Csapatépítés – tudnivalók a csapat működéséről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vezetéstudományi Intézet Szervezeti magatartás tanszék 1093 Budapest, Fővám tér 8.; 1828 Budapest, Pf Tel.: (1) , (1) ; fax: (1)
Advertisements

Csoport munka.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
2. előadás.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Szervezetpszichológia
A KISCSOPORT. Megközelítések: Cooley: primerszekunder ( az empirikus valóságban(társadalmi munkamegosztás létező, konkrét alakzat)következménye) Simmel:
Készítette: Szűcs Edina
A CSOPORT MEGHATÁROZÁSA
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
A humánerőforrás kérdései, változások menedzselése
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi vállalkozás.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Hogyan kell együtt élni a felgyorsult ütemű változásokkal.
Csapatmunka.
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
Vezetés – Vezetési Stílusok
Egyéni döntések a szervezetben
Együtt egymásért és magunkért
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
A kulturális intelligencia
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Csoport, szervezet, hálózatok
Az iskolai csoportok sajátosságai
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Tanuló szervezet.
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Kommunikáció a szervezetben
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Szervezeti viselkedés Bevezetés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
Cseh Györgyi Qualitas T&G Kft. Szeged
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
A team számára hasznos személyiségek
A team számára hasznos személyiségek (M.Belbin)
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A változások menedzselése, szervezetfejlesztés
Delegálás.
A csapat.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
A vezető a legjobb HR-es.
VII. Szervezeti kultúra
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A beiskolázás előkészítése
SZERVEZETI MAGATARTÁS V.
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség.
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Értékelő és Fejlesztő Központ
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Teamek, kommunikáció.
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Kultúra és kommunikáció
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
Előadás másolata:

Csapatépítés – tudnivalók a csapat működéséről A csoport és a team Csapatépítés – tudnivalók a csapat működéséről

Csoport – csapat: Emberekből álló formáció, melyben a tagok csapatépítés Csoport – csapat: Emberekből álló formáció, melyben a tagok száma változó (3-8), de egy közös cél elérése érdekében együttműködnek, kialakítják a csoportnormát, a csoport hagyományait. Típusai: (a bekerülés szempontja) formális informális külső kényszer egyéni elhatározás

Vezetői felkérés – előnyök & hátrányok Az eljárás gyors csapatépítés Vezetői felkérés – előnyök & hátrányok Az eljárás gyors Megfelelő tagok Titokzatosság Alkalmas személyek kimaradnak Egyenetlen terhelést erősít

Önkéntes jelentkezés alapján: előnyök & hátrányok Bárki jelentkezhet csapatépítés Önkéntes jelentkezés alapján: előnyök & hátrányok Bárki jelentkezhet Bizalom Egyenetlen jelentkezés Kiválasztási folyamat Szocializációs előzmények

A csoport kialakítását befolyásoló tényezők: csapatépítés A csoport kialakítását befolyásoló tényezők: A csapatokat „támogató” nemzeti kultúra Csapatok alakítása, ellenállás Csoportfejlődés, a hatékony csoport létrehozása Csoportnorma Szerepek a csoportban A hatékony csoport Hárító mechanizmusok

A nemzeti kultúra sajátosságai: csapatépítés A nemzeti kultúra sajátosságai: ANNAK A MÉRTÉKE, HOGY A KULTÚRÁHOZ TARTOZÓK MENNYIRE ÉREZNEK FENYEGETETTSÉGET BIZONYTALAN VAGY ISMERETLEN HELYZETEKBEN: HOGYAN BIRKÓZNAK MEG A VÁLTOZÁSOKKAL, ÉS A VÁLTOZÁSOKKAL EGYÜTT JÁRÓ BIZONYTALANSÁGGAL. AZ ALACSONY ÉRTÉKKEL JELLEMEZHETŐ KULTÚRÁK ELFOGADJÁK A BIZONYTALANSÁGOT, VÁLLALJÁK A KOCKÁZATOT. A BIZONYTALANSÁGKERÜLŐ KULTÚRÁK A KOCKÁZATMENTES JÖVŐT RÉSZESÍTIK ELŐNYBEN, NÖVELIK A BIZTONSÁGOT, FONTOSNAK TARTJÁK A TERVEZÉST, STABILITÁST.

csapatépítés Hatalmi távolság ANNAK A MÉRTÉKE, HOGY AZ ADOTT KULTÚRA LEGKISEBB HATALOMMAL BÍRÓ TAGJAI MENNYIRE VÁRJÁK EL ÉS FOGADJÁK EL, HOGY A HATALOM EGYENLŐTLENÜL OSZLIK EL SZERVEZETEKBEN. A MAGAS ÉRTÉKKEL JELLEMEZHETŐ KULTÚRÁK AZ EGYENLŐTLENSÉGEK NAGYOBB ELFOGA-DOTTSÁGA JELLEMZI.

