivéve az orvosilag előírt terápiás célú sugárkezelést, vagy - HIV fertőzéssel.