Individualizmus - kollektivizmus csapatépítés Individualizmus - kollektivizmus Annak a mértéke, hogy a társadalom és annak szervezetei mennyire bátorítják és jutalmazzák az egyéni cselekvést és hozzájárulást. Individuális kultúrák: csak laza kötelékek vannak az emberek között. Kollektív kultúrák: szoros kötelékek az emberek között. „Beleszületés” olyan csoportokba, melyek megvédik a csoporttagokat.

Magabiztosság – rámenősség csapatépítés Férfiasság – nőiesség Magabiztosság – rámenősség (assertively – aggressively) Társadalmi szerepek szerint (gender roles)

Teljesítményorientáció csapatépítés Teljesítményorientáció Annak a mutatója, hogy az az elégedettség, amit a sikeres teljesítmény nyújt, milyen mértékben számít értéknek. Ahol ez magas, abban a kultúrában az emberek attól éreznek kielégültséget, boldogságot, hogy dolgoznak. Maguk szabják meg az elégedettséghez szükséges munkateljesítmény színvonalát, de ezt akár anyagiak és saját szabadidejük feláldozásával is

csapatépítés Jövőorientáció A tervezés, előrelátás, a jövő eseményeire való felkészülés jutalmazásának mértékét mutatja a kultúrán belül; mennyire késlelteti a javak azonnali felélését a jövőbeni fejlődés biztosítása érdekében. Előnyben részesíti a tervezést a spontaneitással szemben, illetve a múlt felé fordulók konzervatív – konzerváló álláspontjával szemben.

csapatépítés Humán orientáció A méltányosság, önzetlenség, nagylelkűség, támogatásának mértéke egy kultúrán belül. A társadalmi normák, törvények betartásának értékelése; az elesettek, a kisebbségek támogatásának mértéke. Szervezeti szinten a humán orientáció a jó munkahelyi légkör, egészséges munkafeltételek biztosítása, a munkatársak tiszteletének mértéke, s a jóllétükre fordított törődés mértékében érhető

Ellenállás a csoportok alakításakor csapatépítés Ellenállás a csoportok alakításakor Szervezeti struktúra: hierarchia; egyirányú kommunikáció; kockázat kerülő szervezeti kultúra; erős szervezeti csoportok Vezetői szinten: félelem a tekintély- és hatalomvesztéstől; nincs delegálás; nincs képzés, támogatás Egyén szintjén: egyéniségvesztés; többletmunka szerepkonfliktusok

A sikeres csapat kialakításának menete csapatépítés A sikeres csapat kialakításának menete Indulás: jövőkép, célok Megegyezés: célok-határidők, teljesítmény, szerepek, felelősség, működés, belső folyamatok Félelmek eloszlatása: megnyerés, elbeszélgetés, félelmek eloszlatása A részvétel ösztönzése: bátorítás, motiváció, információ, feltételek A csapatszellem megteremtése: elvárások, javaslatok, ötletek, együttműködés, konfliktusok A hatékonyság ellenőrzése: ellenőrzés, hiányosságok pótlása Rátermett csoportvezető választása

csapatépítés Csoportnorma: A normák elvárások arra vonatkozólag, hogy az adott csoport mit tekint elfogadható viselkedési módnak, amelyek stabilizálják és szabályozzák a csoportbeli viselkedést, s egyben segítik a csoportokat céljaik elérésében. Explicit vagy implicit ( írott/íratlan) szabályok, melyeket a csoport alakít ki. ( vezető, csoport előtörténete, más helyzetből való átemelődés)

csapatépítés A csoportnorma milyensége, az a motivációs háttér, mely a csoporttagok magatartásának irányultságát adja. Csoportfegyelem: amikor a csoportnorma betartásának háttérében a vezető részéről alkalmazott szankciók állnak, vagyis a külső nyomás. Csoportmorál: akkor beszélünk róla, ha a csoportnorma által megkövetelt magatartás nem külső nyomásra, hanem belső meggyőződésből fakad. Ennek egyik eredménye a jó munkahelyi légkör. Tehát ebben áll a vezető szerepe. 

Kezdeményező, ötletadó Tisztázó, összefoglaló csapatépítés Szerepek a csoportban Feladat- szerepek Információ adó Információ kereső Kezdeményező, ötletadó Tisztázó, összefoglaló Egyetértést tesztelő, véleményt kutató Kimunkáló, megvalósító

Tagok közötti kapcsolatokra vonatkoznak csapatépítés Eljárási szerepek: Tagok közötti kapcsolatokra vonatkoznak A feladatszerepeknél jobban kötődnek a személyiséghez Tanulással módosíthatók Pozitív és negatív eljárási szerepek

Összehangoló, közvetítő: átfogalmaz, moderál csapatépítés Pozitív szerepek Támogató – bátorító: jó visszajelző, kommunikációval segíti az introvertáltakat Összehangoló, közvetítő: átfogalmaz, moderál Kapunyitó: megszólalásra bátorító Kihívó: jól tűri a konfrontációt, jóindulatú, racionális, jól érvel

Visszavonuló: nem kommunikál, közömbös csapatépítés Negatív szerepek Visszavonuló: nem kommunikál, közömbös Fékező: másról beszél, destruktív irányba viszi a csapatot Szerepuraló: gyakran „viccelődik”, domináns és versengő (önmaga és nem a cél elérése a fontos) Egyéni problémákra koncentráló: saját és mások egyéni problémáinak boncolgatása

Vállalatépítő: kötelességtudó, intrinzik motiv., kiszámítható Elnök: csapatépítés Vállalatépítő: kötelességtudó, intrinzik motiv., kiszámítható Elnök: magabiztos, nyugodt, kellő önuralma van Serkentő Ideges, aktív, dinamikus Palánta: Individualista, új utakat keres, komoly gondolkodású Forrásfeltáró Érdeklődő, kommunikatív, extravertált Helyzetértékelő Megfontolt, tárgyilagos, józanul ítél Csapatjátékos Társas hajlamú, jóindulatú, érzékeny Megvalósító Precíz, lelkiismeretes, szorongó

A hatékony csoportok jellemzői Világos cél Formalitásmentes munka csapatépítés A hatékony csoportok jellemzői Világos cél Formalitásmentes munka Részvétel Odafigyelés Civilizált ellenvélemény Közmegegyezéses döntés Nyílt kommunikáció Világos szerep és munkamegosztás Vezetés Külső kapcsolatok A stílusok különbözősége Önértékelés (Parker és Glenn)

A csoport elhárító mechanizmusai csapatépítés A csoport elhárító mechanizmusai Hallgatás Túlzott beszéd Intellektualizálás Általánosítás, távolítás Eltolás Függőség Megmentősdi Bűnbakképzés Alcsoport alakulás Technikai ellenállás

Nem tudják könnyen megfogalmazni a csoport megbízását; csapatépítés A bajok jelei: Nem tudják könnyen megfogalmazni a csoport megbízását; Az ülések formálisak, fullasztóak vagy feszültek; Aktív a részvétel, de kevés az érdemi közlés; Sok a beszéd, de kevés az érdemi közlés; Az ellenvélemények magánúton terjednek az ülés után; A döntéseket egyre inkább a vezető hozza, ebbe alig folynak be érdemileg a csoport tagjai;

A tagok nem beszélnek nyíltan, mert kevés a bizalom; csapatépítés A tagok nem beszélnek nyíltan, mert kevés a bizalom; Zavar vagy nézeteltérés van a szerepek vagy a munkamegosztás körül; A szervezet más részlegeinek dolgozói, akik kritikus szemmel nézik a csoportot, nem működnek együtt; A csoportban túl sokan vannak olyanok, akiknek teljesen azonos a véleményük, a hozzáállásuk; A csoport már több mint három hónapja működik, és sohasem foglalkozott saját működésének értékelésével.

A csoport alakulásának fázisai: Storming – viharzás Forming – alakulás csapatépítés A csoport alakulásának fázisai: Storming – viharzás Forming – alakulás Norming – normakialakítás Performing – működés Ending – változás, alakulás, megszűnés

A csoportszerkezet vizsgálati módszere: Szociometriai vizsgálat csapatépítés A csoportszerkezet vizsgálati módszere: Szociometriai vizsgálat Kérdőív Kölcsönösségi táblázat Gyakorisági táblázat

csapatépítés Szakirodalom Bakacsi Gyula (1996): Szervezeti magatartás és vezetés. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Bp. Belbin, Meredith (1998): A team avagy az együttműködő csoport. SHL Hungary Kft., Bp. Klein Sándor (2002):Vezetés –és szervezetpszichológia. Edge 2000 Kft Mérei Ferenc (2004): Közösségek rejtett hálózata. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Bp. Spiegel, J. – Torres, C (1998): Csapatmunka. Rész-Vétel Alapítvány